sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Cornelia Negruț (ALDE): “Bancile plasează depozitele in titluri de stat, remunerate tot din buget, din banii contribuabililor si nu fac aceste operatiuni de intermediere bancara”

Cornelia Negruț (ALDE): “Bancile plasează depozitele in titluri de stat, remunerate tot din buget, din banii contribuabililor si nu fac aceste operatiuni de intermediere bancara”

Constatam ca in Romania se intampla niste fenomene care sunt anormale.
In primul rand, rolul bancilor este predominant de intermediere bancara. Bancile ar trebui ca depozitele pe care le iau de la populatie sa fie capabile sa le plaseze in economie, pentru a finanta economia, pentru a finanta in principal firmele sau persoanele private care vor sa isi cumpere anumite bunuri, pentru a le da credite si pentru a stimula economia.

Ce constatam este ca in Romania gradul de intermediere bancara e extrem de scazut. Bancile prefera sa plaseze depozitele pe care le au in titluri de stat, care sunt remunerate tot din buget, din banii contribuabililor si nu fac aceste operatiuni de intermediere bancara.
Exista o evidenta care arata ca profiturile bancilor din Romania sunt mult mai mari decat profiturile bancilor in strainatate, iar gradul de intermediere e de patru ori mai mare in Occident decat e in Romania.

Deci, bancile nu vor sa faca niciun efort, nu vor sa analizeze dosarele, sa isi asume niste riscuri, prefera sa ia titluri de stat care sunt cele mai sigure plasamente si noi sa le facem profitul.
Daca aceasta e politica pe care vor sa o faca bancile, iar acest lucru a fost reliefat saptamana trecuta inclusiv intr-un raport al BNR, consideram ca trebuie gasita o modalitate pentru a pune bancile la treaba.
Vorbim de un comportament care trebuie corijat si la care Guvernul nu poate sa ramana impasibil la aceasta dereglare a sistemului bancar si trebuie sa intervina. Nu avem nimic impotriva profiturilor pe care le fac bancile. Dar in acelasi timp acest profit trebuie sa fie unul bazat pe un efort de a se implica in intermedierea bancara.

Nu urmarim sa luam bani de la banci, ci dorim ca acestea sa aiba un comportament corect in privinta creditelor pe care le acorda, iar ratele romanilor sa scada.
Vedem ca toti cei care vor pierde bani critica, dar romanii si economia care va creste sustin aceasta OUG.

Prevederile privind companiile din energie

In ceea ce priveste ordonanta, ea are o serie de prevederi si pentru companiile din domeniul energiei, care la o analiza atenta ce arata? Profiturile raportate sunt extrem de mici, de 1 la 1000, sau sub 1 la 1000, impozitele pe profit sunt la fel de mici. Ne punem intrebarea daca aceste lucruri se intampla si in alte parti. Daca nu sunt profitabile, atunci ar fi trebuit sa spuna ca nu mai fac afaceri in Romania. Cu toate ca raporteaza profituri mici, raman in continuare aici.

Din informatiile care ne-au parvenit, de foarte multi ani se practica acest sistem de transfer al profitului prin transferul de pret, prin companiile mama, profiturile urmand sa fie consolidate mai degraba la nivelul firmei mama, iar aici sa raporteze profituri care sunt practic nesemnificative, doar pentru a da ca activitatea e la un minim de rezistenta. Lucrul acesta nu poate continua asa. Romania e o piata in care foarte multe firme straine activeaza si fac profituri importante. Acest lucru trebuie sa fie insotit de plata taxelor. Unele firme platesc taxele. Aceste firme de care vorbim in OUG ocolesc plata taxelor pentru a plati impozite cat mai mici in Romania, lucru pe care nu putem sa il acceptam.

Plafonarea pretului la gaze

Plafonarea pretului la gaze a fost facuta ca sa nu apara o crestere a pretului la gaze, la consumatorul final, la gospodariile populatiei. Tocmai ca sa nu apara o crestere am luat aceasta masura. Probabil presedintele nu e suficient informat. Ceea ce vom reusi prin aceasta OUG va fi pentru consumatorii casnici. Mai mult decat atat, pentru consumatorii industriali, pentru ca trebuie sa sustinem si dezvoltarea economiei E o OUG care are in vedere o situatie mai buna din punct de vedere al aprovizionarii cu energie atat pentru cetateni pentru consumul casnic.

Pilonul 2 de pensii

Nu se va intampla nimic rau cu Pilonul II de pensii. Acest pilon va functiona in continuare, nu s-a pus vreun moment problema functionarii acestui pilon de pensii

Fluctuatiile pe bursa

Asa cum am vazut si in alte state, aceste fluctuatii sunt de moment. Scaderile care au avut loc vor fi recuperate.

Previous Ionel Bogdan (PNL): "Coaliția de guvernare ARUNCĂ țara în haos. Vom plăti mai mult pentru gaz, curent, telefonie și internet"
Next APLICAȚIA pentru Start-Up Nation 2018 a fost LANSATĂ AZI. 10.000 de proiecte beneficiază de o finanțare nerambursabila de 200.000 de lei (44.000 de euro) de la stat

About author

You might also like

Social 0 Comments

Câinele Max A PRINS hoțul, care a fugit după ce a FURAT ditr-o mașină, luându-i urma

Lui Max, câinele poliţist, nicio urmă nu-i scapă. Ca de fiecare dată, ofiţerul patruped a fost şi aseară de un real sprijin, ajutându-i pe poliţişti să recupereze o geantă sustrasă

Social 0 Comments

GALL, cel mai mare LEBENIȚAR! 100 de tone de PEPENE roșu, VÂNDUTE săptămânal în Piața Izvoarele din Baia Mare

Pepenele roșu sau lebenița este fructul-regină al acestei perioade caniculare. Proprietățile sale curative sunt extraordinare. Medicii însă ne atrag atenția că este important de unde cumpărăm produsul. Lebenița ținută în

Social 0 Comments

La Seini s-au pus bazele creării unui PARC INDUSTRIAL!

În orașul Seini au avut loc primele discuții între autoritatea publică locală, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest și firmele interesate să deschidă afaceri inovatoare, prietenoase cu mediul în incinta

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply