sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

LANSARE de CARTE: ,, Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Maramureș”

LANSARE de CARTE: ,, Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Maramureș”

În cursul zilei de ieri, la Muzelul Județean de Istorie și Arheologie, Baia Mare a avut loc lansarea cărții ,,Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Maramureș” scrisă de Gheorghe Todinca, director al Muzeului Maramureșan.

Lucrarea de dorește a fi, așa cum afirmă autorul, ,,o contribuție la completarea informației istorice și documentare privind evenimentele care au avut loc în Maramureșul istoric între anii 1918-1919, adeziunea românilor maramureșeni la Actul istoric de la 1 Decembrie 1918, când la Alba Iulia s-au pus bazele statului național unitar român.”
Viorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie a schițat compoziția lucrării istoriografice. Și anume, această carte este un corpus format din 7 capitole ce cuprinde documente grupate tematic, documente emise de autorități, protocoale, procese verbale care s-au încheiat în cercurile electorale, Armata Română în Maramureș, Gărzile Naționale Române din Maramureș. ,,Articolele din ziarul ,,Sfatul” pe care Todinca le-a selectat realizează o nouă imagine de frescă a Maramureșului; prezintă exuberanța noului început, proiecte asumate pe diverse paliere: economic, educațional, confesional. Este un instrument de lucru pentru toți cei care vor să știe cum arăta Maramureșul, cum au gândit, cum au acționat locuitorii în acea epocă a marilor decizii, este o contribuție istoriografică remarcabilă care aparține unui slujitor al vieții, unui profesor și muzeograf autentic pe care patrimoniul material și imaterial îl are.”

Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” din Baia Mare a precizat că această lucrare necesită o lecturare profundă, deoarece ea îmbină muzeologia cu muzeografia. ,,Ea nu numai că aduce date, ea degajează elemente de filozofie a istoriei.” De asemenea, acesta și-a exprimat manifestul de prețuire pentru valorile contemporane: ,, Dacă vorbim de tradiție frumoasă, haideți să-i prețuim pe cei de astăzi… ce folos că vorbesc eu acum despre personalități, dacă alții nu ne-au dat voie să vorbim la vremea potrivită când ei încă s-ar mai fi bucurat de florile recunoștinței?!”

Autorul acestei lucrări istoriografice este de părere că lucrarea de față nu este o carte tristă, este o carte care se citește cu interes și că este foarte incitant să găsești cuvinte care au dispărut în urmă cu ani și ani.
,,Care este secretul Marii Uniri? Eu cred că măsura unității noastre și a faptului că noi astăzi suntem români este dată de faptul că străinii n-au putut să înțeleagă, nu știau că lângă ei este un popor profund, serios, cuminte, un popor care n-a asuprit pe nimeni niciodată, un popor democratic condus de învățători, preoți și notari care trăiau după legile lor nescrise.” a declarat Gheorghe Todinca.

Așadar, acest eveniment cultural s-a desfășurat cu prilejul centenarului Marii Uniri, iar dorința autorului este aceea de a face conștient poporul de însemnătatea actului săvârșit la 1 Decembrie 1918, și de a-i determina pe români să se bucure că au o țară și o limbă atât de frumoasă și de melodioasă.

Maria-Nicoleta PĂDUREANU

Previous Primarul LIVIU TĂMAȘ nu dă DOI BANI pe prefect. Adică pe LEGE
Next ALDE Maramureș: RAPORTUL ministrului JUSTIȚIEI, Tudorel Toader cu privire la DNA este BINE ARGUMENTAT

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/cvo4880/wp-content/themes/trendyblog-theme/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

ATP Trucks Automobile din Baia Mare anunță lansarea ATP Bus e-UpCity, primul autobuz electric românesc

Baia Mare, 13 mai 2021 – ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, anunță lansarea pe piață a autobuzului electric ATP Bus e-UpCity. Produsul

Actualitate 0 Comments

Măsuri pentru REDUCEREA ABANDONULUI școlar

Ministerul Educației va derula programe în cadrul unui Plan Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar, reevaluat în etape, din 5 în 5 ani. Acest plan va fi format din

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply