sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Patru planete se văd cu ochiul liber pe cerul nopții, în ultimele zile de februarie. La ce ore pot fi cel mai bine observate

Patru planete se văd cu ochiul liber pe cerul nopții, în ultimele zile de februarie. La ce ore pot fi cel mai bine observate

Patru planete se pot vedea seara pe cer în aceste zile, iar cea mai strălucitoare este Venus. Mercur apare și el, iar Marte se vede precum o stea portocalie, strălucitoare. Și steaua Sirius se poate vedea bine în aceste seri, cu condiția să fie cer senin, se arată în calendarul astronomic publicat de Observatorul Amiral Vasile Urseanu.

Venus se vede seara și rămâne pe cer până la ora 21. Jupiter și Marte se află deja pe cer când se face noapte și rămân pe cer mai multe ore. Mercur apare pe cer și se vede înspre vest, la maxim o oră după ce apune Soarele. Planetele pot fi văzute prin telescop de la Observator, în serile senine.

Venus

Se vede seara imediat cum se înserează, înspre sud-vest, destul de sus față de orizont. Planeta se vede ca o stea foarte strălucitoare pe fundalul cerului destul de aproape de orizont. Se poate vedea până pe la ora 21, când apune. Se află în constelația Pisces. Venus rămâne vizibilă seara până în luna martie. Planeta Saturn nu mai este vizibilă cu ochiul liber, în timp ce Uranus și Neptun nu se pot vedea niciodată fără instrumente astronomice.

Jupiter

Jupiter se vede de când se întunecă, înspre est, ca o stea foarte strălucitoare. Planeta se vede aproape toată noaptea. În dreapta-jos se vede steaua strălucitoare numită Aldebaran, aflată în constelația Taurus.

La ora 19 se poate vedea foarte sus pe cer, în sud. Sub planetă, înspre orizont, se poate vedea frumoasa constelație Orion și cea mai strălucitoare stea de pe cer, Sirius.

Marte

Planeta Roșie se vede înspre est, după ce se înserează. Se ridică pe cer pe parcursul nopții și se vede din ce în ce mai ușor, ca o stea portocalie strălucitoare. La ora 21:15 planeta se află sus pe cer, înspre sud. În stânga planetei se află stelele Castor și Pollux din constelația Gemini.

Pe 12 ianuarie Marte s-a aflat la distanța minimă față de Pământ (96 milioane km), în condiții bune de observare, care au durat aproximativ două luni. Acum planeta este mai mică și mai puțin strălucitoare.

Mercur


Mercur apare seara pe cer. Planeta se poate vedea înspre vest, se află foarte aproape de orizont și poate fi văzută doar din locurile din care se poate observa și apusul Soarelui. Căutați-l pe Mercur în jurul orei 18:15, în preajma orizontului de vest. În seara de 1 martie Luna se va afla între Mercur și Venus.
Pe 1 februarie Mercur se află la cea mai mare depărtare de Pământ, la distanța de 210 milioane km.

Luna

Pe 28 februarie se produce faza de Lună Nouă, la ora 2:45. În zilele 27 și 28 februarie Luna nu se poate vedea. Începând cu data 1 martie Luna începe să se vadă seara pe cer.

Ce stele se văd cel mai bine

Februarie este luna când Orion se află, seara, la cea mai înaltă poziție pe cer. Strălucitoarea stea Sirius se afla la stânga jos de Orion. Sirius este foarte strălucitoare din doua motive: emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele și este foarte apropiată de noi, la numai 8,6 ani lumină. De la latitudinile noastre, Sirius este cea mai apropiată stea care se vede cu ochiul liber. Face parte din constelația Canis Major (Câinele Mare). Privit pe hartă și pe cer, Canis Major pare un cățel care stă pe labele din spate și poartă „la zgardă” steaua Sirius, se menționează în articolul publicat de observatorul astronomic de la București.

La stânga sus de Sirius se află o altă stea strălucitoare: Procyon, din constelația Canis Minor (Câinele Mic). Aceste două constelații reprezintă pe cei doi câini de vânătoare ai lui Orion. Comparați steaua Betelgeuse (umărul stâng al lui Orion) cu Sirius și Procyon, și veți vedea că au culori diferite. Betelgeuse este portocalie, Procyon alb-gălbuie, iar Sirius albăstruie.

Spre nord-est întâlnim constelația Ursa Major (Ursa Mare), care revine pe cerul de seară. Ceea ce vedem ușor pe cer este de fapt o parte din constelație, șapte stele care poartă numele de „Carul Mare”, care în această perioadă stă cu oiștea în jos.

Spre est răsare Leo (Leul) împreună cu steaua Regulus. Nu trebuie să ne speriem de regele animalelor, pentru că la vest de constelație se află un monstru marin și mai înfricoșător, Hydra. Cea mai strălucitoare stea din constelație se numește Alphard. În limba arabă numele stelei înseamnă „cea singuratică”.

Sursa hotnews.ro

Previous Parcul de Specializare Inteligentă Șomcuta Mare – un pas înainte pentru Maramureș!
Next Teatrul Municipal Baia Mare - Programul lunii Martie

About author

You might also like

EXCLUSIV FOTO | Cum arată gazonul de pe Arena Naţională cu două zile înainte de FCSB – PAOK

În urma ninsorii abundente din capitală mai multe stadioane au fost afectate, iar „Arena Naţională” este unul dintre ele. FCSB s-a impus cu 2-1 în deplasare la PAOK şi porneşte

Actualitate 0 Comments

Accident cercetat de polițiști. Pietonul a necesitat îngrijiri medicale

La data de 14 ianuarie a.c., polițiștii din Baia Sprie au fost sesizați prin apel unic de urgență 112 despre producerea unui accident de circulație în Tăuții de Sus, soldat

Actualitate 0 Comments

Domeniile Ostrov: Recoltă satisfăcătoare în condiții de climă extremă

Domeniile Ostrov anunță finalizarea campaniei de recoltare 2024a strugurilor de masă, marcată de condiții meteorologice neobișnuite care au influențat semnificativ producția de struguri. În urma unei veri extrem de călduroase,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply