sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Oficial. Guvernul a adoptat „ordonanța-trenuleț”. Toate măsurile care te afectează pe tine sau pe angajatorul tău

Oficial. Guvernul a adoptat „ordonanța-trenuleț”. Toate măsurile care te afectează pe tine sau pe angajatorul tău

Așa-numita „ordonanță-trenuleț” conține măsuri de austeritate care afectează bugetarii, pensionarii și sectoare întregi precum IT, Construcții și HoReCa. Guvernul își propune să facă economii de aproximativ 1% din PIB, în condițiile în care deficitul bugetar va depăși, cel mai probabil, 8% în 2024.

O direcție de măsuri vizează reducerea semnificativă a cheltuielilor de la bugetul de stat. Acestea privesc înghețarea salariilor, sporurilor, limitarea acordării de tichete, vouchere și decontări.

Prevederi pentru bugetari

  • Salariile bugetarilor rămân înghețate pe parcursul anului 2025 la nivelul lunii noiembrie 2024. În această categorie intră salariile demnitarilor, angajaților din primării, consilii județene și locale. De asemenea, sporurile și primele bugetarilor rămân înghețate, la fel și indemnizația de hrană.
  • Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă.
  • Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor care se decontează integral din fonduri externe nerambursabile.
  • Cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
  • Nu se mai fac angajări în sectoarele publice cu excepția posturile unice vacante. Prevederile nu se aplică posturilor deja aprobate pentru ocupare.
  • Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza eșalonat.
  • Toate instituțiile și autoritățile publice nu vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.
  • Alocațiile copiilor nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
  • Se mențin la nivelul din 2024 indemnizațiile pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Știință din Româmnia, Academiei de Științe Medicale din România.
  • Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
  • În anul 2025 se vor acorda reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a trei călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi persoane care au luptat la Revoluție ori judecătorii și procurorii.
  • Voucherele de vacantă vor fi în cuantum de 800 de lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt sub 8.000 lei.
  • Companiile de stat cu pierderi sau plăţi restante trebuie să prezinte un plan de reorganizare și redresare financiară odată cu aprobarea bugetului.
  • Subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.

Prevederi referitoare la pensii, protecție socială și burse

  • Valoarea punctului de pensie se menține în 2025 la nivelul de 81 lei, valoare din 2024.
  • Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 2026 (tot aici sunt incluse posturile de viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean).
  • Pensiile speciale ale judecătorilor, procurorilor, grefierilor și altor categorii de personal din instanțele judecătorești nu se actualizează cu inflația. Nu se mai actualizează cu rata inflației nici pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrilor Corpului diplomatic consular, a celor de la Curtea de Conturi, precum și cele militare.
  • Bugetarii nu vor primi în 2025 ajutoare sau indemnizații la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă ori la trecerea în rezervă, cu excepția cazului particular în care a intervenit decesul angajatului.
  • În anul 2025 fondul de burse și protecție socială per student se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
  • Studenţii la zi beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar. Măsura se aplică și pentru transportul în comun și transportul cu metroul.

Măsuri fiscale

  • Crește impozitul pe dividende: acesta va fi majorat de la 8% la 10%.
  • S-a redus plafonul de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
  • Nu mai sunt considerate microîntreprinderi firmele care realizează 80% din venituri din consultanță și management.
  • Se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa.
  • Se elimină facilităților fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară.
  • Se reinstituie impozitul pe construcții (așa-numita „taxă pe stâlp”). Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă. Marcel Ciolacu a declarat că acest impozit se va aplica doar după publicarea normelor metodologice și discuții cu firmele.

Impactul bugetar al măsurilor aprobate de guvern este de 7,11 miliarde lei în 2025 și 8,75 miliarde lei în 2026.

Nemulțumiri și proteste

Zeci de angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă au protestat deja, luni, faţă de măsurile prevăzute de Guvern în Ordonanţa trenuleţ. Ei afirmă că, prin tăierea unor sporuri, pierderile salariale vor fi de cel puţin două mii de lei, scrie News.ro.

Liderul de sindicat din cadrul penitenciarulului, Bogdan Trăistaru, a declarat că, prin tăierea sporurilor pentru zilele de weekend şi sărbătorile legale pentru personalul care lucrează în operativ, diminuările salariale pentru orice poliţist de penitenciar vor fi de cel puţin 2.000 de lei.

„În ordonanţă este stipulat că indemnizaţia de hrană este îngheţată la nivelul lui decembrie sau noiembrie 2024. Acest lucru nu este adevărat pentru că norma noastră de hrană este îngheţată din anul 2019, dar în fiecare an, prin ordonanţă, ea nu s-a mai actualizat şi a rămas aşa de vreo cinci, şase ani”, afirmă Bogdan Trăistaru.

În Piața Victoriei din Capitală, angajați ai penitenciarelor, polițiști și studenți au protestat față de prevederile ordonanței care le limitează veniturile sau facilitățile.

Sindicaliștii din sistemul penitenciar au protestat în Piața Universității.
Sindicaliștii din sistemul penitenciar au protestat în Piața Universității.

Angajații din penitenciare susțin că măsurile prevăzute în așa-numita „ordonanță-trenuleț” vor agrava criza de personal din penitenciare, și așa insuficient față de cât ar fi necesar.

Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au anunțat că au depus la Guvern o listă cu 35.000 de semnături împotriva măsurilor de limitare a facilităților de transport feroviar pentru studenţi.

La rândul lor, sindicatele din Educație spun că Guvernul trebuie să își respecte angajamentele luate în urma grevei generale din mai – iunie 2023 şi să nu înghețe salariile angajaților din învățământ.

Atunci, angajaților din Educație li s-au promis majorări de salarii în 2025.

Sindicatele din sistemul sanitar critică de asemenea prevederile ordonanței. Liderii de sindicat afirmă că Sănătatea este cea mai afectată și că nu exclud proteste spontane în spitale.

Sursa romania.europalibera.org

Previous Au ÎNFRÂNT în fața DETECTIVULUI! Abonamentul de parcare va fi 300 de lei în toată Baia Mare! Vezi ce spune MINCINOSUL Dăncuș
Next Maramureș - Stratul de zăpadă este prezent doar în zona de munte. Local se semnalează ceață, asociată cu depunere de chiciură

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Cătălin Cherecheș: Am obținut FINANȚAREA pentru pasajele supraterane de la Italsofa, respectiv cel de la Clubul Văcarilor, în sumă de 35 MILIOANE euro

Am semnat astăzi contractul de finanțare pentru un proiect de importanță majoră pentru dezvoltarea și modernizarea municipiului Baia Mare! Am obținut finanțarea pentru ceea ce este un pas major în

Actualitate 0 Comments

Accident pe strada Oltului din Municipiul Baia Mare

Un echipaj de stingere a Detașamentului de Pompieri Baia Mare asigură, în acest moment, măsuri de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe strada Oltului

Actualitate 0 Comments

Călin Bota: PNRR înseamnă cele mai mari investiții făcute în România de după 1990 în școli, spitale, autostrăzi și protecția mediului

Deputatul PNL Călin Bota, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene, a prezentat astăzi impactul fondurilor europene în economie în cadrul tradiţionalului eveniment Anul Financiar Bancar 2020, organizat de FinMedia şi Piaţa

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply