sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Mircea Cirț: “VICTORIE pentru cei care am luptat împotriva HOTĂRÂRII care a majorat impozitele cu 47%. Avem însă o lipsă de viziune privind partea economică a orașului Baia Mare”

Mircea Cirț: “VICTORIE pentru cei care am luptat împotriva HOTĂRÂRII care a majorat impozitele cu 47%. Avem însă o lipsă de viziune privind partea economică a orașului Baia Mare”

𝐈𝐌𝐏𝐎𝐙𝐈𝐓𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐯𝐬. 𝟐𝟎𝟐𝟎


Dragi băimăreni,
Azi in cadrul ședinței CL a fost aprobat proiectul de hotărâre prin care taxa pentru clădiri rezidențiale rămâne nemodificată față de 2020, mai exact de 0,08%. Consider ca fiind o victorie pentru cei care au pledat pentru reducerea creșterii aprobate prin HCL 360/2020 de 47,5%. Consider important să privim ansamblul subiectului, cu informațiile aferente.
Mai jos sinteza schimbărilor relevante cu care ne vom confrunta in 2021, privitor la acest subiect:


𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐞:

 1. Clădiri rezidentiale se menține taxa de 0,08% similar anului 2020, deci nu vom plăti in plus!
 2. Clădiri nerezidențiale vom plăti cu 500% mai mult. De la 0,2% la 1%!
  𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐣𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐞:
 3. Clădiri rezidențiale vom plăti cu 66,70% mai mult. De la 0,18 % la 0,3 %!
 4. Clădiri nerezidențiale vom plăti cu 20% mai putin. De la 1,2 % la 1,00 %. Acest procent a fost reglat ca fiind același atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice. Foarte important: Pentru cei care nu fac evaluări la clădiri, vor plăti cu 50% mai mult, de la 5% la 7,5%! Un detaliu de luat in calcul!!!
  De asemenea, consider important să subliniez diferența de impozit pentru clădiri rezidențiale dintre persoane fizice și juridice, de la 0,08% la 0,3% reprezentând o diferență de 375%! De analizat dacă face sens să transferați aceste clădiri pe persoană fizică sau nu, ce va fi in 2022 nu știm.
  Referitor la creșterile de impozite pentru 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐯𝐢𝐥𝐚𝐧 cu construcții, creșterile sunt intre 2,2% si 4,5%, (funcție de zona A,B,C,D).
  Impozitele pentru 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐯𝐞𝐡𝐢𝐜𝐮𝐥𝐞 urmăresc codul fiscal cu aplicarea inflației. Aici am constatat o mare anomalie in lege la autovehicule peste 12t, un aspect important de luat in calcul pentru parlamentarii maramureșeni, de a propune să fie schimbat:
  Concret:
  Articolul de lege 470 alin(5) si alin (6) separă impozitarea pe autovehicule funcție de faptul că au axe cu suspensie pe perne de aer sau arcuri. Diferența intre cele 2 variante este de la 50% la peste 100% (dublu) mai mare, pentru situațiile in care un camion nu este dotat cu axe cu perne de aer. Cum nu avem producători de autovehicule peste 12t, nu mă aștept ca un parlamentar să înțeleagă diferența. Această lege nu face decât sa complice lucrurile, când pot fi simplificate.
  Exemplu:
 5. Un camion cu 4 axe cu perne de aer peste 38t (tehnic nu se face) are impozit anual de 1893Ron/An. Cel cu arcuri – datorită solicitării constructive tehnice 2809Ron/An.
 6. Un ansamblu cap tractor cu semiremorca de peste 38t (tehnic se fac cel mai mult pe perne de aer) 2.431 versus arcuri 3.692. Problema apare la mixt de axe, o axa față pe arc, axă spate pe pernă, se plătește varianta favorabilă statului, cea mai scumpă.
 7. Dacă se tratează separat ansamblul cap tractor de semiremorca, impozitul este mult mai mic 😊.
  Așadar, propunerea pentru parlamentarii maramureșeni este să rezolve această anomalie.
  Pentru a preveni aceste poveri, de analizat separarea capului tractor de semiremorcă utilizând alin (7) la care veți găsi încadrări de taxe pentru semiremorci.
  Taxele pentru folosirea 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐨𝐚𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐥𝐚𝐦𝐚̆ de asemeni au fost mărite de la 37Ron/m2 la 48Ron/m2 creștere de 30%, respectiv pentru 𝐩𝐚𝐧𝐨𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 de la 27Ron/m2 la 35Ron/m2 o creștere de 30%.
  Pe scurt:
 8. Cine a plătit, va trebui să plătească și mai mult.
 9. Firmele plătesc mult mai mult decât persoanele fizice. Aceasta arată clar o lipsă de viziune privind partea economică a orașului Baia Mare. Dacă nu avem un plan de relansare economică pentru agenții economici, le mărim impozitele, să dea și mai mult.
 10. De transparență nu poate fi vorba. Am cerut un tablou comparativ 2021 vs. 2020 cu deviații procentuale, am primit parțial, însă nu se vrea transparență. Am dat exemplul de la Oradea, nu se vrea si punct.
  𝐒𝐮𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫 𝐬𝐢 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐞𝐢 Baia Mare la final de an:
 11. Cetățenii doresc sa fie transparență, pentru aceasta îngropați vechile obiceiuri și intrați in noul an cu gândul cel bun:
 • de a informa corect cetățenii, la timp, fără trunchieri,
 • de a nu mai minți funcție de interes,
 • de a nu mai fura intelectual,
 • de a nu mai fundamenta ”după ureche” orice propuneri ale primarului.
 1. Fructificați valoarea oamenilor din jur, știind că viața este prea scurtă ca să mai pierdem vremea, să nu îmbătrânim degeaba.
 2. Învățarea nu se delegă. A învăța să învățăm continuu este o lege a firii, nu o opțiune.
 3. A crește sănătos continuu spiritual și uman, ține de normalitate și de bunul simț, căutând si fim cu toți model de urmat pentru toți cetățenii, in fapte.
 4. Baia Mare trebuie deblocată din captivitate.
  Dumnezeu să ne ajute!
  Vă doresc tuturor un An Nou, binecuvântat de Dumnezeu!
  Mircea CIRȚ – pentru Baia Mare
Previous EXCLUSIV (II). MOCĂNIȚA. Ansamblul Folcloric TRANSILVANIA, la ora bilanțului. INTERVIU cu Iuliana Dăncuș, directorul instituției
Next PERCHEZIȚII la DOMICILII. 300 kg de articole pirotehnice ridicate azi de polițiștii maramureșeni

About author

You might also like

Comunicate 0 Comments

România, în fruntea țărilor europene cu majorări de prețuri

Suntem campioni în Europa la creșterea inflației. De cinci luni, România are cea mai mare inflație din UE. Aceasta e probabil cea mai importantă știre a ultimelor zile pentru români,

Comunicate 0 Comments

Oportunități de STUDIU în Republica Populară CHINEZĂ. Burse de studiu pentru studii superioare de masterat

Consiliul Județean, în baza relațiilor de colaborare cu filiala Maramureș a Camerei de Comerț și Industrie România – China, promovează programul de burse de studiu pentru studii superioare de masterat

Comunicate 0 Comments

Deputatul PSD Gabriel Zetea a fost votat membru titular al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Plenul reunit al Parlamentului (Camera Deputaților și Senat) a votat membrii titulari și supleanți ai Delegației Parlamentului României la organizațiile parlamentare internaționale. Deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea a fost votat

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply