sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

ÎMPREUNĂ PENTRU MARAMUREŞ. 3 ANI DE MANDAT. REALIZĂRILE DEPUTATULUI PMP, ADRIAN TODORAN

ÎMPREUNĂ PENTRU MARAMUREŞ. 3 ANI DE MANDAT. REALIZĂRILE DEPUTATULUI PMP, ADRIAN TODORAN

La primul său mandat de parlamentar, deputatul Adrian Todoran este cel mai activ dintre reprezentanţii Maramureşului la Bucureşti, activitatea sa fiind reliefată de câteva reuşite legislative ce vizează în primul rând tinerii, persoanele vârstnice, precum şi cele cu dizabilităţi. În cei trei ani de activitate, acesta şi-a adus aportul decisiv la modificarea mai multor legi, reuşind totodată să obţină finanţări pentru investiţiile din judeţ. Realizările sale vorbesc de la sine.

Legi mai bune şi bani pentru Maramureş

„Au trecut trei ani de la învestirea mea ca deputat în Parlamentul României, moment în care consider că am datoria morală faţă de cei care mi-au acordat votul de încredere, în decembrie, 2016, alegându-mă pentru a le reprezenta interesele, să vin în faţa lor pentru a le expune pe scurt activitatea desfăşurată în cadrul Legislativului de la Bucureşti.

Mai întâi, precizez că principalul rol al parlamentarilor este acela de a face legi. Astfel că, în această perioadă, mi-am canalizat activitatea pentru a concepe şi susţine iniţiative care să ducă la o legislaţie mai bună, ce să ajute anumite categorii faţă de care trebuie să avem o grijă aparte. În primul rând, m-am gândit la tineri. Am ales să vin în sprijinul lor, prin facilitarea accesului acestora la o locuinţă. În acest sens, legea privind suportul acordat de stat pentru construirea unei locuinţe proprietate personală a avut nevoie de modificări, în sensul acordării de terenuri către tinerele familii, chiar şi acolo unde primăriile nu mai dispun de suprafeţe libere. Administraţiile locale vor putea cumpăra terenuri pe care să le ofere mai apoi tinerilor.

Pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, am iniţiat un proiect de lege ce permite cumularea venitului minim garantat (ca ajutor social) cu eventualele venituri obţinute din munca de zilier. Astfel, cei care prestează munci sezoniere nu îşi vor pierde dreptul de a încasa şi venitul minim garantat. Cred că este o măsură socială necesară, foarte mulţi români ce prestează munci sezoniere.

În ceea ce priveşte persoanele cu venituri reduse, am depus un proiect pentru modificarea reglementărilor referitoare la ajutoarele oferite de stat pentru încălzirea locuinţelor, pe perioada iernii. În ultimii cinci ani, preţul gazelor naturale aproape s-a dublat, preţul lemnelor s-a triplat, însă subvenţia a rămas aproape neschimbată, din 2011.

Am solicitat creşterea ajutorului pentru gaze naturale cu 64% (până la un maxim de 430 lei), iar pentru lemne şi combustibil petrolier cu 122% (până la un maxim de 120 lei). De asemenea, am cerut şi ridicarea plafonului de venituri până la care se primeşte ajutorul. De la 615 la 1.080 lei

Pe lângă cele peste 100 de propuneri pe care le-am avut (mai multe dintre acestea devenind legi), am avut în vedere şi investiţiile din judeţul Maramureş. În urma intervenţiilor mele, mai multe obiective importante au intrat în reabilitare sau au primit fonduri pentru investiţii. Printre acestea se numără Casa Memorială „George Pop de Băseşti”, Aeroportul Internaţional Maramureş, Centrul Sportiv Naţional din Baia Mare etc.  

În prezent, propunerile de lege se află în lucru la comisiile de specialitate sau pe ordinea de zi a uneia dintre camere. Toate iniţiativele mele legislative pot fi consultate pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, iar activitatea mea este publică pe pagina de facebook Adrian Todoran Deputat pentru Maramureş” – Deputat Adrian Todoran.

Împreună am reuşit. Am salvat şcoala de la Borşa

Pe lista reuşitelor trebuie amintită şi şcoala din Borşa pe care autorităţile statului au dorit să o închidă, în ciuda nemulţumirii părinţilor ai căror copii urmează cursurile în respectiva unitate de învăţământ. La începutul anului şcolar 2019 – 2020, abuzând de funcţia deţinută, directorul instituţiei a pus lacătul pe şcoală, elevii claselor primare fiind nevoiţi a se muta într-o altă clădire, situată la câţiva kilometri distanţă. În urma sesizărilor venite din partea părinţilor, i-am solicitat ministrului Educaţiei, Daniel Breaz, să intervină de urgenţă în cazul de la Borşa, pentru ca elevii să poată avea acces la cursuri. Ulterior interpelărilor mele, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş au cedat. La fel s-a întâmplat şi cu Primăria şi Consiliul Local din Borşa, autorităţile implicate căzând de acord asupra faptului că şcoala este funcţională şi trebuie redeschisă. 

Am salvat Casa George Pop de Băseşti

Proiectul pentru care m-am luptat cel mai tare, şi pe care am reuşit să îl duc la bun sfârşit, este cel legat de un moment de răscruce al acestui neam: Centenarul Marii Uniri. George Pop de Băseşti este figura marcantă a evenimentelor de la Alba Iulia, din 1 decembrie, 1918. De aceea, avem datoria morală faţă de cei care au contribuit decisiv la făurirea României Mari, prin reabilitarea casei memoriale de la Băseşti. Până în urmă cu puţin timp, clădirea se afla într-o stare avansată de degradare, riscând prăbuşirea. Alocarea de fonduri a fost primordială pentru salvarea imobilului şi repunerea lui George Pop de Băseşti între figurile emblematice ale României moderne. În urma numeroaselor mele interpelări adresate premierului şi ministrului Culturii, în cursul anului 2018, ministerul a alocat Primăriei Băseşti suma de 2,4 milioane lei, în prezent Casa Memorială George Pop aflându-se în reabilitare.

Legile pe care le-am făcut

În ciuda procesului greoi de creare a legilor, mai multe dintre proiectele la care am lucrat alături de colegii mei a trecut de votul ambelor camere, fiind adoptat. Vă dau câteva exemple. În primul rând, este vorba de o iniţiativă legislativă referitoare la apărarea împotriva incendiilor. Astfel, deţinătorii de imobile care oferă diverse servicii destinate publicului larg au obligaţia să afişeze la loc vizibil un panou de avertizare din care să reiasă explicit dacă spaţiul respectiv funcţionează cu autorizaţia de securitate la incendiu sau nu.

Apoi, vă amintesc de iniţiativa privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Legea a fost modificată în sensul incriminării şi pedepsirii comportamentelor de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică atât în public, cât şi în privat. Am susţinut puternic adoptarea acestei modificări, având în vedere că femeile reprezintă o categorie vulnerabilă, iar ocrotirea acestora este esenţială pentru o societate sănătoasă.

De asemenea, un proiect important a fost legat de românii din Diaspora. Iniţiativa mea face referire la faptul că românii plecaţi la muncă în străinătate nu sunt la fel de bine reprezentaţi în Parlamentul României aşa cum sunt cei din ţară. Senatul a adoptat tacit propunerea mea şi a colegilor din Partidul Mişcarea Populară, astfel că votul celor din Diaspora va cântări mai greu în alegerea parlamentarilor români.

Cei trei ani de mandat, în cifre

106 propuneri legislative iniţiate, din care 3 promulgate legi

34 întrebări şi interpelări adresate premierului şi unor miniştri

21 luări de cuvânt în plen

24 declaraţii politice depuse în scris

11 moţiuni depuse

Am spus NU

Am votat ÎMPOTRIVA unor proiecte de lege care îi favorizează pe câţiva dintre privilegiaţii acestei ţări:

  • Am spus NU pensiilor parlamentarilor şi aleşilor locali
  • Am spus NU cedării resurselor energetice ale României
  • Am spus NU Legilor Justiţiei.

Am spus DA

Am votat PENTRU anumite proiectele de lege cu impact direct asupra cetăţenilor, pentru creşterea nivelului lor de trai.

  • Am spus DA măririi alocaţiilor pentru copii
  • Am spus DA susţinerii financiare a sportivilor maramureşeni care concurează la Olimpiadă
  • Am spus DA creşterii subvenţiilor la încălzire.

Adrian Todoran, deputat PMP Maramureș

Previous INEDIT! Ce au AFIȘAT, azi, angajații primăriei MIREȘU MARE pe ușa instituției. Aflați unde i-au CHEMAT pe cetățeni
Next COCALARI cu epoleți. Fostul șef de poliție Ioan Marchiș, STAȚIONARE pe trecerea de PIETONI. “Ce, am stricat trecerea?”, a întrebat șoferul IMPERTINENT

About author

You might also like

Politica 0 Comments

Liberalii maramureșeni susțin moțiunea ”România Liberală ” a premierului Florin Cîțu

Prezent ieri în Maramureș, premierul Florin Cîțu, alături de ministrul de interne Lucian Bode, primarul Clujului Emil Boc și europarlamentarul Daniel Buda, s-au întâlnit cu liberalii maramureșeni cărora le-au prezentat 

Politica 0 Comments

Cristian Niculescu Țâgârlaș: Proiectele de dezvoltare a municipiului Baia Mare vor fi prioritare pentru parlamentarii liberali

Municipiul Baia Mare are nevoie de proiecte de dezvoltare care să susțină economia pe plan local, să atragă investitori în zonă și, implicit, să îmbunătățească calitatea vieții băimărenilor. Proiecte pentru

Politica 0 Comments

Deputatul Adrian Todoran: Reducem numărul de parlamentari la 300. Am promis, ne ținem de cuvânt

Reducerea numărului de parlamentari la 300 rămâne încă un deziderat, deși, în urmă cu mai bine de un deceniu, românii s-au exprimat foarte clar în această privință. Referendumul inițiat, în

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply