sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Promovarea turismului cultural, un avantaj în transformarea Maramureșului într-un Brand turistic de țară al României

Promovarea turismului cultural, un avantaj în transformarea Maramureșului într-un Brand turistic de țară al României

Unul dintre obiectivele pentru care m-am înscris în cursa electorală pentru președinția Consiliului Județean este transformarea județului Maramureș într-un Brand turistic de țară al României.

Încă din mandatul meu de deputat am susținut la nivel național impulsionarea promovării Maramureșului ca una dintre destinaţiile de top ale turismului românesc.

Tradiţia turistică a Maramureşului este veche şi trainică, deoarece chiar şi înainte de 1989 foarte mulţi oaspeţi din ţară şi străinătate i-au admirat atât frumuseţile naturii, cât şi cele create de mâna omului.

Satele maramureşene, bisericile, tradiţiile şi obiceiurile unice din perioadele marilor sărbători religioase şi nu numai, atrag vizitatori în mod constant pe tot cuprinsul anului, nu doar în perioadele obişnuite de vacanţe, vara şi iarna.

Este evident că locuitorii județului Maramureş au nevoie să simtă mai multă implicare în viaţa lor din partea statului român, prin instituţiile sale centrale, regionale şi locale. Se ştie că turiştii, atât cei din ţară, cât şi mai ales din străinătate, au devenit în ultima perioadă mult mai pretenţioşi, fiind interesaţi şi de alte modalităţi de petrecere a timpului liber, dincolo de clasicele facilităţi de cazare şi masă. Astfel, vizitatorii au nevoie să viziteze muzee, biserici, mănăstiri, dar şi să ia contact direct cu lumea satelor, respectiv să fie implicaţi în ceea ce fac meşterii maramureşeni, spre exemplu, tâmplărie, olărit, cosit, etc.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș, voi propune direcționarea investiţiilor către zonele cu un potenţial real, major, deoarece localitățile care îşi păstrează caracterul, autenticitatea şi modul tradiţional de viaţă pot declanșa interesul tot mai multor segmente de posibili noi vizitatori.

Pe piaţa internaţională se remarcă două tendinţe importante, aceea de sofisticare a gustului turiştilor, aflaţi în căutare de experienţe deosebite, precum şi cea de creştere a numărului celor care optează pentru vacanţe în care arta, cultura, istoria, educaţia şi spiritualitatea joacă un rol important.

Sunt convinsă că zona Maramureşului, cu atracţiile ei unice şi extraordinare, va reprezenta şi în viitor una dintre principalele atracţii turistice din România, atât pentru turiştii străini, cât şi pentru cei din ţară, dar reușita acestui deziderat depinde de parcurgerea unor etape hotărâtoare din partea administrației județene.

În opinia mea, în următoarea perioadă Consiliul Județean Maramureș trebuie să suplinească lipsa de atenție și preocupare a guvernanților în ceea ce privește creşterea atractivităţii turistice a zonei.

În acest sens, voi susține cu precădere impulsionarea turismului cultural al Maramureșului, în paralel cu cel rural, deja consacrat.

Un prim proiect pentru dezvoltarea turismului cultural maramureșean este punerea în valoare a Școlii de Pictură „Simon Hollosi” din municipiul Baia Mare. Diversificarea potențialului cultural se va face prin sprijinirea proiectelor Coloniei Pictorilor de promovare a artei contemporane, prin revenirea la esența inițială a idealurilor Școlii de Pictură și redarea simbolisticii europene a acesteia. În perioada lui Simon Hollosi, această colonie funcționa pe principiul internaționalizării taberelor de pictură, însă tradiția nu a fost niciodată perpetuată.

Consider că Baia Mare poate și trebuie să fie promovat ca un oraș al pictorilor, în memoria lui Simon Hollosi, artist maramureșean de etnie armeană, în calitate de părinte fondator al școlii locale de pictură.

Un alt obiectiv care merită să fie introdus în circuitul turistic cultural este Muzeul Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare, iar la Sighetu Marmației, prin Școala de Artă „Gheorghe Chivu”, se vor putea promova din punct de vedere turistic artiștii maramureșeni din zona Maramureșului Voievodal, recunoscuți peste tot în lume.

ALDE este singurul partid care vrea să transforme județul Maramureș într-un Brand de țară din punct de vedere turistic, prin fapte și acțiuni concrete, nu prin declarații de intenție și proiecte nefinalizate, așa cum, din păcate, s-a întâmplat până acum.

Președinte ALDE Maramureș, CORNELIA NEGRUȚ

(Comandat de ALDE Maramureș, Cod AEP: 21200063, executat de PFA Damian Livia)

Previous Adrian TODORAN: Am curajul să mă bat cu primarul. Toţi ceilalţi sunt fricoşi
Next Edilul Ciprian Rus candidează, din partea Coaliției pentru Maramureș, pentru al patrulea mandat în fruntea Primăriei Ardusat

About author

You might also like

Politica 0 Comments

Deputat PSD, Gheorghe Șimon: „Guvernul Cîţu îngroapă România. Datoria guvernamentală a depășit 50% din PIB”

Cele 2,2 miliarde lei împrumutate în urmă cu trei zile de Ministerul Finanțelor Publice împreună cu împrumuturile din luna iunie mau ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB

Politica 0 Comments

Ionel Bogdan: ”Guvernul Orban muncește zi de zi pentru a repara ceea ce PSD a distrus în cei 3 ani de guvernare”

Guvernul Orban a demonstrat în cele trei luni de guvernare, prin măsurile adoptate, faptul că lucrează doar în folosul cetățenilor, pentru dezvoltarea și modernizarea României. Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș

Politica 0 Comments

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș: ”Am purtat discuții extrem de interesante la Washington, cu omologii noștri din Congresul SUA pe tema cooperării politice la nivel bilateral și cu reprezentanții Pentagonului despre colaborarea româno-americană în cadrul NATO”

În cadrul întâlnirilor a fost subliniat faptul că România este un partener stabil și de încredere al Statelor Unite ale Americii în Europa de sud-est iar discuțiile au punctate și

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply