2019 – Anul în care ALDE își propune să promoveze de două ori

2019 – Anul în care ALDE își propune să promoveze de două ori

2019 este un an dublu electoral. În mai au loc alegerile europarlamentare – numite de mulți dintre actorii scenei politice europene cele mai importante alegeri din Europa de la constituirea Uniunii încoace.

La finalul anului vor avea loc și alegerile prezidențiale în România, care oferă șansa românilor de a-și alege un Șef de Stat care să îi reprezinte mai bine în contextul multicultural european și care să îi promoveze la adevărata lor valoare.

ALDE vine în acest context ca unul din cele două partide a căror preferință în rândul alegătorilor, conform ultimelor sondaje, este în creștere. ALDE, încă de la constituire, a făcut un pact cu sine însuși de a păstra tradiția liberalismului din România nealterată, de a lupta pentru interesele românilor în spiritul liberal. Datorită acestui lucru, mai multe criterii au fost impuse pentru candidații la alegerile Europarlamentare din luna mai.

Nume cunoscute, ale unor personalități remarcabile din politică, precum Renate Weber, Norica Nicolai sau Daniel Barbu, au fost deja vehiculate. În ciuda greutății pe care aceste nume le presupun, pentru a putea fi desemnați candidații se vor lua în considerare experiența pe un domeniu, experiența politică, un proiect politic pentru Parlamentul European, dar și alte criterii precum experiența în relațiile internaționale, cunoașterea limbilor străine de circulație internațională sau asumarea unor candidaturi la alegerile anterioare. Au fost voci care s-au întrebat dacă ALDE va participa la aceste alegeri pe o listă comună a coaliției.

Cel mai bun răspuns a fost dat de Președintele Călin Popescu-Tăriceanu, invitat joi seara la o emisiune televizată:

„ Fără îndoiala, mersul pe liste separate are si avantaje, dar nu numai, are si dezavantaje si deci trebuie sa cântărim, dar acest lucru îl facem în cadrul coaliției și vom hotărî în final”.

Prezidențialele vor fi al doilea examen pe care ALDE îl va susține anul acesta. Încă de la finele lui 2018 au fost mai multe speculații privind candidatura Președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la cea mai înaltă funcție în stat. În aceeași emisiune de joi seara, liderul ALDE a clarificat situația, menționând că a luat serios în calcul această perspectivă, recunoscând totodată că ar fi foarte greu pentru partenerii de guvernare să susțină un candidat, membru al unui partid de doctrină pur liberală.

 Întrebat dacă ar lua în calcul susținerea unui candidat al coaliției, care să nu aibă aceeași orientare doctrinară, Călin Popescu-Tăriceanu a recunoscut că este o variantă, lăsând să se înțeleagă că interesele românilor vor prima întotdeauna pentru domnia sa. Nu în ultimul rând, Președintele ALDE a criticat faptul ca președintele Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la prezidențiale pentru ca nu se poate spune „cat mai e el președinte și cât este candidat“.

După cum se poate vedea, ALDE a început anul cu expectanțe calitative mari. Planurile de acțiune sunt deosebit de grele, dar premisele favorabile.

Cornelia Negruț, președinte ALDE Maramureș

Previous ALDE crește în continuare în sondaje
Next BUGET defectuos. Ionel Bogdan (PNL): Primarii sunt practic obligați să plătească din bugetul primărilor toate indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, toate salariile

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

George Achim – „Sita de ceară – Istorii din istoria unui ținut transilvan”. Lansare de carte

web hosting

De curând, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, în Salonul Artelor a avut loc lansarea volumului „Sita de ceară – Istorii din istoria unui ținut transilvan” aparținând prof.univ.dr.

Actualitate 0 Comments

IEUD. A fost inaugurat monumentul “Centenarul Marii Uniri și al victimelor regimului comunist”

web hosting

Parohia greco-catolică din Ieud a găzduit duminică, inaugurarea monumentului “Centenarul Marii Uniri și al victimelor regimului comunist”. Manifestarea s-a desfășurat la biserica greco catolică din comună. “Este vorba de un

Actualitate 0 Comments

Euro FALȘI în Maramureș

web hosting

Doi tineri, bănuiţi că au pus în circulaţie monede false, au fost azi depistaţi depoliţiştii de combatere a criminalităţii organizate. Unul dintre ei a fost reţinutpentru 24 de ore.Ieri, 30

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply