Câți oameni au fost în București la mitingul AUR, cel mai mare după manifestațiile împotriva OUG 13
Duminică, la București, au protestat împotriva amânării alegerilor cei mai mulți oameni care au ieșit de 8 ani în stradă în România, după mitingurile din 2017, împotriva Ordonanței 13 a guvernului Grindeanu, hotărâre care prevedea grațierea unor fapte de corupție și dezincriminarea abuzului în serviciu.
Protestul contra anulării alegerilor a început duminică 12 ianuarie la prânz, în Piața Universității, cu câteva mii de oameni, și a continuat până seara, cu zeci de mii de oameni, pe un traseu care a conținut Piața Victoriei, Palatul Cotroceni și alte puncte ale orașului.
Protest AUR în Piața Victoriei. Oamenii au cerut demisia lui Klaus Iohannis și reluarea turul doi. Sursă foto: Facebook / Alexandru Negrea
Au fost membri AUR, dar și mulți oameni fără carnet de partid
Organizator a fost partidul AUR, care a chemat oameni nu doar din București, ci din toată țara, cei din organizațiile județene venind la protest cu propriile mașini sau cu autobuze.
S-au adăugat mulți oameni care nu sunt membri AUR, ca și unii participanți la mitingul de cu două zile în urmă, cel organizat de simpatizanții lui Călin Georgescu în fața Casei Republicii, unde au fost câteva mii de oameni.
Jandarmeria: „Nu facem estimări”. Motivul
Întrebată de HotNews chiar în momentul de apogeu al mitingului de duminică – cel din Piața Victoriei, Jandarmeria a spus că „nu facem estimări, asta este treaba organizatorilor”.
Unul dintre motivele pentru care jandarmeria nu face estimări este, potrivit informațiilor redacției, acela că ele ar fi interpretate de toate părțile interesate în a promova sau contesta prezența la un miting. Surse din Jandarmerie au explicat că instituția consideră că estimările, publice, nu ar ajuta la păstrarea ordinii publice, de către o instituție apolitică.
Jandarmeria face estimări operaționale, însă se păstrează pentru ea.
Organizatorii au pornit cu estimarea de „2.000 de oameni”, prin George Simion, la 12:45 în Piața Universității, când participanții abia începuseră să se strângă. „Vom fi cel puțin 50.000 dacă deja suntem atâți”, a spus Simion. La acea oră și estimarea HotNews, din reportajul LIVE, era de 2.500 de oameni veniți să protesteze împotriva anulării alegerilor.
Peste o oră, la 14, cifra avansată de Petrișor Peiu, propunerea AUR ca prim ministru într-un eventual guvern condus de partid, a comunicat jurnaliștilor că „sunt 10.000 de oameni”.
Mulțimea a umplut bulevardul dintre Universitate și Romană
Cifra avansată de AUR la ora 15, când s-a pornit spre Piața Victoriei, a fost de „50.000 de oameni”. În acel moment, potrivit jurnaliștilor HotNews, coloana ocupa Bulevardul Nicolae Bălcescu (fostul Magheru), între Piața Universității și Piața Romană. „Am venit pentru apărarea democrației. Considerăm că votul nostru a fost călcat în picioare. Votul a peste 2 milioane de oameni a fost aruncat la gunoi”, a declarat un participant la miting, pentru HotNews.
Peste o jumătate de oră, la 15:30, organizatorii au susținut presei că „sunt 100.000 de oameni la protest”.
Piața Victoriei a fost plină, dar într-un mod organizat, nu înghesuit pe toată suprafața ei. Asta în urma cererii specifice a conducerii AUR, care a solicitat oamenilor să fie în siguranță și să rămână „județ cu județ”. În aceste condiții, unii oameni n-au încăput în fața Guvernului. Ei au rămas și pe Bulevardul Lascăr Catargiu, cel care leagă Piața Romană de Piața Victoriei.
Apoi s-a plecat spre Palatul Cotroceni și s-a ajuns pe Podul Basarab, unde, culoarul de trecere a mulțimii, fiind mult mai strâmt, timpul de trecere a fost mai lung decât de bulevardele centrale. Pe Podul Basarab s-a trecut vreme de aproape o oră.
Cum se pot face estimările
Unul dintre felurile în care un om își poate imagina cât de mare este mulțimea este aceea de a o compara cu oamenii de pe stadion. Pe Arena Națională, când sunt 50.000 de oameni, afluirea sau defluirea durează aproximativ o oră, dar în 4-5 direcții, pe 2 bulevarde mari plus un număr de străzi, care se umplu de oameni.
Un concert cu 60.000 – 70.000 de oameni dă pentru câteva ore, chiar și în București, un oraș întins, sentimentul că sunt peste tot mulțimi imense. Asta pentru că, potrivit specialiștilor de la forțele de aplicare a legii, cu care a discutat HotNews sub condiția păstrării confidențialității numelui, mulțimea din piețe și de pe străzi pare mai numeroasă decât este, comparativă cu cea din stadioane, săli, locuri de evenimente.
Asta se vede, potrivit acelorași surse, din felul în care cei 30.000 de oameni care umplu un stadion mediu (precum Cluj Arena), par foarte mulți atunci când ajung sau pleacă de la meci.
Stadionul aproape plin, cu aproximativ 27.000 de persoane pe Cluj Arena. Sursă foto: Sports Festival / Dan Tăuțan
Protest AUR pe 12 ianuarie în Piața Victoriei. Sursă foto: Facebook / Alexandru Negrea
Recordul de după 2017
Potrivit surselor HotNews, au existat evaluări interne ale forțelor de aplicare a legii din România și pentru duminică, la mitingul AUR. Ei fac acest lucru pentru a ști care este nevoia potențială de intervenție, sau situații de criză, incendii, defluire de urgență, protecție și mijloace medicale.
La momentul de vârf, ora 16, Piața Victoriei, estimarea a fost nu de 100.000 de oameni, cât a organizatorilor, ci mult mai mică, de câteva zeci de mii de oameni.
Oricum însă, indiferent de sursa estimărilor, mulțimea prezentă a fost cea mai mare din ultimii 8 ani, la un miting de protest politic, dar și cetățenesc, de o asemenea amploare.
Pe 5 februarie 2017, când s-a protestat împotriva corupției, organizatorii au spus că, în toată țara, au fost 600.000 – 700.000 de oameni.
Sursa hotnews.ro
About author
You might also like
Ultima oră. MARAMUREȘUL, locul 26 la INFECTAȚI cu COVID-19. Află câți ROMÂNI din întrega lume au noul VIRUS, câți au fost VINDECAȚI și câți au DECEDAT
Până astăzi, 23 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.857 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.187 au fost declarate
Prefectul Rudolf Stauder a CONVOCAT o ședință extraordinară a CJSU pe problema DESZĂPEZIRII și TRAFICULUI rutier
Având în vedere problemele apărute în efectuarea serviciilor de deszăpezire, menținerea stării de practicabilitate a sectoarelor de drumuri publice din județ și desfășurarea traficului rutier în condiții de siguranță, prefectul
EXPOZIȚIA ”IDENTITATE ROMÂNEASCĂ – PORTUL POPULAR DIN MARAMUREȘ” VA FI VERNISATĂ LA SUCEAVA
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș vernisează expoziția itinerantă ”Identitate românească – portul popular din Maramureș” la Suceava. La invitația Muzeului Național
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!