Adrian Todoram Camera Deputatilor

Cornelia Negrut Senator de Baia Mare

Lucian Morar Senator de MaramuresCristian Tagarlas Candidat Senat

Lucian Angheluta Camera Deputatilor

LANSARE de CARTE: ,, Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Maramureș”

LANSARE de CARTE: ,, Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Maramureș”

În cursul zilei de ieri, la Muzelul Județean de Istorie și Arheologie, Baia Mare a avut loc lansarea cărții ,,Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Maramureș” scrisă de Gheorghe Todinca, director al Muzeului Maramureșan.

Lucrarea de dorește a fi, așa cum afirmă autorul, ,,o contribuție la completarea informației istorice și documentare privind evenimentele care au avut loc în Maramureșul istoric între anii 1918-1919, adeziunea românilor maramureșeni la Actul istoric de la 1 Decembrie 1918, când la Alba Iulia s-au pus bazele statului național unitar român.”
Viorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie a schițat compoziția lucrării istoriografice. Și anume, această carte este un corpus format din 7 capitole ce cuprinde documente grupate tematic, documente emise de autorități, protocoale, procese verbale care s-au încheiat în cercurile electorale, Armata Română în Maramureș, Gărzile Naționale Române din Maramureș. ,,Articolele din ziarul ,,Sfatul” pe care Todinca le-a selectat realizează o nouă imagine de frescă a Maramureșului; prezintă exuberanța noului început, proiecte asumate pe diverse paliere: economic, educațional, confesional. Este un instrument de lucru pentru toți cei care vor să știe cum arăta Maramureșul, cum au gândit, cum au acționat locuitorii în acea epocă a marilor decizii, este o contribuție istoriografică remarcabilă care aparține unui slujitor al vieții, unui profesor și muzeograf autentic pe care patrimoniul material și imaterial îl are.”

Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” din Baia Mare a precizat că această lucrare necesită o lecturare profundă, deoarece ea îmbină muzeologia cu muzeografia. ,,Ea nu numai că aduce date, ea degajează elemente de filozofie a istoriei.” De asemenea, acesta și-a exprimat manifestul de prețuire pentru valorile contemporane: ,, Dacă vorbim de tradiție frumoasă, haideți să-i prețuim pe cei de astăzi… ce folos că vorbesc eu acum despre personalități, dacă alții nu ne-au dat voie să vorbim la vremea potrivită când ei încă s-ar mai fi bucurat de florile recunoștinței?!”

Autorul acestei lucrări istoriografice este de părere că lucrarea de față nu este o carte tristă, este o carte care se citește cu interes și că este foarte incitant să găsești cuvinte care au dispărut în urmă cu ani și ani.
,,Care este secretul Marii Uniri? Eu cred că măsura unității noastre și a faptului că noi astăzi suntem români este dată de faptul că străinii n-au putut să înțeleagă, nu știau că lângă ei este un popor profund, serios, cuminte, un popor care n-a asuprit pe nimeni niciodată, un popor democratic condus de învățători, preoți și notari care trăiau după legile lor nescrise.” a declarat Gheorghe Todinca.

Așadar, acest eveniment cultural s-a desfășurat cu prilejul centenarului Marii Uniri, iar dorința autorului este aceea de a face conștient poporul de însemnătatea actului săvârșit la 1 Decembrie 1918, și de a-i determina pe români să se bucure că au o țară și o limbă atât de frumoasă și de melodioasă.

Maria-Nicoleta PĂDUREANU

Previous Primarul LIVIU TĂMAȘ nu dă DOI BANI pe prefect. Adică pe LEGE
Next ALDE Maramureș: RAPORTUL ministrului JUSTIȚIEI, Tudorel Toader cu privire la DNA este BINE ARGUMENTAT

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

CLINICĂ ULTRAMODERNĂ la Sighetu Marmației DIN 15 DECEMBRIE 2016

Un eveniment important urmează să se desfășoare la Sighetu Marmației în data 15 decembrie 2016. Clinica medicală privată Life Support își deschide porțile pentru pacienți, având o paletă largă de

Actualitate 0 Comments

Smart City. Tinerii liberali din Maramureș caută soluții inovative pentru comunitățile locale

Soluțiile inovative pentru dezvoltarea comunităților au fost tema principală a dezbaterii ,,Regenerare Urbană, de la potențial la dezvoltare”, organizată de TNL Maramureș, semn că tinerii liberali se implică în găsirea

Actualitate 0 Comments

ULTIMA ORĂ! Președintele Klaus Iohannis a prelungit cu ÎNCĂ 30 DE ZILE Starea de Urgență. Școlile rămân închise

În urmă cu câteva minute, președintele Klaus Iohannis a declarat că va prelungi Starea de Urgență care, potrivit regelementărilor în vigoare, se poate face doar cu încă 30 de zile.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply