sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Volodimir Zelenski, întâmpinat de Donald Trump la Casa Albă. Cei doi președinți vor semna acordul pentru resursele minerale

Volodimir Zelenski, întâmpinat de Donald Trump la Casa Albă. Cei doi președinți vor semna acordul pentru resursele minerale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns, vineri, la Washington, în prima vizită oficială la Casa Albă de la preluarea mandatului de  către Donald Trump și pentru prima oară după schimbul de replici dur și fără precedent în istoria relațiilor SUA-Ucraina, între liderii celor două țări, de săptămâna trecută. Preşedintele american a anunţat joi că va semna vineri un acord al mineralelor cu omologul său ucrainean.

ACTUALIZARE 18:23 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la Casa Albă. Liderul de la Kiev a avut deja câteva întâlniri cu senatorii americani în această dimineață și este de așteptat să vorbească la Institutul conservator Hudson mai târziu în această seară.

La Casa Albă, Zelenski a fost întâmpinat de militari care au purtat 58 de steaguri: 56 pentru toate statele și teritoriile americane și două drapele ale SUA și Ucrainei. Este a cincea vizită a lui Zelenski la Casa Albă.

La Casa Albă, Zelenski a fost întâmpinat de militari care au purtat 58 de steaguri: 56 pentru toate statele și teritoriile americane și două drapele ale SUA și Ucrainei. Este a cincea vizită a lui Zelenski la Casa Albă.

Președintele ucrainean s-a întâlnit ultima oară cu Trump în decembrie, la Paris, în timpul redeschiderii catedralei Notre-Dame, găzduită de președintele francez Emmanuel Macron.

Știrea inițială. Acordul a fost negociat la cerea insistentă a lui Donald Trump, care vrea să obţină ceva în schimbul jutorului militar şi economic masiv furnizat de către Statele Unite Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Prezența președintelui ucrainean la Washington vine în contextul negocierilor de pace pe care partea americană le poartă cu cea rusă, până acum fără prezența Ucrainei. Donald Trump cere, de mai multe zile, ca Ucraina să plătească pentru ajutorul umanitar și militar pe care SUA i l-a oferit în anii care au trecut de când Rusia a declanșat invazia, în februarie 2023.

Soluția a fost găsită de Donald Trump, care a spus, anterior, că vrea să ia de la Ucraina „tot ce se poate lua, pământuri rare, petrol, orice”. Acordul, inițial respins de Zelenski, a fost revizuit și a ajuns la o formă care pare să fie acceptabilă pentru ucraineni.

Ce a spus Zelenski în timpul escalei în Irlanda

Insistent, liderul de la Kiev cere în continuare garanții de securitate de la americani, garanții pe care guvernul SUA nu pare deloc dispus să le ofere.

Zelenski a reiterat joi că încheierea războiului trebuie să ofere garanţii de securitate pentru ţara sa şi pentru “întreaga Europă”, subliniind totodată importanţa “unităţii între Ucraina, Europa şi Statele Unite”, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Volodimir Zelenski a transmis acest mesaj pe X după întâlnirea cu premierul irlandez Micheal Martin pe aeroportul Shannon din vestul Irlandei, într-o escală în călătoria sa la Washington, unde va discuta cu preşedintele american Donald Trump problema exploatării resurselor naturale ale Ucrainei.

“Am vorbit despre paşii pentru a pune capăt războiului cu o pace garantată pentru Ucraina şi întreaga Europă, despre importanţa unităţii între Ucraina, Europa şi Statele Unite şi a tuturor celor angajaţi pentru stabilitatea globală”, a scris pe X liderul ucrainean. Zelenski şi Martin au discutat, de asemenea, despre “garanţiile de securitate şi cooperarea” pe “calea Ucrainei către” aderarea la Uniunea Europeană.

După întâlnire, premierul irlandez a apărut singur în faţa presei, confirmând poziţia preşedintelui ucrainean cu privire la discuţiile de pace, precum şi eforturile Dublinului de a accelera integrarea Ucrainei în UE.

“Este o prioritate pentru că, în sine, oferă anumite garanţii de securitate Ucrainei, dar din punct de vedere economic oferă, de asemenea, oportunităţi foarte semnificative pentru viitor, iar el apreciază sprijinul nostru puternic pentru aderarea Ucrainei la UE”, a explicat Martin.

„Orice acord trebuie să conțină garanții de securitate”

Premierul irlandez a dezvăluit că Volodimir Zelenski a spus “foarte clar” că orice acord de pace trebuie să fie “sustenabil, durabil şi cuprinzător” şi să conţină “garanţii de securitate şi descurajare pentru viitor”. Potrivit lui Martin, preşedintele ucrainean doreşte ca Europa să joace un rol central în acest proces şi preţuieşte sprijinul american primit după invazia rusă.

“Cred că are un obiectiv foarte clar. Cred că ştie unde vrea să ducă asta şi vrea să interacţioneze, evident, cu preşedintele Trump. Preţuieşte foarte mult sprijinul pe care l-a primit din partea Statelor Unite, un partener foarte puternic al Ucrainei”, a afirmat premierul Irlandei.

În pofida diferenţelor de viziune între UE şi SUA referitor la încheierea războiului din Ucraina, Martin a descris intenţiile Washingtonului drept “nobile”.

“Prin definiţie, procesele de acest tip se dezvoltă în faze şi necesită timp. Dar preşedintele Trump este un preşedinte care a spus că scopul său este pacea. El vrea să pună capăt acestor războaie oribile şi cred că aceasta este o aspiraţie nobilă în sine”, a adăugat premierul irlandez Micheal Martin.

Sursa digi24.ro

Previous INCENDIU la o casă în localitatea Chelința. Au intervenit 3 autospeciale de stingere și pompieri voluntari
Next De la 1 martie, serviciile medicale se acordă doar cu validarea cardului de sănătate. CNAS anunță că platforma informatică este din nou funcțională

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

O picătură de Maramureș prezentă în capitala SUA, atracția principală weekendul trecut la Washington DC. Evenimentul a fost promovat și în celebrul cotidian american The Washington Post

Folclorul tradițional, demonstrațiile de meșteșuguri, horile și portul popular prezentate pe pontonul râului Potomac din Washington D.C. în cadrul evenimentului ”Romanian Weekend at the Wharf”, care a avut loc în

Actualitate 0 Comments

PNL își respectă promisiunile. Pensiile speciale au fost anulate

Eliminarea pensiilor speciale a fost votată astăzi în cadrul Camerei Deputaților. Așa cum a promis, încă de la preluarea guvernării, Partidul Național Liberal va lupta pentru realizarea reformelor necesare unei

Actualitate 0 Comments

Tehnologia amenință tradiția: Căpițele de fân, în pericol de dispariție – reportaj The Guardian în România

Celebrele clăi de fân pe care le întâlnești la tot pasul vara în satele românești, un simbol al unui mod de viață, ar putea fi amenințate cu dispariția din cauza

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply