Cărțile de identitate fără domiciliu. Evidența Persoanelor spune că nu le poate elibera, deși instanța europeană o obligă / Precedentul românului care a dat statul în judecată
În România, cărțile de identitate nu se pot elibera fără ca titularul să figureze cu un domiciliu în țară, iar aceasta este o reală problemă în special pentru românii din diaspora. Anul trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a obligat România să elibereze un astfel de act, însă, într-un răspuns pentru HotNews, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor transmite că în prezent nu are cadrul legal pentru a le emite.
Hotărârea instanței europene a venit după ce Corneliu-Liviu Popescu, un avocat român stabilit în Franța, a acționat statul român în instanță pentru a obține un buletin fără domiciliu. În urma deciziei, în mai 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor să îi elibereze un act de identitate în care, la secțiunea „domiciliu”, scrie „Fără domiciliu în România”.
Cu toate acestea, obținerea unui astfel de act de identitate, fără a da statul în judecată, nu este posibilă în prezent.
Este răspunsul de care s-a lovit Florin Pîcă, un român stabilit în Germania, care a povestit, pentru HotNews, demersurile pe care le-a făcut pentru a obține o carte de identitate fără domiciliu în România.
„Sunt foarte mulți români care și-au vândut tot ce aveau acasă. Nu mai au nimic, nu mai au posibilitatea să-și obțină actul de identitate, pentru că știm că ți se solicită documentul de proprietate sau luarea în spațiu. Sunt foarte mulți care apelează la prieteni și la rude, dar nici asta nu este o opțiune”, a spus bărbatul.
Într-un răspuns pentru HotNews, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor transmite că introducerea cărților de identitate fără domiciliu poate fi făcută doar atunci când vor fi implementate cărțile de identitate cu cip, aflate acum în faza de testare.
„Concluzia instituției noastre potrivit căreia mecanismul vizat de hotărârea CJUE pronunţată în cauza C-491/21 din 22 februarie 2024 poate fi pus în aplicare numai în situația eliberării cărții electronice de identitate, a avut ca fundament considerentele deciziei pronunțate de instanța de contencios european care au avut în vedere exercitarea dreptului la liberă circulaţie şi Regulamentul (UE)”, a transmis instituția.
Întrebată cum explică faptul că a emis totuși o carte de identitate „clasică”, în cazul românului din Franța care a câștigat acest drept în instanță, Evidența Persoanelor precizează că s-a făcut „pentru punerea în aplicare a unei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar civil în care Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor a avut calitatea de intimat-pârât”.
„În acest context, precizăm faptul că decizia civilă în discuție este una punctuală şi produce efecte între părțile litigante”, a mai precizat instituția.
„Practic statul român te obligă, ca să intri în legalitate, să te folosești de o cvasi-ilegalitate, pentru că tu te duci la prieteni sau la rude, dar nu la tine acasă”, spune Florin Pîcă, românul care a primit același răspuns de la Evidența Persoanelor când a încercat să obțină actul de identitate românesc fără domiciliu.
Poate statul român să amâne aplicarea deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene?
În concluzie, singura opțiune a românilor care vor să obțină astfel de documente înainte să fie implementate cărțile electronice cu cip rămâne acțiunea în judecată, potrivit Asociației Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki.
„Se poate afirma ca o hotărâre preliminară CJUE se aplică nu doar în cauza în care a fost dată, ci și în orice altă cauză în care se ridică o problemă similară.
Dacă statul (MAI) nu vrea, soluția este ca persoana sa se adreseze instanței, cum a făcut și domnul Liviu Popescu (avocatul român care a obținut la CJUE eliberarea unei cărți de identitate fără domiciliu – n. red.), iar în cadrul procesului să invoce hotărârea CJUE din cazul lui. Nu e nevoie sa se adreseze din nou CJUE”, a transmis APADOR-CH, într-un răspuns pentru HotNews.
Problemele actualei cărți de identitate
Actuala formă a cărții de identitate eliberate de statul român nu include semnătura titularului. Acest aspect pune probleme celor care s-au stabilit în afara granițelor, pentru că autoritățile celorlalte state nu îl recunosc, susține Florin Pîcă.
„La Autoritatea Federală de Transport, asta este o problemă de care eu mă lovesc zilnic, faptul că buletinul nu are semnătură îngreunează tot, iar românul trebuie să meargă la alte autorități care să certifice semnătura și identitatea persoanei. Cu pașaportul, în schimb, se rezolvă, că pe pașaport există semnătură, dar mulți nu au nici acel pașaport.”, a povestit Florin Pîcă.
Primul pas a fost făcut de câțiva parlamentari
Pe 7 februarie, mai mulți parlamentari USR au propus o lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
În forma propusă se introduc mai multe alineate care prevăd faptul că cetățenii care doresc să își stabilească sau și-au stabilit anterior domiciliul în străinătate pot solicita eliberarea unei cărți de identitate ori a unei cărți electronice de identitate cu menționarea țării de domiciliu. Conform textului legii, „Acestea fac dovada identității, a cetățeniei române și a țării de domiciliu.”
Sursa hotnews.ro
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!