sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

ÎN atenția DNA! ACOPERIȘUL de 2 MILIOANE de euro a lui Cătălin Prăduitorul Cherecheș. Mircea Cirț REACȚIONEAZĂ. SLUGOII din Consiliul Local au dureri în COT de situație

ÎN atenția DNA! ACOPERIȘUL de 2 MILIOANE de euro a lui Cătălin Prăduitorul Cherecheș. Mircea Cirț REACȚIONEAZĂ. SLUGOII din Consiliul Local au dureri în COT de situație

Ultima ședință a Consiliului Local Baia Mare s-a desfășurat așa cum s-au desfășurat toate întâlnirile importante din ultimii ani, la cârmă avându-l pe cheltuitorul șef, Cătălin Cherecheș. Cifrele sun absolut amețiotoare. De la numărul de documente care trebuia pus la dispoziția consilierilor pentru a fi consultate, la costurile unor lucrări.

Halucinant este cazul renovării unei instituții de învățământ a cărui acoperiș costă, țineți-vă bine, aproape DOUĂ milioane de euro! Detectivul de Presă ȘOC! sesizează DNA pentru verificări. Cine-l oprește pe inconsțientul Cătălin Cherecheș? Acest bufon de la cârma primăriei, care doar cheltuie, cheltuie, cheltuie. Băi Cătăline, tabletele în școli au venit? Tablele inteligente au venit?

Le-ai aprins beculețele părinților și ai pus două patinoare! Atât, șmechere? Va veni și timpul tău. Să pleci de la conducerea orașului, pe care-l sugi de bani, îl subdezvolți intenționat și-ți pui mereu interesele mafiote în prim plan.

Conslierul Mircea Cirț a luat atitutide, singurul. Iată ce a postat pe pagina sa de Facebook. Vom reveni cu acest subiect. Fiți atenți câtă documentație a aruncat la digerat. Consilierii-ghiocei au votat. Sunt părtași la jaful orașului.

Detectivul de Presă ȘOC!

𝐁𝐢𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐢 𝐫𝐚̆𝐮𝐥 𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐞𝐥𝐞, 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐚 𝐟𝐨𝐜𝐮𝐥 𝐬̦𝐢 𝐠𝐡𝐞𝐚𝐭̦𝐚. 𝐀 𝐜𝐞𝐝𝐚 𝐫𝐚̆𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐧𝐮 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐚̂𝐭 𝐬𝐚̆-𝐥 𝐢̂𝐧𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣𝐞𝐳𝐞.

Dragi cetățeni,

Vă prezint mai jos sinteza ședinței ordinare a Consiliului Local Baia Mare din data de 18.12.2020.

O agendă cu 64 de proiecte de hotărâre, care au însumat peste 580 de documente (unele dintre acestea având peste 50 de pagini) și care au fost supuse la vot fără prea multe discuții.

Cu ocazia ședinței comisiei de specialitate economice, în cursul zilei de joi, multe proiecte au primit aviz nefavorabil deoarece nu au fost fundamentate. Urmare acestei ședințe joi seara am primit alte sute de documente (prin email) cu care să fim bulversați și să fim reduși la tăcere.

De transparență nu poate fi vorba!

Am solicitat în 14.12.2020, imediat după ce a fost convocată ședința, să primesc informații și contracte pentru a analiza propunerile și a putea face amendamente, însă nu am primit documentele la timp. Am primit o parte dintre documente în timpul ședinței din 18.12.2020.

Este clar că sunt o persoană incomodă pentru primar și echipa acestuia, nimic nou. Pun prea multe întrebări care  deranjează.

Dacă cineva din primărie încalcă legea nu e o problemă, atâta timp cât nu dau socoteală pentru aceasta. Dacă semnalez că situația analizată încalcă legea, mi se reproșează că mă port necivilizat. Ei bine, minciuna, denigrarea, calomnierea sunt instrumente populare pentru primar, atâta timp cât nu a fost cineva să-l dea în judecată pentru abaterile și derapajele pe care și le permite.

Concret, în discuție proiectul nr. 10 din agenda ședinței:

Proiect de hotărâre privind modificarea  H.C.L. nr. 169 / 2019  pentru obiectivul de investiţii: “Școala Petre Dulfu ’’ – refacere acoperiş, Municipiul Baia Mare

Art.I Aprobarea modificării art.1 lit. a, din Hotărârea Consiliului Local nr. 169 / 2019,care va avea următorul conținut:

1. a) Valoare investiţie: 8.051.331,77 lei, (fără TVA); de la 4,323,111.79 lei, (fără TVA) o crestere de 86%.

Eu am pus câteva întrebări:

• Este permis legal să se modifice bugetul inițial cu mai mult de 30%?

• În ce constă acest acoperiș și ce presupune suma de 9.681.083 (TVA inclus) (1.987.870 Eur) respectiv creșterea cerută de către primar spre aprobare în CL?

• În baza căror aprobări de consiliu au fost dispuse modificări la proiect în primăvară?

• Care sunt fundamentările pentru diferențe?

• De ce au fost blocate lucrările în perioada aprilie – noiembrie 2020?

Toate aceste întrebări le-am formulat în comisia economica de specialitate cu o zi mai devreme. O parte dintre ele, le-am pus direct celor implicați, arhitect și constructor cu ocazia vizitei în șantier.

Recunosc, nu mă pricep la inginerii dar la construcții pun întrebări pentru că sunt un constructor din fire și nu un om de mentenanță (de întreținere).

Răspunsurile au fost de genul:

• ”Este posibil să crești bugetul 30%, fără probleme, fără limită.” Asta probabil ne vor spune specialiștii în domeniu.

• ”Prima etapă a proiectului a fost scrisă pe motiv de furtună, la acel moment nu se putea discuta de întreg proiectul, așa că a fost rescris pentru a putea satisface cerințele beneficiarului (Primăria).”

• Doamna Luca a răspuns în ședința de CL cum că ”a fost dată de CL o aprobare la începutul anului, doar că nu știe care este hotărârea…”. Așa că, dragi băimăreni, dacă o găsiți dvs. vă rog să mi-o trimiteți și mie.

• Referitor la fundamentarea creșterii de buget am primit, joi seara, câteva sute de documente ca să fiu liniștit că totul este ok. Sunt convins că orice lucru poate fi acoperit cu hârtii. Aceste documente necesită timp de studiu, în liniște.

• ”Lucrările au fost blocate pe motiv de lipsă bani, lipsă ….lipsă…. nu știm ce”, constructorul fiind blocat la rândul lui cu încasările lucrărilor aferente, din cele 4 mil mai are de recuperat vreo 200.000Ron, am aflat eu. Se presupune că mutarea alegerilor din primăvară pe toamna au jucat un rol …

Câteva opinii personale legate de acest proiect:

• Proiectul inițial bazat pe faptul că ”a fost o furtună care a stricat acoperișul” a stat la baza deciziei investiției. Apoi, au deviat din mers datele problemei și le-au conturat într-un proiect mai amplu, care pare că ar avea o altă destinație decât școală. Motivez aceasta prin faptul că poți face o școală nouă, modernă, care sa răspundă noului trend online, cu bani mai puțini și utilități multiple, decât să cheltui aproape 2 mil euro într-o renovare de clădire și care nu se finalizează la această sumă!!! Spun aceasta pentru că la multe întrebări, în șantier, nu am primit răspuns. Gen pardoseli și alte finisaje ce vor face obiectul altor aprobări de investiție.

• Structura grinzilor de lemn și soluția adoptata, în mod normal, în domeniul privat nu ar fi aleasă, din motive economice și soluții disponibile în aceste vremuri. Soluții care să asigure inclusiv încălzirea/climatizarea clădirii.

• Soluțiile alese nu le contest, însă supradimensionarea – da! Mă refer la soluțiile propuse pentru încălzire și climatizare, inclusiv izolarea clădirii. Motivez acest fapt bazat pe experienței ce am acumulat-o în 25 de ani în care am construit peste 30.000 mp

• Am cerut un audit, pe motiv că lucrurile sunt neclare, există multe semne de întrebare. Atâta timp cât informația nu este pusă la dispoziție și se opune rezistență la a se clarifica întrebările, voi insista pentru răspunsuri.

Un alt proiect similar, un alt acoperiș cu valoare aprobata prin HCL 168/2019 in valoare de 4,780,511.00 lei, (fără TVA) din aceeași zi cu HCL 169/2019, se cere aprobare pentru suma de 7.838.448,23 lei, (fără TVA) – o creștere de 64%. Aceeași strategie.

În acest context eu m-am abținut la a vota aceste două proiecte și am subliniat că este necesar un audit. Cu toate acestea, proiectele au fost aprobate în CL!

Jocurile se fac profesionist, dacă primarul simte că lucrurile nu merg în direcția ce și-o dorește, propune retragerea proiectului în cauză și se trece la alt punct din agendă.

În domeniul public banii vin din taxe, impozite, alte fonduri, iar cheltuirea lor trebuie justificată foarte bine. Justificarea și eficiența nu sunt sinonime, știm toți. Când nu avem suficienți bani la buget, putem crește taxele și impozitele sau putem atrage alți investitori. Cum Primăria Baia Mare nu are viziune și strategie în acestă privința, rămâne singura varianta de a acoperii nevoile bugetare din buzunarele băimărenilor.

Că ne place sau nu, trebuie sa plătim ideile primarului, votate de către consilierii aleși, prin creșterea taxelor și impozitelor.

De binele și interesul cetățeanului politicienii vor mai vorbi în campania următoare, acum pozițiile fiind ocupate, trebuie reparate derapajele din acest an, așa încât să se intre în noul an cât mai bine și cât mai asigurat că loialii numiți pe poziții vor răspunde comenzilor edilului!

Viziunea de atragere investitori presupune o serie de măsuri:

1. Crearea cadrului de parcuri industriale prin care agenții economici să fie atrași să investească în Baia Mare, beneficiind de facilitățile legale prin care au scutiri de taxe.

2. Creșterea siguranței cetățenilor, prin monitorizare video a străzilor și punctelor critice din oraș, în vederea reducerii traficului de droguri, traficului de persoane, exploatarea cerșetoriei.

3. Înlăturarea imaginii de oraș corupt, imaginii de oraș cu spăgi pentru autorizații și blocarea agenților economici pentru diverse interese.

4. Clădirea încrederii pentru investitorii care doresc să fructifice oportunitățile regiunii, prin transparența administrativă.

5. Oprirea minciunilor, bârfelor, distrugerea intelectualului băimărean, în schimbul promovării unui set de valori bazat pe respect, corectitudine, profesionalism și bun simț.

Doar garanând un climat sănătos putem discuta de atragerea investitorilor.

În lipsa acestor investitori care să balanseze bugetul de costuri al primăriei, povara creșterii taxelor și impozitelor o vom simți pe zi ce trece tot mai grea.

Vă doresc pe această cale, sărbători binecuvântate cu sănătate, liniște și pace!

Nașterea Domnului Isus Hristos să vă aducă bucurie în inimi!

𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐂𝐢𝐫𝐭̦ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞, Consilier Local

Previous Se DESCHIDE AZI, PATINOARUL din parcul Mara, Baia Mare. Vezi câte persoane îl pot folosi în același timp
Next Baia Mare. CREȘTERE URIAȘĂ a impozitelor și taxelor pentru 2021! Acestea sunt efectele subdezvoltării orașului. Ce faci, Cătăline? Ești OK? Consilierul local Mircea Cirț a luat atitudine

About author

You might also like

Dezvaluiri 7 Comments

MOISEI. Un POLIȚIST și-a ÎNMORMÂNTAT mama cu ALAI de SUTE de persoane, CONTRAR Ordonanței militare! 3 zile de PRIVEGHI cu camere burdujite de oameni! NORA decedatei lucrează la PRIMĂRIE

Maxim 8 persoane au voie să participe la o înmormântare, conform ultimei Ordonanțe militare în vigoare, în perioada de situației de urgență. Numai că acest lucru a fost grosolan încălcat

Dezvaluiri 0 Comments

Borșa – TULBURĂTOR. MOARTEA violentă a temutului INTERLOP Mircea Botezan (Grec). În urmă cu două săptămâni i s-a SPÂNZURAT o cumnată

Potrivit IPJ Maramureș, azi-noapte, 08 noiembrie, orele 00.55, polițiștii din Vișeu de Sus au fost sesizați cu privire la faptul că în localitatea Moisei s-a produs un accident rutier soldat

Dezvaluiri 0 Comments

VIDEO. Multiplul CONDAMNAT INTERNAȚIONAL Danci Ioan – TIOARĂ din Borșa, AMENINȚĂRI cu MOARTEA acasă la Familia lui Dumitru și Daniela Timiș din Borșa. Proaspăt ieșit din PUȘCĂRIE, a INFRUNTAT o femeie bătrână la miezul nopții. Mare viteaz!

Detectivul de Presă ȘOC! continuă dezvăluirile cu privire la cazul care a oripilat opinia publică prin prisma gravității faptelor publicate în exclusivitate și care arată cum o haită de bandiți,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply