sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

CHIP DULCE DE COPIL – Lasare post-mortem, Alexandru Poamă  

CHIP DULCE DE COPIL – Lasare post-mortem, Alexandru Poamă  

Luni, 27 noiembrie a.c., la Fondul Documentar al Academiei Române din cadrul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” a avut loc, post-mortem, lansarea cărții “Chip dulce de copil”, autor Alexandru Poamă, profesor, scriitor și om de radio vasluian.

Au luat cuvântul: conf.univ.dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere din cadrul UTCN; conf.univ.dr. Ștefan Vișovan, cercetător științific la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu”; Elena Poamă, soția regretatului scriitor; Săluc Horvat, directorul executiv al revistei “Nord Literar” și moderatorul acestui eveniment cultural, conf.univ.dr. Florian Roatiș, șef al catedrei de Științe ale Educației la Facultatea de Litere.
Florian Roatiș a prezentat auditoriului date biografice despre Alexandru Poamă “O spiritualitate rară cu o competență profesională și morală deosebită, care a avut nenorocul să plece dintre noi la 49 de ani în plină activitate și ascensiune în publicistică.”
Ștefan Vișovan a zugrăvit în cuvinte atent alese subiectul cărții, incitându-i pe cititori la lectură. “Cartea de față este un refugiu în copilărie, o regăsire a copilăriei în copilăria copiilor, este descrierea unui microcosmos fabulos, presărat cu întâmplări nostime, unele chiar senzaționale, unde se strecoară elemente ce țin de educație, de instrucție”, elemente cu scop moralizator.
Decanul Facultății de Litere, Ioan Mircea Farcaș a realizat o definire a conceptului de copilărie “acea vârstă paradisiacă în care suntem cu adevărat fericiți, o vârstă în care visele și visurile se pot concretiza foarte ușor.” De asemenea, acesta a subliniat importanța poveștilor în viețile oamenilor, deoarece ele au alinat sufletul românului la momente de cumpănă și au dat speranță lectorilor.
Săluc Horvat a felicitat familia pentru gestul nobil pe care l-a făcut prin aducerea în memoria noastră a personalității unui mare scriitor, “A unui bun cunoscător al psihologiei copiilor ce a știut să preia din viața copilăriei ceea ce este general valabil.”
Elena Poamă a precizat faptul că această carte cuprinde o selecție de 18 povestiri ce au inserate ilustrații realizate de Ștefan, un copil talentat ce a încercat să redea în chip colorat universul liniștii depline.
Sorin Poamă, fiul scriitorului a făcut o invitație la lectură prin intermediul căreia se poate descoperi “Upn univers al anilor ʹ80”.
La finalul acestui eveniment cultural, fiecare participant a primit câte un exemplar al cărții însoțit de autograf pentru a rememora prin intermediul lecturii acel univers pierdut al fericirii eterne, și anume, copilăria.

MARIA-NICOLETA PĂDUREANU, student Jurnalism , Facultatea de Litere, CUNBM, UTCN.
#jurnalismBaiaMare

Previous ROMÂNIA din afara României (III). BORȘENII care fac STANDURI la marile expoziții INTERNAȚIONALE (II)
Next Inițiativă - Proiect. ȘCOALĂ PUBLICĂ pentru copii și tineri cu AUTISM

About author

You might also like

Uncategorized 0 Comments

Respect și susținere morală pentru Ucraina

Senatul României întrunit în ședință, luni 19 februarie 2024, și-a început lucrările cu un moment solemn având ca scop comemorarea a doi ani de la declanșarea conflictului între Federația Rusă

Uncategorized 0 Comments

Vizita delegației Baroului Federal German la sediul Senatului României

Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș: ”Am avut o întâlnire productivă cu președintele Ulrich Wessels și directorul pentru Relații Internaționale, Veronika Horrer, reprezentanți ai Baroului Federal German, un bun prilej de a discuta

Uncategorized 0 Comments

Parlamentarii PNL Maramureș se vor dedica proiectelor de dezvoltare a județului

Echipa de parlamentari liberali maramureșeni susține toate proiectele de dezvoltare a județului, proiecte cuprinse și în Planul lui Bogdan pentru Maramureș. Dezvoltarea infrastructurii rutiere prin realizarea drumurilor expres Baia Mare

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply