ȘOC! CARNE de PORC cu PESTĂ vândută la kilogram într-o comunitate de rromi din Sălsig. Poliția, prefectul și conducerea DSV sunt la fața locului. S-a găsit în frigidere carne congelată cu pestă africană porcină. Autorii riscă ÎNCHISOAREA
Chiar acum e anchetă mare la Sălsig, Maramureș, ca urmare a descoperirii a cinci focare de pestă porcină africană. Problema cea mai mare este faptul că doi frați, de etnie rromă, care se ocupă, clandestin, de comercializare porci și sacrificare carne de porci dar și de alte animale, au vândut la kilogram, la drumul mare, carne infestată pentru consum. Unul dintre cei doi iresponsabili este și recalcitrant și nu vrea să spună la cine a vândut cane.
Prefectul de Maramureș, polițiști și conducerea DSV Msaramureș sunt acum la Primăria din Sălsig.
Din gospădăriile celor doi frați au început problemele când porcii au început să moară. Ancheta DSV a dus la uciderea a 29 de porci infestați cu pestă porcină africană, potrivit autorităților.
În cazul unei plângei penale, autorii dezastrului riscă de la șase luni la doi ani ani de închisoare, sau amendă pentru răspândire de boli.
Cei doi frați se ocupă de aceste practici de mai multă vreme. Ei cumpără animale, le revând sau le cresc pentru sacrificare și vând carnea în condiții improprii fără să respecte vreo normă sanitar-veterinară. Deocamdată s-a pus sechestru pe toate spațiile în care s-a desfășurat această practică ilegală și deosebit de periculoasă pentru viața consumatorilor.
Detectivul de Presă ȘOC!
Iată și comunicatul DSV:
Deși au existat campanii de informare susținută privind importanța mișcării suinelor în prevenția apariției Pestei Porcine Africane (PPA) în continuare există proprietari de animale ce ignoră sau nu acordă importanța necesară recomandărilor medicilor veterinari.
Urmare a nerespectării măsurilor de biosecuritate în mai multe exploatații de pe raza localității Sălsig a fost confirmată PPA.
Primele semnale au apărut în data de 05.07.2024 când medicul veterinar de liberă practică din localitatea Sălsig a prezentat probe de organe recoltate de la o scroafă gestantă moartă. În aceeași zi Laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA MM) a evidențiat prin tehnica PCR-prezența genomului viral. În gospodăria respectivă au fost uciși încă 16 porci.
În data de 09.07.2024, medicul veterinar, recoltează probe de sânge de la porcii bolnavi din alte două exploatații din vecinătatea focarului primar. PPA se confirmă și pe aceste două probe, porcii din exploatațiile respective (16 capete într-una și 3 capete în cealaltă) fiind uciși.
Boala se extinde în continuare astfel că în data de 15.07.2024 sunt diagnosticate încă două focare ( o exploatație cu un porc și o altă exploatație cu doi porci).
Toți porcii din exploatațiile în care a fost confirmată prezența bolii au fost uciși. Într-un singur caz de sacrificare de necesitate s-a reușit identificarea și denaturarea cărnii.
Ancheta epidemiologică efectuată de reprezentanții DSVSA MM relevă ca posibile surse de contaminare:
- nerespectarea măsurilor de biosecuritate în exploatații;
- mișcarea animalelor între exploatații în scopul montei naturale (scroafele sunt transportate în vederea montării naturale într-o altă exploatație);
- utilizarea/înstrăinarea cărnii rezultate din sacrificările de necesitate a porcilor cu semne de boală.
Urmare a declarării PPA în localitatea Sălsig s-au impus măsuri de restricție a circulației animalelor și cărnii de porc în zona de protecție ce include localitățile Sălsig, Gârdani, Lucăcești (o rază de 3 km în jurul focarelor) și s-a stabilit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând localitățile: Dăneștii Chioarului, Rodina, Mireșu Mare, Tohat,
Fărcașa, Asuaju de Jos, Fersig, Pribilești, Tulghieș, Remeți pe Someș, Ariniș, Mânău, Sărbi, Tămaia, Urmeniș, Mogoșești, Buzești, Tămășești, Chelința, Asuaju de Sus, Iadăra, Satulung, Arduzel parțial Someș Uileac-parțial, Țicău-parțial din județul Maramureș și localitățile Bârsău de Jos, Bârsău de Sus din județul Satu Mare.
Din păcate datorită ignoranței unora au de suferit și fermele comerciale de porci care se află în teritoriile nominalizate acestea neputând derula activitățile specifice de populare sau expediere pentru sacrificare.
Pentru stoparea difuzării bolii, instituțiile cu atribuții și competențe vor derula acțiuni de monitorizare a circulației animalelor supraveghere clinică a stării de sănătate a animalelor.
Rugăm ca orice semn de boală la animale să fie raportat imediat medicului veterinar.
Întreaga populație din zona geografică nominalizată și nu numai, trebuie să fie conștientă de importanța măsurilor de biosecuritate ce trebuie aplicate la nivelul exploatației.
În caz contrar, în funcție de evoluția epidemiologică Centrul Local de Combatere a Bolilor (la animale), va fi obligat să ia măsuri drastice mergând până la uciderea tuturor porcilor dintr-un perimetru stabilit.
Director executiv, Dr. Dănuț Ioan CRIȘAN
About author
You might also like
Corespondență. CIPRIOȚII își iubesc MĂGARUL. Noi de ce nu ne iubim OAIA?
Suveniruri. Magneți de frigider, șepci, tricouri și chiar genți de plajă cu …. măgari. Asta putem găsi din plin în Cipru. De puțină vreme, ministrul agriculturii din România, Petre Daea
Frankfurt – Luminale & Light+Building. Când LUMINA vine de la ROMÂNI (I)
Între 18 – 23 martie 2016, la Frankfurt au loc concomitent 2 evenimente importante: Light+Building și Luminale. La fiecare 2 ani, expoziția Light + Building prezintă cele mai noi soluții
Primarul interimar Doru Dăncuș ține în DOUĂ zile, AUDIENȚE în cartierul Vasile Alecsandri
ANUNȚ DE INTERES PUBLIC PENTRU BĂIMĂRENI Continuă audiențele în cartierul Vasile Alecsandri. Primarul interimar, Ioan Doru Dăncuș și șefii de servicii din Primăria Baia Mare continuă seria întâlnirilor cu cetățenii
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!