Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, entitatea care îi reprezintă pe fermierii români la COPA-COGECA, este implicată în organizarea Congresului European al Fermierilor.
Peste 300 de fermieri reprezentativi din UE, așteptați la București
La ediția din acest an, organizatorii așteaptă peste 300 de fermieri reprezentativi din statele membre UE la Congres, iar România, prin membrii celor patru asociații membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare, va avea o delegație extrem de puternică astfel încât vocea fermierilor români va fi auzită la nivelul decidenților europeni.
“Discuțiile de la Congresul de anul acesta vor explora provocările principale ce afectează sectorul agricol, precum extinderea Uniunii, finanțarea sa și viitoarele politici agricole de sprijin. Aceste discuții, încadrate de rezultatul alegerilor europene și de dialogul strategic, vor viza probleme de durabilitate, dar și rolul jucat de cercetare și de inovare pentru a oferi soluțiile atât de necesare pentru viitorul sectorului agricol.
Se va ține cont de impactul cumulativ al crizelor geopolitice actuale, al inflației alimentare, al sarcinii administrative și legislative, precum și de evenimentele meteorologice extreme cu care se confruntă agricultorii. Aceste efecte continuă să afecteze durabilitatea economică a fermierilor și a cooperativelor și duc la tulburările sociale actuale. Reziliența și competitivitatea agriculturii și silviculturii europene sunt determinate de necesitatea ca aceste sectoare să joace un rol strategic în constituirea viitoarelor politici europene. Aceste politici trebuie să contribuie la viabilitatea zonelor rurale, să răspundă problemelor de disponibilitate, accesibilitate a prețurilor alimentelor și accesibilitate în general a hranei, totul în timp ce se răspunde și problemei fundamentale a schimbărilor climatice”, arată organizatorii pe site-ul oficial al Congresului European al Fermierilor – https://europeanfarmerscongress.eu/ro.
Congresul European al Fermierilor va avea o durată de 3 zile, între 23 și 25 octombrie 2024. Primele două zile vor fi dedicate lucrărilor pe ateliere și sesiunii plenare, care vor avea loc la Hotelul Radisson Blu din Capitală, iar în cea de-a treia zi vor fi organizate vizite tehnice în câteva ferme din România. Mai multe informații despre program, precum și alte detalii organizatorice, puteți consulta aici: https://europeanfarmerscongress.eu/ro/program.
Avem onoarea să-i avem ca speakeri la Congresul European al Fermierilor pe Marcel Ciolacu, Prim-ministru al României, Nicolae Ciucă, Președintele Senatului, Florin-Ionuț Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, István Nagy, Ministru al Agriculturii din Ungaria și Președinte al Consiliului Agrifish, precum și Wolfgang Burtscher, Director general DG AGRI. Acestora li se vor alătura alți vorbitori reprezentativi ai autorităților naționale și europene responsabile pentru agricultură, precum și reprezentanți ai asociațiilor și cooperativelor membre Copa și Cogeca din toată Uniunea Europeană.
Organizațiile care doresc să devină partenere ale acestui eveniment de top pentru fermierii europeni se pot adresa echipei Alianței pentru Agricultură și Cooperare la adresa de e-mail office@agri-co.ro.
***
LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România este o organizație profesională, neguvernamentală și independentă, constituită în anul 2001 prin asocierea voluntară dintre asociații profesionale și societăți comerciale. LAPAR reprezintă interesele producătorilor agricoli în relația cu instituțiile Administrației centrale, precum și cu alte asociații și federații, interne și internaționale, responsabile cu gestionarea politicilor și programelor pentru agricultură, respectiv cu atragerea fondurilor destinate activității din agricultură. LAPAR este co-fondator Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care este membru COPA-COGECA. LAPAR este, de asemenea, membru fondator OIPA Cereale, membru în Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și membru EURAF. Pentru informații suplimentare: www.lapar.ro.
PRO AGRO – Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România este o organizaţie profesională înfiinţată în anul 2012 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raport cu instituţiile europene şi naţionale, publice sau private. Scopul Federației Naționale PRO AGRO este atins prin participare activă ca și partener de dialog în procesul de legiferare, dar și prin inițierea de acte normative atunci când se impune. Pentru informații suplimentare: www.federatiaproagro.ro.
UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal este o organizație profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înființată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 53 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă și apără interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relația cu autoritățile statului, organisme naționale și internaționale. Scopul ei primordial este susținerea și promovarea valorilor cooperatiste, inclusiv prin exemple de succes și schimburi de experiență, a mijloacelor și metodelor de creștere a eficienței economice a cooperativelor agricole, de specializare, dezvoltare, consolidare și concentrare a activității cooperativelor agricole autohtone pentru a contribui concret la echilibrarea pozitivă a balanței comerciale cu produse agroalimentare din România. Pentru informații suplimentare: www.uncsv.ro.
Asociația Forța Fermierilor (AFF) este o organizație profesională legal constituită și care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile și interesele legitime a peste 20.000 de membri înscriși direct sau care fac parte din organizații afiliate la Asociația Forța Fermierilor. AFF acordă gratuit membrilor consultanță juridică și pentru accesarea fondurilor europene, precum și suport mediatic și de petiționare pentru toate problemele sesizate de către membri. AFF este partener de dialog instituțional al autorităților publice centrale și locale, pentru atingerea obiectivului membrilor noștri de a pune agricultura în ofensivă. Pentru informații suplimentare: www.fortafermierilor.ro.
ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE
About author
You might also like
INCENDIU la Borșa, Maramureș, în zona Lacului Măgura. Focul s-a extins pe o suprafață de 1,5 ha
12 cadre militare ale ISU Maramureș alături de lucrători din cadrul Ocolului Silvic intervin la un incendiu pe raza UAT Borșa, în zona lacului Măgura. Incendiul de vegetație uscată și
Deputatul PNL Călin Bota: Planul Național de Redresare și Reziliență – o șansă unică pentru dezvoltarea și modernizarea României
Aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul vizitei făcute la București de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , reprezintă un moment de referință în
Nicolae Ionel Ciucă: 3 de bravo pentru Marcel Ciolacu!
Văd că tot ce propune PNL de la o vreme încoace acceptă și PSD: Au fost de acord să păstreze plafonul actual pentru IMM-uri. Bravo! Au fost de acord să
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!