Arta de a vorbi frumos…
În data de 17 ianuarie, în cadrul Facultății de Litere CUNBM, s-a desfășurat workshop-ul “Retorică și hermeneutică în discursul contemporan”. La această activitate au participat studenți ai specializărilor Jurnalism și Filosofie.
Organizatorii workshop-ului: conf.univ.dr. Daniela Dunca și lect.univ.dr. Cătălin Bobb
După cum bine știm, retorica se referă la arta de a vorbi frumos, la arta de a convinge un auditoriu prin măiestria argumentației, iar hermeneutica la descifrarea și interpretarea textelor vechi.
Originalitatea, persuasivitatea- punctele forte ale dezbaterilor
În acest sens, rolul workshop-ului a fost acela de a le oferi studenților posibilitatea de a fi originali și de a-și exprima punctele de vedere într-un mod cât mai convingător și mai inventiv. Daniela Dunca a precizat faptul că această activitate are rolul de a-i situa pe studenți în postura de a ține un discurs în fața unui public numeros și de a-l captiva. ” Este o experiență să susții un discurs retoric în fața unui auditoriu avizat, pentru că noi toți de aici știm ce înseamnă retorica, ce înseamnă un discurs retoric.”
Temele abordate de aceștia au fost de actualitate și au stârnit interesul tuturor persoanelor prezente. Printre acestea s-au numărat subiecte precum: “Fii unic într-o lume trasă la indigo!”, “Dincolo de sex-appeal”, “Reușita prin demnitate”, “Puterea cuvântului”, “Sufletul-dincolo de aparențe”, “Amprenta culturii în viața noastră”, “Asumă-ți opinia și mergi înainte!” “De la literă la cuvânt”. De asemenea, organizatorii au susținut discursuri despre “Relația retorică sau apelul la sine, la alții și la lume”(Daniela Dunca), “Rolul hermeneuticii înăuntrul retoricii”(Cătălin Bobb).
Cele două gazde ale workshop-ului au realizat o selecție de 14 lucrări din totalul de 30, având in vedere modul în care micii oratori și-au exprimat ideile și doza de originalitate.
Între studenți a existat o stare permanentă de dialogare, deoarece la finele fiecărei prezentări a existat o sesiune de întrebări legată de temele abordate.
Ca element de noutate, participanții au trebuit să evalueze prestația oratorică a fiecărui predicant, inclusiv pe cea proprie, acordând punctaje de la 1 la 5, ținând cont de caracterul persuasiv, de ineditul interpretării, de originalitate.
Astfel, acest workshop a reunit tineri dornici să-și exprime punctul de vedere cu privire la societatea contemporană, influența acesteia în viața fiecăruia,importanța culturii, despre puterea nemărginită a cuvântului, dar și despre lejeritatea de a-ți expune părerea fără a fi constrâns de ceilalți.
Maria-Nicoleta PĂDUREANU, student Jurnalism, CUNBM, UTCN.
About author
You might also like
Maramureșul, în documentarul „Flavours of Romania”, care poartă semnătura celebrului regizor și jurnalist britanic Charlie Ottley
Județul Maramureș va fi inclus în campania amplă de promovare a României, în ediția a III-a a filmului documentar „Flavours of Romania”, care poartă semnătura celebrului regizor și jurnalist britanic
37 de noi contacte de finanțare în valoare de 340 milioane de lei, în proiecte pentru comunitățile din România
Încă 340 milioane de lei vor fi investite în proiecte pentru comunitățile din România. Ministrul liberal Adrian Veștea a semnat 37 de noi contacte prin Programul ,,Anghel Saligny”, inițiat de
Călin Bota, deputat PNL: “Măsuri importante care vin în sprijinul comunităților locale, în vederea creșterii accesului acestora la banii europeni”
În calitate de membru al Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților, am prezentat ieri, în plen, Raportul suplimentar al Comisiei la Proiectul de Lege pentru modificarea alin.(7) al art.4
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!