sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Baia Mare. La INVITAȚIA primarului Cătălin Cherecheș, inventatorul Iuliean Hornet ne-a propus elaborarea planului “Să facem ENERGIE din GUNOIUL nostru”

Baia Mare. La INVITAȚIA primarului Cătălin Cherecheș, inventatorul Iuliean Hornet ne-a propus elaborarea planului “Să facem ENERGIE din GUNOIUL nostru”

Zilele trecute, cel mai cunoscut inventator român în viață, Iuliean Hornet, inventatorul Tehnologiei ecoHORNET, dedicată exclusiv surselor regenerabile de energie și valorificării superioare a celei mai abundente bogății a Terrei – BIOMASA s-a aflat în Baia Mare și a avut o discuție de câteva ore cu primarul Cătălin Cherecheș. Biomasa este un biocombustibil disponibil în cantități inepuizabile, rapid regenerabil și obținut fără a crea dezechilibre și dezastre naturale.

Este vorba de producerea energiei termice cu peleți produși din orice biomasă, respectiv sub-produse și resturi organice din agricultură, zootehnie, silvicultură, industrie, plante energetice, deșeuri biodegradabile municipale și industriale.

“Eu propun o nouă abordare a dezvoltării zonelor rurale. După 5 ani de studii, cercetări, experimentări, am creat ceea ce pare și acum imposibil: tehnologia și arzătorul capabile să ardă, în mod eficient și fără poluare, peleti fabricați din tot ce arde, biomasă, respectiv sub-produse și resturi din agricultură, viticultură și exploatarea forestieră responsabilă, lemn degradat, deșeuri zootehnice, plante energetice, deșeuri biodegradabile municipale și industriale, nămoluri de epurare”, i-a spus inventatorul, primarului Cătălin Cherecheș.

Edilul Băii Mari s-a arătat interesat de producerea la Baia Mare a celei mai ieftine energii, mai ales în contextul crizei continuue a colectării deșeurilor manajere în Baia Mare, parte a Zonei 1,  prin care bugetul băimărenilor este prădat de costurile uriașe ale celor responsabili de eșecul implementării Sistemului de Management integrat al Deșeurilor în județul Maramureș.

Mai mult, edilul i-a cerut marelui inventator să adapteze un plan pentru municipiul Baia Mare, în raport cu cantitățile de deșeuri care se colectează în municipiu arătând faptul că o astfel de investuiție ar fi foarte utilă pentru comunitatea noastră din toate punctele de vedere, fiind una de actualitate dar și de viitor, asigurând producerea celei mai ieftine energii dar și o grijă față de mediu fiind de acord cu ideea că pădurile nu sunt combustibil.

Din păcate, în momentrul de față, o astfel de investiție nu ar fi legală, culmea! Asta pentru că nu este cuprinsă în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGC). Potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, planurile județene de gestionare a deșeurilor nu se vor modifica/ completa până la aprobarea Programului Operațional de Dezvoltare durabilă deoarece se va periclita parcursul îndeplinirii acestei condiții favorizante.

Conform prevederilor din art.43, alin. (3) din Ordonanța de Urgență nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor PJGC se monitorizează o dată la doi ani și se revizuiește, după caz, de către Consiliul Județean.

Cu alte cuvinte, o astfel de investiție genială ar fi posibilă doar dacă va fi introdusă în Raportul de Monitorizare care să poată duce la revizuirea PJGC.

Dar cum încurcate sunt căile politice, e greu de crezut că forțele politice care formează actuala putere a CJ Maramureș ar fi de acord cu asta cu toate că au promis că pun Maramureșul pe roate nu pe butuci. Bine, primarul Cătălin Cherecheș crede în continuare. Va reuși? Îl vor susține ceilalți decidenți sau ne vor îngenunchea în continuare cu facturile după propriile lor interese personale și de grup până noi, societatea civilă, vom spune “Stop”?

Previous ȘOC! ADI Deșeuri Maramureș cere retragerea licenței de operare a Drusal
Next Obiect CIUDAT pe cerul Băii Mari. A fost OZN? Vezi ce zice Cristian Petreuș, directorul ROMATSA Baia Mare. Importator și utilizator de drone: NU a fost dronă!

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Descoperă România de poveste în Țara Codrului, Maramureș

Țara Codrului este o regiune istorică situată în nord-vestul țării pe teritoriile județelor Satu Mare, Maramureș și Sălaj, de o parte și de alta a culmii Făgetului sau a Codrului,

Actualitate 0 Comments

PARADA BRONDOȘILOR la Cavnic – 15 decembrie

Cavnicul în splendoarea zilei de iarnă și a brondoșilor care sunt unici și deosebit de frumoși, însoțiti de tinerele purtătoare de tradiție vă invită vineri, 15.12.2023 ora 10:00 pe toți

Actualitate 0 Comments

ULTIMA ORĂ! La ULMENI încă NU este apă din cauză că stația nu are curent. Încă se lucrează la rețeaua electrică

Informăm consumatorii din localitatea Ulmeni și satele aparținătoare că din cauza faptului că stația de tratarea apei din Ulmeni nu este încă alimentată cu energie electrică, ne găsim în imposibilitatea

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply