sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Bode NU A PLAGIAT! Cea mai înaltă instanță academică a decis acest lucru

Bode NU A PLAGIAT! Cea mai înaltă instanță academică a decis acest lucru

Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a emis o decizie prin care admite faptul că teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, nu este un plagiat. În motivarea deciziei, membrii Consiliului au menționat că procentajele invocate, în cuantum de 18%, respectiv 14% sunt doar niște praguri maxime, având în vedere faptul că analiza s-a efectuat fără a se exclude citările din subsolul fiecărei pagini.


Acest Consiliu este cel mai înalt for academic care are dreptul de a rezolva asemenea litigii intelectuale. În fapt, contestații asupra unor lucrări de licență, lucrări de disertație pentru încheierea unui masterat ori teze de doctorat sunt un lucru comun întâlnit în mediul universitar. Însă, cazul de față a devenit celebru doar ca urmare a faptului că autorul are un nume sonor pe prima scenă a politicii românești. În rest, situația nu se diferențiază cu nimic față de alte dosare disecate de Consiliul de Etică.


CNECSDTI are greutate nu doar prin atribuțiile pe care le are, ci și prin componența sa. Consiliul este format din 23 de profesori universitari și cercetători, cu o calitate dovedită în domeniul lor de activitate și cu o probitate morală de netăgăduit. Astfel, deciziile emise de Consiliu sunt considerate în mediul universitar ca fiind un standard în materie, iar îndrumările care însoțesc hotărârile sunt un ghid clar de rezolvare a oricărei contestații.


Pentru a acoperi orice fel de situație, compoziția Consiliului este eterogenă, pe orice paliere. Sunt profesori care predau atât la universități din străinătate, cât și în țară, iar în ceea ce privește ariile de studiu, toate disciplinele sunt acoperite. În plus, segmentul teoretic este completat de aplicabilitatea practică, prin prezența în Consiliu atât a profesorilor, cât și a cercetătorilor.


În mod particular, lucrarea ministrului Bode a intrat în vizorul unor specialiști, care au studiat, predau sau cercetează zilnic în domeniul vizat de conținutul tezei. Domeniul energiei, ingineria electrică, managementul resurselor energetice și sursele regenerabile sunt specializări ale unor profesori și cercetători din Consiliu.
Potrivit instanței academice, obiectul contestației stă în erori de citare pe care doctorandul le-a făcut în momentul redactării finale a lucrării. Ca soluție, Consiliul solicită autorului să corecteze aceste erori și să emită forma nouă a lucrări într-o ediție a doua, revizuită.


După decizia CNECSDTI, ministrul Lucian Bode a declarat: ” Vorbim de o hotărâre dată de cel mai înalt for național în ceea ce privește etica academică, format din profesori universitari și cercetători de renume din foarte multe domenii științifice. Verdictul este clar și nu lasă loc de interpretări. Am avut dreptate când am afirmat că această campanie la care am fost supus de către o asociere bine coordonată și puternic finanțată a fost un joc politic și doar atât. Cred că toată lumea a văzut cum campania orchestrată împotriva mea a fost susținută cu bani grei de către adversarii politici”.

Partidul Național Liberal

Previous Gabriel Zetea: Felicitări pentru organizarea evenimentului "Ziua porților deschise" la Liceul Tehnologic ”Alexiu Berinde” Seini

About author

You might also like

Politica 0 Comments

Vești bune pentru proprietarii de terenuri din zonele necolectivizate din Maramureș și din întreaga țară!

Am votat, în Camera Deputaților, proiectul de lege pe care l-am semnat în calitate de coinițiator alături de mai mulți colegi liberali, prin care se permite emiterea titlurilor de proprietate

Politica 0 Comments

PNL: Iată că apar și primele rezultate la nivel de investiții ale vizitei președintelui Klaus Iohannis în SUA

Pragmatismul și încrederea de care se bucură președintele Klaus Iohannis printre partenerii strategici ai României determină marile companii americane să pregătească pentru țara noastră  proiecte în valoare de 10 miliarde

Politica 0 Comments

Tinerii liberali învață politică și respectul pentru valori și istorie

Școala Politică “Gheorghe I. Brătianu”, un eveniment cu tradiție organizat de TNL Maramureș, în colaborare cu TNL Sighet, desfășurat în perioada 15 – 18 noiembrie, a adunat anul acesta, la a XI-a

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply