sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Călin Georgescu a pierdut definitiv la CEDO procesul în care a contestat anularea alegerilor prezidențiale din 8 decembrie

Călin Georgescu a pierdut definitiv la CEDO procesul în care a contestat anularea alegerilor prezidențiale din 8 decembrie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului  a respins joi, 6 martie, cererea lui Călin Georgescu prin care a contestat anularea alegerilor prezidențiale din România din data de 8 decembrie 2024. Decizia a fost luată în unanimitate de către cei trei judecători care au judecat cazul și este definitivă, potrivit unui comunicat al Curții. În 21 ianuarie, CEDO a respins o cererea depusă de Georgescu, prin care solicita suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor ca măsură provizorie până la judecarea cauzei asupra căreia Curtea s-a pronunțat definitiv astăzi.

„În decizia sa pronunțată astăzi în cauza Călin Georgescu v. Romania (cererea nr. 37327/24), într-o formaţiune de Comitet compusă din trei judecători, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, cererea inadmisibilă. Această decizie este definitivă”, anunță CEDO.

CEDO amintește că „obligațiile impuse statelor contractante (n.r. – parte a CEDO) (…) sunt limitate la «alegerea legislativului» și nu se aplică în mod normal alegerii unui șef de stat, cu excepția cazului în care aceasta este stabilit în lumina structurii constituționale a statului în cauză”.

Astfel, având în vedere structura constituţională a României, nu există niciun indiciu că atribuţiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a „corpului legislativ” al Statului pârât, precizează CEDO.

„Prin urmare, Curtea a respins capătul de cerere formulat în aceasta privinţă”, scrie în comunicatul citat. Judecătorii CEDO au mai stabilit că România nu „are de ce să răspundă cu privire la capetele de cerere formulate în temeiul articolelor 6 (dreptul la un process echitabil), 10 (libertatea de exprimare), 11 (libertatea de reunire si asociere) și 13 (dreptul la un recurs efectiv)”.

Călin Georgescu a depus plângere la CEDO pe 16 decembrie

Călin Georgescu a contestat anularea alegerilor prezidențiale printr-o cerere depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la data de 16 decembrie 2024. Invocând articolul 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţia europeană a drepturilor Omului (dreptul la alegeri libere), fostul candidat s-a plâns că anularea întregului proces electoral de catre Curtea Constituțională a României s-a bazat pe acuzaţii nefondate si a fost nelegală si disproporţionată.

Invocând articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un recurs efectiv) ale Convenţiei europene drepturilor omului (fișier pdf, se deschide în pagină nouă, n.r.) Călin Georgescu s-a plâns și că decizia CCR de anulare a turului II al alegerilor a fost adoptată în mod netransparent și că nu a beneficiat de niciun recurs împotriva acesteia. In final, învocând articolele 10 (libertatea de exprimare) si 11 (libertatea de reunire si asociere) ale Convenţiei, Călin Georgescu a susționut că această decizie a fost rezultatul unei ingerinţe politice a „partidului la guvernare” însărcinat cu procesul electoral și că a subminat libertatea de a participa la procesul democratic.

La data de 21 ianuarie 2025, CEDO a decis să respingă cererea de măsuri provizorii pe care Călin Georgescu le solicitase, și anume suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor.

Decizia Curţii

Prezentăm mai jos decizia CEDO așa cum a fost ea transmisă în comunicatul de presă dat publicității joi, 6 martie 2025. (fișier PDF, se deschide în pagină separată)

„Articolul 3 al Protocolului nr.1

Curtea a reiterat că obligațiile impuse statelor contractante prin articolul 3 din Protocolul nr. 1, potrivit căruia statele membre se angajează „să organizeze […] alegeri libere […] în condiții care să asigure libera exprimare a opiniei poporului cu privire la alegerea corpului legislativ”, nu se aplică în mod normal alegerii unui șef de stat, cu excepția cazului în care s-a stabilit, în lumina structurii constituţionale a statului în cauză, că șeful de stat are astfel de atribuţii încât să poată fi considerat ca făcând parte din „corpul legislativ” – o constatare pe care Curtea nu a făcut-o niciodată până în prezent în vreo cauză anterioară.

Curtea a observat că articolul 61 § 1 din Constituţia României, care stabilește separarea puterilor, prevede că Parlamentul este singura autoritate legislativă din ţară.

De asemenea, Curtea a constatat, pe baza dispozițiilor de drept intern, că chiar dacă președintele este învestit cu anumite atribuţii care pot fi înţelese, într-o măsură limitată, ca o interacţiune instituțională cu corpul legislativ, președintele nu face parte din acesta.

Curtea consideră asemenea prerogative ale președintelui – cum ar fi semnarea legilor adoptate de Parlament sau amânarea temporară a promulgării acestora, în condiții strict limitate – ca fiind accesorii puterii legislative a Parlamentului și nu ca atribuţii care ţin de actul propriu-zis de legiferare.

Curtea estimează că aceste atribuţii trebuie să fie considerate ca fiind necesare și strict limitate pentru sistemul inter-instituțional de „control și echilibru”, care este comun majorităţii democrațiilor europene. In absenţa oricărui indiciu ca președintele este o parte a “corpului legislativ” din România, în înţelesul articolului 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţie, Curtea respinge aceasta parte a cererii ca incompatibilă ratione materiae cu dispoziţiile Convenţiei.

Articolele 6 și 13

Dreptul in cauză – acela de a candida în alegeri – este un drept politic care nu privește “drepturi si obligaţii cu caracter civil” și nici vreo decizie privind o “acuzaţie în materie penală”, în înţelesul articolului 6. Prin urmare, acest articol nu este aplicabil in prezenta cauză.”

Călin Georgescu a pierdut și procesul deschis Tribunalul UE, prin care a cerut reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale

Fostul candidat la președinție Călin Georgescu a pierdut procesul la Tribunalul UE, prin care a cerut reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Tribunalul i-a respins acțiunea, despre care menționează că este „în mod vădit inadmisibilă și în parte pe motiv de necompetență vădită”.

Sursa digi24.ro

Previous Senatorul PNL, Cristian Țâgârlaș - Am participat, în Senatul României, la dezbaterea "Droguri. Toleranță zero"
Next Află cine sunt cei șase REȚINUȚI pentru trădare și organizarea unui ”stat major paralel”

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

COSTENI. Se REFSACE drumul principal. La primăvară urmează ASFALTUL

Dragi locuitori ai satului Costeni, Cu inima plină de dorința de a face comunitatea noastră mai puternică și mai sigură, vreau să vă informez că echipa noastră depune toate eforturile

Actualitate 0 Comments

Călin Bota: PNRR înseamnă cele mai mari investiții făcute în România de după 1990 în școli, spitale, autostrăzi și protecția mediului

Deputatul PNL Călin Bota, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene, a prezentat astăzi impactul fondurilor europene în economie în cadrul tradiţionalului eveniment Anul Financiar Bancar 2020, organizat de FinMedia şi Piaţa

Actualitate 0 Comments

Primarul interimar Ioan Doru Dăncuș – AUDIENȚE în Cartierul Decebal

A doua întâlnire în cartiere ne-a adus, pe noi, cei din executivul Primăriei Baia Mare, în cartierul Decebal. Ce am discutat aici, care sunt problemele cu care se confruntă băimărenii

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply