sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Conferință internațională organizată de Consiliul Județean Maramureș cu prilejul Zilelor Europene ale Arheologiei

Conferință internațională organizată de Consiliul Județean Maramureș cu prilejul Zilelor Europene ale Arheologiei

Lectori din 5 țări și de pe două continente au susținut prezentări în cadrul Conferinței Internaționale “Regional Archaeological Testimonials” – Testimoniale arheologice regionale, organizate de Consiliul Județean Maramureș cu prilejul  Zilelor Europene ale Arheologiei, în data de 17 Junie 2022.

Mesajul Președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, a marcat deschiderea evenimentului:”Permiteți-mi să urez un călduros bun venit tuturor participanților la ediția 2022 a conferinței dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei, găzduită de Consiliul Județean Maramureș. Zilele Europene ale Arheologiei reprezintă o oportunitate excelentă de a celebra multiculturalismul bătrânului continent, de a reuni timpuri și spații îndepărtate, de a împărtăși cunoștințe, de a spori semnificația socială a patrimoniului cultural și, nu în ultimul rând, de a încuraja colaborarea internațională și celebrarea reciprocă a diversității. Arheologia este o fereastră către trecut care ne permite să aruncăm o privire asupra unor lumi pierdute și care ne îngăduie pentru o clipă să eludăm trecerea impetuoasă a timpului. Acest domeniu este, de asemenea, si despre modurile în care interpretăm și re-propunem trecutul în prezent, despre utilizarea actuală a resurselor arheologice și gestionarea patrimoniului cultural într-o perspectivă de utilitate publică. Sperăm să vă bucurați de tematica sesiunii de prezentări, care au fost selectate pentru a fi reciproc avantajoase. De asemenea, vă invităm să vizitați Maramureșul pentru a descoperi frumusețea locurilor și a oamenilor din județ. Noi vom fi tot timpul bucuroși să vă avem ca oaspeți!”, a transmis Ionel Bogdan.

De pe meleaguri naționale, alături de exponentul arheologiei locale domnul Marius Ardeleanu, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, care a susținut o prezentare despre ”Noi cercetări arheologice în Județul Maramureș: castrul roman de la Coștiui”, am fost onorați de prezența domnului Sergiu Iosipescu și a doamnei Raluca Iosipescu din cadrul Institutului Național al Patrimoniului care au susținut o prezentare despre ”Cetatea de piatră – Chioarul și semnificația sa europeană”.  

Contribuții semnificative au venit din partea invitaților de peste hotare și a partenerilor internaționali ai consiliului Județean Maramureș: 

  • Doris Schmutzhart, arheolog al Provinciei Flevoland din Olanda a prezentat impresionantele ”Epave pe uscat. Arheologia unică a pământului recuperat”;
  • Marjan Dumanić, manager de proiect în cadrul PI RERA SD, Croația a prezentat uimitorul proiect ”UNDERWATERMUSE – Experiența captivantă a muzeului subacvatic pentru o incluziune mai largă”;
  • M. Nambirajan, director general al Archaeological Survey of India, a asigurat reprezentarea extraeuropeană a evenimentului încântând audiența cu o imersiune fascinantă în ”Arheologia Indiană”;
  • Nagy Zsolt Dezso, arheolog si numismat în cadrul Muzeului Damjanich Janos, Szolnok, Ungaria a prezentat o amplă cercetare despre ”Studierea circulației monedelor în județul Jasz-Nagykun-Szolnok: tezaure și săpături din epoca modernă timpurie”.

Conferința internațională, organizată de Consiliului Județean Maramureș, se înscrie în contextul mai amplu al inițiativelor sincron desfășurate la scară europeană cu scopul promovării moștenirii culturale comune și a creșterii gradului de coeziune a societății prin implicarea culturală deschisă.

Evenimentul a răspuns invitației Institutului Național al Patrimoniului, care în calitatea sa de coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei a încurajat facilitarea diseminării și promovării resurselor și cunoștințelor arheologice.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Previous 170 de PERSOANE VÂRSTNICE beneficiază de servicii MEDICALE și de servicii SOCIALE, îngrijire la DOMICILIU sau sprijin în ACTIVITĂȚI zilnice prin proiectul „Pune suflet pentru bunici”
Next PLIMBARE CU BICICLETA DE ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ÎN CADRUL ACȚIUNII ”CU IA PE BICICLETĂ”

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

On-line. MARAMUREȘUL OGLINDIT ÎN SCRIERI

Consiliul Județean Maramureș prin Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare vă oferă un proiect de cunoaștere și sensibilizare privind tezaurul valoros al Maramureșului descris în cărțile colecției bibliotecii. Peisaj și

Actualitate 0 Comments

Guvernul liberal este principalul vinovat de creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus

Guvernul Orban își depășește zilnic limitele incompetenței, prin realități incontestabile, a căror periodicitate denotă în mod evident că nu este interesat de soarta românilor în această perioadă grea de pandemie.

Actualitate 0 Comments

Pe surse: Toate școlile din România vor fi închise pentru o săptămână începând de miercuri

Toate școlile din România vor închise începând de miercuri, 11 martie, timp de o săptămână, după o propunere a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a propus inițial

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply