Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost eliberați din arest / Cine sunt judecătorii care au luat această decizie
Omul de afaceri Vladimir Ciorbă şi soţia sa, Laura Vicol, aflați în arest preventiv din 5 februarie în dosarul Nordis, au fost puși în libertate, conform deciziei luate vineri de instanța supremă, care le-a admis contestaţiile. Magistrații au decis ca Vladimir Ciorbă să fie plasat sub control judiciar, în timp ce fosta deputată PSD va fi cercetată în libertate.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
UPDATE 15:03: Și Laura Vicol a fost eliberată din arestul Capitalei, în urmă cu câteva momente. Nici ea nu a vrut să facă declarații jurnaliștilor prezenți la fața locului, potrivit imaginilor difuzate de Digi24. „Deci eu vreau să plec, da?”, au fost singurele cuvinte oferite de Laura Vicol presei.
UPDATE 14:25: Vladimir Ciorbă a fost scos din arestul Poliției Sectorului 4, la două ore după ce instanța a decis eliberarea sa și a soției sale. Conform imaginilor difuzate de Digi24, Ciorbă nu a făcut declarații jurnaliștilor prezenți.
–
Instanța supremă a desființat decizia Curtea de Apel București, care hotărâse arestarea preventivă a soților Vicol-Ciorbă, precum și a celor trei frați Poștoacă, și a dispus punerea de îndată în libertate a acerstora. În total, în dosarul Nordis sunt cercetate, alături de Vicol și Ciorbă, 11 persoane.
Astfel, în cazul Laurei Vicol nu a fost luată nicio măsură restrictivă, în timp ce patronul Nordis va fi plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile și Gheorge Poștoacă, Nicolae Poștoacă și Florin Poștoacă.
Vladimir Ciorbă și frații Poștoacă au mai multe interdicții impuse de instanță: să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere și să comunice periodic informații relevante despre mijloacele acestora de existență.
De asemenea, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (contabila grupării) și Bogdan Adalbert Șaitoș au scăpat de arestul la domiciliu.
Cine sunt judecătorii care au luat decizia
Decizia a fost pronunțată de un complet de divergență, fiind chemat un al treilea judecător, Luminița Criștiu-Ninu, după ce cei doi magistrați desemnați cu judecarea cazului – Mihai Udroiu și Elena Barbu – nu au reușit să se pună de acord. Hotărârea a fost luată cu majoritate (2 la 1).
Judecătoarea Elena Barbu a făcut opinie separată, propunând arest la domiciliu pentru Laura Vicol, Florin Alexandru Poştoacă și Nicolae Cristian Poştoacă.
Judecătorul Mihai Udroiu a fost consilierul fostei șefe DIICOT Alina Bica. La rândul ei, Laura Vicol a fost avocata Alinei Bica, în dosarul în care a fost condamnată la 4 ani închisoare pentru favorizarea lui Ovidiu Tender.
Luminița Criștiu-Ninu este considerată în mediul juridic a fi apropiată de judecătoarea Lia Savonea, scrie Agerpres.
Motivarea CAB: „Inculpații au acționat cu o îndrăzneală absolut deosebită”
Curtea de Apel București motivează decizia de arest preventiv în cazul Laurei Vicol și Vladimir Ciorbă ca o „măsură drastică”, iar „inculpaţii nu au niciun fel de respect pentru orice normă legală sau consideraţie pentru obstacolele care apar în calea lor, neavând nicio problemă în a săvârşi infracţiuni grave fără nicio teamă pentru repercusiunile ce vor decurge din comiterea acestor fapte”, conform News.ro.
CAB a mai precizat că persoanele cercetate în dosarul Nordis au acţionat cu „îndrăzneală absolut deosebită”.
„Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii apreciază astfel că, prin modalitatea de comitere a faptelor, se denotă o totală lipsă de respect şi de teamă faţă de repercusiunile legale derivate din comiterea acestora, inculpaţii acţionând cu o îndrăzneală absolut deosebită”, se arată în motivarea publicată de sursa citată.
De asemenea, instanța mai consideră că lăsarea în libertate a celor doi inculpați în dosar, ar încuraja „alte persoane să comită fapte similare, fiind de natură în acelaşi timp să inducă o stare de insecuritate în rândul cetăţenilor, cu atât mai mult cu cât presupusele activităţi ilicite ale grupului NORDIS au fost intens dezbătute public în ultima perioadă, iar numărul păgubiţilor este deosebit de ridicat”.
Acuzațiile care li se aduc soților Vicol-Ciorbă
Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au fost arestaţi preventiv în 5 februarie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.
Judecătoarea de la Curtea de Apel București motivează decizia de arestare a preventivă a soților Vicol-Ciorbă în dosarul Nordis prin faptul că fosta șefă a Camerei Deputaților a avut acces la date confidențiale din anchetă și putea compromite investigația. De asemenea, Vicol a ascuns de anchetatori telefonul pe care îl folosea în mod curent, ea venind la sediul DIICOT cu un alt mobil.
Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă sunt acuzaţi că au delapidat zeci de milioane de euro din firmele grupului Nordis şi au cheltuit banii pe vacanţe, călătorii cu avioane private, achiziţii de bunuri şi maşini de lux. Sumele retrase proveneau de la clienţii păgubiţi, care au plătit pentru apartamente pe care nu le-au primit niciodată.
Astfel, spun procurorii DIICOT, cuplul Ciorbă – Vicol a achitat 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinaţii de vacanţă din ţară şi străinătate – Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării. De asemenea, au fost achiziţionate maşini de lux – Ferrari, Bentley, Rolls Royce – de aproape 5 milioane de euro.
Acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Sursa hotnews.ro
About author
You might also like
Am semnat contractul de finațare pentru PUG-urile a 13 localități, în valoare de 3 milioane de lei – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș
Haosul urbanistic reprezintă un pericol real pentru integritatea Maramureșului nostru autentic. Putem limita și elimina acest flagel care amenință arhitectura tradițională, identitatea și moștenirea noastră culturală numai prin regulamente urbanistice
Ionel Bogdan: A fost aprobată finanțarea pentru extinderea și modernizarea Ambulatoriului integrat al Spitalului de Boli Infecțioase
Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea proiectului „Extinderea și dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare”, în valoare de 21.395.578,37 lei, TVA inclus, prin Programul Național
Vital SA – Factura ELECTRONICĂ sau TIPĂRITĂ? Fii EFICIENT cu plățile și PRIETENOS cu natura – Activează factura electronică!
Într-o lume în continuă dezvoltare, combaterea schimbărilor climatice este o preocupare la nivel global. Acestea reprezintă unul dintre principalii factori cu impact major asupra resursei de apă, atât din punct
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!