sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș: ”Ne ținem de cuvânt și aducem normalitate în viața persoanelor cu dizabilități și a asistenților lor printr-un proiect de lege votat în Senat, în unanimitate”

Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș: ”Ne ținem de cuvânt și aducem normalitate în viața persoanelor cu dizabilități și a asistenților lor printr-un proiect de lege votat în Senat, în unanimitate”

Senatul a votat proiectul de lege inițiat de parlamentarii PNL de Maramureș, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș și deputații Călin Bota și Florin Alexe, proiect care vine în sprijinul asistenților persoanelor cu handicap, afectați adesea de plata cu întârziere a salariilor care li se cuvin.

Principala modificare vizată de propunerea legislativă, a celor trei parlamentari PNL de Maramureș, are în vedere plata salariului asistenților, în proporție de sută la sută, de la bugetul de stat, în condițiile în care până în prezent plata se efectua în proporție de 90% din bugetul de stat și 10% din bugetul local.

Pentru exemplificare, articolul 40, alin. (1)  din Legea nr 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se modifică și va avea următorul cuprins:

”Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale ”.

De asemenea, se modifică și articolul 51, alin. 10, având următorul cuprins:

”Finanţarea măsurilor de protecţie se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau al autorităţii administraţiei publice locale la nivel de municipiu, oraş sau comună, după caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinaţie, în proporţie de 100% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale”.

Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei Juridice din Senat  și inițiatorul propunerii legislative, a declarat în final, că:

 ”Prin această lege eliminăm disfuncționalitățile  și revenim la forma inițială a textului legal, fapt necesar datorită incapacității multor unități administrativ-teritoriale de a asigura continuitatea plății salariilor către aceste persoane vulnerabile. Sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale. Subliniez, de asemenea, ca decizia legată de stabilirea persoanelor cu handicap care au dreptul la asistenți personali rămâne în continuare la comisia care se află în subordinea Consiliului Județean, primăriile nefiind implicate în această procedură. Așa cum am promis, ne ținem de cuvânt și aducem normalitate în viața persoanelor cu dizabilități și a asistenților acestora. Le mulțumesc tuturor colegilor senatori care au susținut inițiativa noastră și au votat-o astăzi în plen, pentru că au înțeles cât de important este să venim în ajutorul celor care au nevoie de sprijinul nostru”.

După votul din Senat, legea merge la Camera Deputaților, cameră  decizională pentru acest proiect.

Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL Maramureș

Previous IONEL BOGDAN: DESCHIDEM O EXTENSIE A UNIVERSITĂȚII DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE ”IULIU HAȚIEGANU” CLUJ-NAPOCA LA BAIA MARE
Next La Tânjaua Hotenarilor de la Ocna Șugatag, l-am sărbătorit pe cel dintâi gospodar al satului ieșit la arat

About author

You might also like

Politica 0 Comments

Deputat Călin Bota: Discuții productive la întâlnirea de lucru regională a organizațiilor liberale de seniori din Nord-Vestul țării

Discuții productive la întâlnirea de lucru regională a organizațiilor liberale de seniori din Nord-Vestul țării. Colegii mei de la SNL Maramureș au fost gazde bune pentru colegii lor din Cluj,

Politica 0 Comments

Mircea Cirț: ”Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Baia Mare – un angajament nerespectat”

Venind din mediul privat mi-e greu să cred că strategiile de dezvoltare sunt doar niște documente frumoase, realizate de firme de consultanță pentru bani mulți, care apoi rămân fie închise

Politica 0 Comments

Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș a participat la Conferința la nivel înalt de lansare a noii Strategii pentru Drepturile Copilului a Consiliului Europei (2022-2027)

Cristian Niculescu-Țâgârlaș: ”Mi-am exprimat angajamentul față de noua strategie și viziunea europeană Dincolo de orizont: o nouă eră pentru drepturile copilului, document care are ca scop definirea și implementarea drepturilor

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply