sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Continuă lucrările de reabilitare la Biserica de lemn Monument Istoric „Sfântul Nicolae” din localitatea Costeni

Continuă lucrările de reabilitare la Biserica de lemn Monument Istoric „Sfântul Nicolae” din localitatea Costeni

Biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea maramureşeană Costeni a fost devastată de vijelie la furtuna din 17 septembrie 2017, în urma căreia turla bisericii de lemn s-a prăbuşit la pământ. În prima fază, a fost întocmită documentaţia necesară, iar începând din toamna anului 2020 Biserica a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Lucrările sunt cuprinse în cadrul unui proiect de Intervenţii de Urgenţă finanţat prin Timbru Monumentelor Istorice şi în anul curent 2022, pentru a treia oară consecutiv.

Anul acesta, s-au desfăşurat lucrări de suprastructură și arhitectură: cioplirea elementelor de lemn de stejar, confecţionat şi montat în operă piese noi din lemn de stejar la structură monumente noi: tălpi turn, ancoraje, desfacere elemente de lemn la turn, liftare, confecţionare şi montare sprijiniri, confecţionare şi montare esafidaj schelă de lemn, săpătură de pământ – parţial pentru dren şi instalaţie electrică paratrăznet, învelitoare de şiţă – parţial, transport materiale prin purtare directă, transport rutier materiale, descărcare materiale.

Parohia Ortodoxă Română Costeni s-a bucurat de sprijin de specialitate şi ajutor financiar din partea Consiliului Judeţean Maramureş, care a alocat suma de 20.000 lei, Secretariatului de Stat pentru Culte, precum şi din partea Primăriei şi Consiliului Local Cupşeni.

Valoarea totală a proiectului în această etapă este de 220.000 lei, din care 200.000 lei reprezintă finanţare de la Institutul Naţional al Patrimoniului în cadrul programului Timbru Monumentelor Istorice, în sesiunea 2022.

Biserica a fost ridicată în 1870, iar în 1876 a fost închinată Sfântului Ierarh Nicolae. Lăcaşul de cult necesită în continuare intervenţii de urgenţă pentru reconstruirea coifului în vederea conservării obiectivului arhitectural care se remarcă prin dimensiunile impresionante pentru o biserică de lemn maramureşeană cu statut de monument istoric – o catedrală de lemn pe drept cuvânt, fiind considerată a treia ca mărime pentru un astfel de lăcaş de cult, care reprezintă o mărturie vie a credinței înnaintașilor noştri din Ţara Lăpuşului.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Previous Baia Mare. PROGRAM Evenimente cultural - artistice în perioada 1 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023
Next Răspundem cititorilor. Achizitionează abonament URBIS - scanează cod QR

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș: “Greșeli grave în manualul de Geografie de clasa a VI-a”

Guvernanții noștri de la PSD și ALDE, agramați, analfabeți funcționali, certați grav cu logica și cu limba română, pregătesc viitorul acestei  țări după chipul și asemănarea lor. Odată cu reapariția

Actualitate 0 Comments

Răspundem cititorilor. Când de poate fi VERIFICAT CONTORUL de apă? Vezi ce spun specialiștii

Contorul este aparatul de măsurare a cantităţii de apă consumată de utilizator, care se montează pe branşament între două vane/ robinete, la limita proprietăţii utilizatorului, fiind ultima componentă a reţelei publice,

Actualitate 0 Comments

Cornelia Negruț (PRO Romania): Ministrul Tătaru trebuie să-și dea demisia de onoare, cu guvern cu tot!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că 80% din managerii spitalelor din România ar trebui schimbaţi, iar coordonarea acestora ar trebui să revină la Ministerul Sănătăţii. Acesta a mai adăugat

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply