sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

7-8 decembrie 2022, SUMMIT ONU – Apele subterane

7-8 decembrie 2022, SUMMIT ONU – Apele subterane

În perioada 7-8 decembrie 2022 va avea loc, la Paris, Summit-ul ONU unde apele subterane vor fi principalul subiect de discuție al unei campanii de un an pe tema „Ape subterane: faceți vizibil invizibilul”, implementată de grupul special ONU-Apă, coordonat de UNESCO și Centrul internațional de evaluare a resurselor de apă subterană (IGRAC), în numele UN-Water.

Summit-ul va atrage atenția asupra subiectului apelor subterane la cel mai înalt nivel internațional, folosind Raportul ONU 2022 privind dezvoltarea apei subterane ca bază și Cadrul de accelerare globală SDG 6 ca ghid, pentru a defini acțiunile către o utilizare mai responsabilă și durabilă și protecția acestei resurse naturale vitale.

Unul dintre obiectivele pe care organismul specializat al ONU și le-a propus pentru acest an a fost și elaborarea unui catalog online al apelor subterane ce va fi prezentat cu ocazia acestui eveniment dedicat apelor subterane.  Acest instrument este menit să furnizeze informații cu privire la măsurile și instrumentele de management al apelor subterane, cuprinzând cererea și oferta, protecția apelor subterane și participarea părților interesate. El conectează subiectele (adică problemele societale și de mediu), serviciile (rolul apelor subterane) și măsurile (instrumentele și reglementările, exemple de soluții posibile). În acest fel, catalogul va ajuta factorii de decizie să exploreze soluții adecvate pentru problemele complexe ale apelor subterane, pe baza unor fișe informative, studii de caz și referințe.

O treime din populația României bea apă din fântână!

În acest context, România poate fi considerată un caz fericit, deținând o cantitate de apă freatică importantă. Potrivit estimărilor, undeva, în adâncuri, sub pământul țării noastre se găsesc aproximativ 9,6 miliarde metri cubi de apă, după cum rezultă din datele Administrației Naționale Apele Române. Din această cantitate, aproape jumătate se găsește în pânza freatică, iar restul, de 4,9 miliarde mc. este reprezentat de rezerve de mare adâncime. Resursa utilizabilă, însă, este de doar 4,66 miliarde metri cubi. Dacă ne raportăm la totalul resurselor de apă exploatabile ale țării noastre, atunci vorbim de aproximativ 12% din totalul disponibil, corespunzător actualului grad de amenajare, dar care acoperă de patru ori necesarul populației!

Conform datelor Administrației Naționale Apele Române (ANAR) și ale Institutului Național de Statistică (INS), pentru aprovizionarea cu apă a populației României se consumă, anual, puțin peste un miliard de metri cubi. Din totalul populației rezidente, estimată de INS la 19,2 milioane de persoane, doar aproape 14 milioane folosesc apă dintr-un sistem public centralizat de distribuție. Rămâne, așadar o categorie care reprezintă peste o treime din populație, ce folosește apă din surse individuale. De obicei, aceste surse sunt puțuri forate empiric.

În ceea ce privește calitatea apei, aceasta este strict monitorizată de către ANAR și de către Direcțiile de Sănătate Publică. În unele regiuni mai este monitorizată și de către alte structuri de specialitate ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Summit-ul ONU din acest an va fi un eveniment hibrid și va avea loc în perioada 7-8 decembrie 2022 la sediul UNESCO, Paris și online. Mai mult, acesta va reunii concluziile tuturor evenimentelor majore legate de apele subterane într-un singur mesaj cuprinzător pentru apele subterane, care va fi transmis Conferinței ONU 2023 privind apa din martie anul viitor.

SC VITAL SA (Sursa apanoastra.ro/romania-si-apele-subterane)

Previous Premierul României în comuna Mireşu Mare
Next LICITAȚIE cu strigare la URBIS Baia Mare pentru DOUĂ autobuze Mercedes

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Ionel Bogdan: Alte PATRU proiecte pentru REABILITAREA DRUMURILOR județene

Aleșii județeni au votat în ședința de azi a Consiliului Județean Maramureș proiectele privind reabilitarea a peste 48 de kilometri de drum județean, cuprinse în proiectul Mara-Nord II. Prin urmare,

Actualitate 0 Comments

ȘOC! Un litru de ulei alimentar uzat aruncat în canalizare poluează 1 milion de litri de apă, acesta reprezentând cantitatea necesară unui adult pentru a supraviețui timp de 14 ani. Ce fac specialiștii de la VITAL

Un litru de ulei alimentar uzat aruncat în canalizare poluează 1 milion de litri de apă, acesta reprezentând cantitatea necesară unui adult pentru a supraviețui timp de 14 ani Consumatorii

Actualitate 0 Comments

25 martie, Ziua Poliției Române. Mesajul domnului George Moldovan, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș

“Guvernele sunt trecătoare, societăţile se schimbă, Poliţia rămâne.” Cu ocazia Zilei Poliției Române salut conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, adjuncții șefului Inspectoratului, comisarii-șefi de poliție, conducerile celorlalte subunități

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply