Trump a CÂȘTIGAT! Rezultate alegeri SUA 2024. Promisiunile pe care Donald Trump le-a făcut americanilor
Americanii au făcut o alegere între doi oameni foarte diferiți, Donald Trump și Kamala Harris, cu programe foarte diferite pe aproape orice temă, de la economie, mediu și chestiuni sociale, la democrație și politică externă. A câștigat Trump, care va deveni cel de al 47-lea președinte al Statelor Unite. Cum i-a convins pe americani să îl voteze din nou?
Iată cum arată programul și promisiunile lui Donald Trump pe cele mai importante teme ale alegătorilor, de la economie, taxe, comerț la imigrație, avort, mediu și politică externă.
Economie
Prețul ridicat al alimentelor și locuințelor pare că a influențat decizia americanilor în fața urnelor, mai degrabă decât creșterea robustă economică și șomajul scăzut.
Donald Trump a promis să pună capăt inflației și să facă prețurile accesibile din nou. Puterea unui președinte de a reduce direct prețurile este foarte limitată.
Trump s-a angajat însă să extindă producția de energie din SUA, deschizând zone precum regiunea arctică pentru forajul petrolier, ceea ce, susține el, ar reduce costurile energiei, deși analiștii sunt sceptici.
El a afirmat, de asemenea, că poate reduce costurile locuințelor împiedicând unii imigranți fără acte să obțină credite ipotecare și deportându-i pe alții, precum și lansând un program de construcție de locuințe pe terenuri federale.
Economiștii cred că planul său de a impune taxe vamale mai ridicate importurilor ar putea duce la creșterea prețurilor.
Taxe și impozite
Trump a anunțat că are în plan o serie de reduceri de impozite. În primul rând, că vrea să prelungească reducerile pe care le-a promulgat în 2017, care urmează să expire anul viitor. Aceasta a fost cea mai mare revizuire fiscală din ultimele decenii, menită să simplifice codul fiscal și să promoveze creșterea economică și investițiile.
Cele mai mari reduceri au fost acordate companiilor și persoanelor cu venituri mari, un lucru criticat de democrați.
Trump dorește, de asemenea, să reducă încă un punct procentual din impozitul pe profit – și a propus o reducere și mai mare, până la 15%.
El a propus și scutirea de impozit a veniturilor provenite din bacșișuri, o propunere susținută ulterior și de adversara sa Kamala Harris. Trump a solicitat, de asemenea, eliminarea impozitului pe plățile asigurărilor sociale, o măsură care ar fi benefică pentru pensionari, dar care, în același timp, ar costa mult bugetul.
Imigrație
Migrația se află în fruntea listei sale de priorități, așa cum a fost și în 2016, când sloganul său emblematic viza construirea zidului la frontiera sudică.
Numărul migranților a atins niveluri record la sfârșitul anului 2023, dar a scăzut în acest an electoral.
Trump a promis să sigileze granița prin finalizarea zidului și intensificarea aplicării legii.
El a promis, de asemenea, cele mai mari deportări în masă ale migranților fără documente din istoria SUA.
JD Vance a declarat că republicanii vor începe prin a îndepărta un milion de persoane, dar experții au declarat pentru BBC că deportările la o asemenea scară s-ar confrunta cu provocări juridice și logistice uriașe. Există, de asemenea, afirmații că astfel de măsuri ar putea încetini creșterea economică.
Copiii rezidenților fără documente nu ar mai fi eligibili pentru cetățenie în conformitate cu o altă politică a lui Trump, deși acest lucru s-ar confrunta cu obstacole juridice semnificative.
Dreptul la avort
Acestea sunt primele alegeri prezidențiale din SUA de când Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional la avort în 2022, iar Trump s-a străduit să găsească un mesaj coerent.
Cei trei judecători pe care i-a numit în timp ce era președinte au jucat un rol esențial în această decizie istorică, pe care democrații au folosit-o pentru a-și mobiliza susținătorii, în timp ce restricții privind avortul au fost introduse în numeroase state.
Trump însuși a declarat în mod regulat că statele ar trebui să fie libere să își decidă propriile legi privind avortul.
În ultimele săptămâni, el a încercat să găsească un echilibru, adoptând o poziție mai moderată și încercând în același timp să nu-și îndepărteze baza electorală conservatoare.
El a criticat interdicția de avort după șase săptămâni de sarcină din Florida, provocând o reacție furibundă, dar a declarat, de asemenea, că se va opune unei măsuri în acest stat care să asigure dreptul la avort.
În timpul dezbaterii prezidențiale, el a declarat că nu va promulga o lege națională de interzicere a avortului.
Ucraina și NATO
Republicanul are o politică externă izolaționistă și vrea ca SUA să se detașeze de conflictele din alte părți ale lumii.
El s-a angajat să pună capăt războiului din Ucraina „în termen de 24 de ore” printr-o înțelegere negociată cu Rusia, o măsură despre care democrații spun că l-ar încuraja pe Vladimir Putin.
„Îl cunosc foarte bine pe Zelenski și îl cunosc foarte bine pe Putin”, a spus el în timpul dezbaterii prezidențiale, „cred că este în interesul SUA să încheie acest război și pur și simplu să negocieze o înțelegere”.
Trump nu a oferit detalii cu privire la condițiile unei astfel de păci, iar Kremlinul a declarat că nimic nu poate fi obținut în 24 de ore.
Trump a mai spus că va opri fluxul de bani către Ucraina.
În ceea ce privește NATO, el consideră că țările care nu ating nivelul de 2% din PIB cheltuit pentru apărare ar trebui să renunțe la protecția care vine odată cu statutul de membru.
Războiul din Gaza
Donald Trump s-a poziționat ca un susținător ferm al Israelului și a condamnat manifestanții pro-palestinieni din campusurile universitare americane.
Uneori însă, a criticat și modul în care Israelul a derulat războiul.
El a declarat că războiul nu ar fi avut loc dacă ar fi fost președinte, dar nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar pune capăt acestuia.
În calitate de președinte, i-a înfuriat pe palestinieni prin mutarea ambasadei la Ierusalim, iar administrația sa a încetat să mai spună că coloniile israeliene din Cisiordania, care contravin dreptului internațional, sunt ilegale.
Sănătate
Printre cele 20 de priorități prezentate în programul său electoral, Trump a promis să nu elimine Medicare, care este asigurarea de sănătate furnizată la nivel federal pentru persoanele în vârstă.
În timp ce era președinte, a încercat fără succes să desființeze legea semnată de președintele Barack Obama, Affordable Care Act, care a extins asigurarea la alte milioane de persoane.
El critică în continuare legea, care rămâne populară, dar în martie a declarat pentru Truth Social că nu o va submina.
Recent, el a făcut apel la tratamente de fertilitate finanțate de contribuabili, dar nu este clar dacă o cheltuială atât de mare are sprijinul republicanilor din Congres.
Criminalitate
Trump s-a angajat să elimine cartelurile tarficanților de droguri, să înăbușe violența bandelor și să „reconstruiască” orașele conduse de democrați, despre care spune că sunt afectate de criminalitate.
Platforma sa politică republicană promite să restabilească siguranța în cartiere prin suplimentarea departamentelor de poliție și protejarea ofițerilor de „procese frivole”.
Democrații consideră că promisiunea sa de a grația sute de persoane condamnate pentru revoltele din 6 ianuarie este în contradicție cu poziția sa privind legea și ordinea.
Ei subliniază, de asemenea, faptul că infracțiunile violente au scăzut cu 6% în 2023, iar crimele au scăzut cu 13%, potrivit datelor FBI.
Mediu
În calitate de președinte, Trump a eliminat sute de măsuri de protecție a mediului, inclusiv limite privind emisiile de dioxid de carbon provenite de la centralele electrice și vehicule, precum și măsuri de protecție a căilor navigabile federale.
El a promis din nou să reducă reglementările, în special ca o modalitate de a ajuta industria auto americană.
Trump a criticat constant vehiculele electrice, promițând să anuleze obiectivele lui Biden care încurajează trecerea la mașini „mai curate”.
De asemenea, a criticat mult timp fermele eoliene offshore, promițând să oprească această sursă de energie regenerabilă imediat ce va fi ales.
SURSĂ: HotNews.ro
About author
You might also like
Gabriel Zetea, deputat PSD: AJUTOR pentru producătorii din sectorul VEGETAL
PSD face eforturi intense pentru a-i sprijini, prin orice mijloace, pe producătorii agricoli din România, în această perioadă în care sunt afectați și de criza prețurilor la energie și de
Gabriel Ștețco, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Maramureș: Readucerea județului nostru în Top 5 al celor mai vizitate destinații din România face dreptate patrimoniului Maramureșului
În ultimii trei ani și jumătate de administrație liberală la Consiliul Județean, Maramureșul a fost în centrul atenției la târgurile importante de turism de la București sau Paris, dar și
Motivele pentru care românii semnează în număr mare pentru candidatura lui Iohannis. GALERIE FOTO
Faptul că este un adversar de neclintit al PSD, reprezentarea cu cinste a României în plan extern, lupta împotriva corupției și convingerea că poate transforma România într-o țară normală, în
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!