sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Ionel Bogdan: Recunoștință poporului polonez cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relații militare internaționale româno-polone

Ionel Bogdan: Recunoștință poporului polonez cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relații militare internaționale româno-polone

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de relații militare internaționale româno-polone, astăzi a avut loc o acțiune organizată la Monumentul Legionarilor Polonezi din Berbești, dedicată evenimentelor din 3 – 6 octombrie 1914, când satele maramureșene, aflate sub ocupație rusă, au fost eliberate de legionarii polonezi. Monumentul Legionarilor Polonezi din Berbești este  ridicat în memoria acestor eroi.

La eveniment au participat ambasadorul Poloniei în România, Excelența Sa, Maciej Lang, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, președintele Asociației ”Res Carpathica”, Jan Sklodowski, primarul comunei Giulești, Laurențiu Batin, prefectul Maramureșului, Vlad Duruș, personalități marcante din domeniul istoriei, culturii și efective armate polone și române.

Cu această ocazie a fost oficiată Sfânta Liturghie de către preoți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și preoți militari polonezi, au fost depuse coroane de flori și au fost trase 3 salve de armă, pentru a omagia memoria celor 6 polonezi care au luptat pentru libertatea maramureșenilor.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Poloniei a fost decorat cu Distincția Culturală ”Nicolae Steinhardt” de către un reprezentant al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Manifestarea s-a încheiat cu recitarea poeziei ”O scrisoare de la Muselim-Selo” de George Coșbuc, de către actorul Dorel Vișan, care a fost invitat de onoare al evenimentului.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a transmis în cadrul evenimentului: ”La acest moment important, când Polonia aniversează 100 de ani de la recâștigarea independenței și când se împlinesc tot atâți ani de la semnarea Convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, oferim întreaga noastră recunoștință unui popor care, deși a trecut prin provocări istorice majore, a dat mereu dovadă de  demnitate și de  deschidere în relația cu România.

Relațiile bilaterale româno-polone au urmat o traiectorie ascendentă de-a lungul anilor, fiind consolidate de idealurile comune de menținere a păcii și de buna cooperare pe multiple planuri.”

Ambasadorul Poloniei în România, Maciej Lang, a vorbit în cadrul evenimentului despre importanța menținerii relațiilor de prietenie și colaborare între România și Polonia. ”La 100 de ani de la câștigarea independenței Poloniei, ne bucurăm să celebrăm și 100 de ani de relații bilaterale cu România, în care am colaborat atât pe plan militar, cât și civil.

Mă bucură faptul că strămoși noștri, care au luptat pentru libertate, sunt omagiați aici în Maramureș, iar în memoria lor se organizează slujbe de de pomenire.

Pe viitor ne dorim să dezvoltăm relațiile de colaborare cu România și cu județul Maramureș.”, a declarat ambasadorul Maciej Lang.

În cadrul vizitei sale în România, ambasadorul Maciej Lang a avut și o întâlnire de lucru la Consiliul Județean Maramureș cu Ionel Bogdan, președintele instituției, pentru a discuta despre dezvoltarea relațiilor de colaborare în plan economic.

”Am discutat împreună cu oaspetele polonez despre oportunitățile economice pe care le oferă Maramureșul și despre deschiderea noastră spre investiții noi, în parcurile industriale pe care le realizăm în județ.

Potențialul Maramureșului trebuie valorificat la maxim, iar atragerea de investitori în zonă reprezintă una dintre prioritățile mandatului meu.”, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, în urma întâlnirii cu ambasadorul Poloniei în România.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Previous Gheorghe Şimon, deputat PSD: Alături de colegii mei de partid voi susţine proiectul de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii în vederea creșterii natalității
Next Concurs cu ocazia Festivalului Național de Folclor ”ION PETREUȘ”

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, vizită de lucru în Maramureș

Președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan s-a întâlnit cu o delegație de reprezentanți de nivel guvernamental din cadrul Guvernului Republicii Moldova, aflați în vizită de lucru în Maramureș. La întâlnirea bilaterală

Actualitate 0 Comments

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „PNNR, esențial pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură din România”

PSD elimină obstacolele pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură din România prin modificarea legislației. Pentru a nu pierde finanțarea din PNRR pentru autostrăzi și căi ferate, ministerul Transporturilor, condus de

Actualitate 0 Comments

PSD: Protecție socială în fața creșterii galopante a tarifelor la energie. Vezi ce măsuri se propun de urgență

PSD va solicita, în prima ședință a Coaliției de guvernare, adoptarea în regim de urgență a unor modificări la legislația privind protecția cetățenilor față de creșterea galopantă a prețurilor la

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply