Iată cum să FOLOSEȘTI un DEFIBRILATOR automat montat pe STRADĂ!
La initiativa lui Vasile Vlașin, fondatorul Părinți Salvatori, Baia Mare devine primul municipiu din România care are o rețea de DEFIBRILATOARE AUTOMATE, aparat vital pentru situațiile în care o victimă se află în stop cardio-respirator.
Materialul reprezintă un EXERCIȚIU și nu o întâmplare reală, autoritățile fiind informate în acest sens prin Serviciul de Urgență 112! Însă resuscitarea nu e ceva ce se poate învăța privind un filmuleț de 5 minute pe internet, ci e nevoie de cunoștințe aprofundate, pentru a efectua cât mai corect manevrele, maximizând astfel șansele de salvare ale victimei. Manevrele efectuate în acest exercițiu nu au putut fi efectuate la nivelul de corectitudine cerut de Protocolul de resuscitare, deoarece nu putem aplica așa ceva unei persoane care nu se află în stop cardio-respirator.
Iată ce trebuie să știi:
1. Siguranța salvatorului. Nu te bagi dacă viața ta e pusă în pericol. Atenție la cazurile de accidente rutiere, electrocutare, incendii, înec în apă adâncă etc.
2. Verificarea conștienței. Cu voce ridicată te adresezi persoanei, timp de 10 secunde. Dacă nu răspunde o scuturi ușor de umeri și continui să strigi la ea. Dacă nu răspunde înseamnă că este inconștiență (leșinată). Este foarte grav!
3. Strigi după ajutor. Orice persoană din jur poate fi de mare ajutor. Dacă este nevoie, așezați cu grijă victimă pe un plan drept și dur, cu fața în sus. Dacă există un DEFIBRILATOR în apropiere, trimiteți persoană să aducă defibrilatorul și apoi urmați instrucțiunile vocale sau scrise pe ecran ale defibrilatorului
4. Verifici respirația. Te apleci cu urechea deasupra gurii/nasului victimei și cu privirea spre torace. Privești, asculți și simți timp de 15-25 de secunde. Dacă respiră, așezi victima în poziție laterală de siguranță. Dacă nu respiră ii dezgolești bustul victimei și
5. Suni la 112 și anunți că ai o victimă INCONȘTIENTĂ și care NU RESPIRĂ și în timp ce vorbești la 112 demarezi manevrele de resuscitare. Respirațiile gură la gură nu sunt obligatorii. Le vei face doar dacă te simți în siguranță și confortabil să faci asta.
6. Dacă există posibilitatea, la fiecare 2 minute vă veți schimba cu o altă persoană, pentru a nu ajunge la epuizare.
7. Vei continua manevrele de resuscitare până la: revenirea victimei, sosirea ambulanței sau epuizarea ta. Dacă ești singur te vei epuiza în medie cam în 10 minute.
Ambulanța e posibil să nu ajungă în acest timp, de aceea este important să strigi de la început după ajutor și să coordonezi ajutorul pentru a face și el ceea ce vede că faci tu (câte 2 minute).
Vă recomandăm participarea la cursurile gratuite organizate permanent, în toată țara, de Fundația Părinti Salvatori.
VIDEO – Iată cum să FOLOSEȘTI un DEFIBRILATOR automat montat pe STRADĂ!
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!