sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Cine dorește distrugerea sistemului național de irigații?

Cine dorește distrugerea sistemului național de irigații?

Două milioane de hectare de teren agricol au fost afectate în această vară de secetă, fără ca guvernanții să se țină de promisiunea acordării sumelor necesare pentru fermierii păgubiți. Primul-ministru le-a promis 1,2 miliarde de lei, însă acești bani nu au mai ajuns la agricultori, iar culturile s-au uscat în așteptarea sprijinului anunțat.

Situația extrem de gravă existentă în prezent, mai ales în sudul și estul țării, cu culturi întregi compromise aproape în totalitate, este și o consecință a neaplicării Legii 269/2015 privind aprobarea OUG 4/2015 pentru modificarea OUG 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, votată în unanimitate în Parlament și promulgată de președinte.

Reamintesc că în anul 2016, în mandatul meu de deputat, prima tranșă care prevedea investiții în sistemul național de irigații nu a fost prevăzută în buget pe motiv că ministrul tehnocrat al Agriculturii și premierul Cioloș nu au vrut să audă de un amendament al ALDE. Acesta se referea la suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2016 cu suma de 508.000 mii lei, pentru implementarea Strategiei sectorului de irigaţii, în conformitate cu art. III, alin 1, din Legea nr. 269/2015.

La vremea respectivă, pentru a rezolva această problemă, am formulat o interpelare la adresa ministrului Agriculturii, în care am subliniat că România ar fi avut nevoie de majorarea bugetului, deoarece, în caz contrar, pierdeam suma de 600 milioane euro atrasă din fonduri europene pentru infrastructura secundară de irigaţii. La acea dată, prin Legea bugetului de stat a fost eludată obligaţia expresă prevăzută de Legea 269/2015, respectiv ca investiţiile în sistemul naţional de irigaţii să dispună de un buget de 643.000 mii lei, rămânând o sumă infimă pentru acest proiect în bugetul Ministerului Agriculturii, de doar 135.000 mii lei.

Am atras atenția că nealocarea sumelor respective va avea ca efect compromiterea acestui program de anvergură naţională, fapt ce ar avea consecințe dezastruoase pentru dezvoltarea agriculturii româneşti. Realitatea de acum ne arată rezultatele nefaste produse prin neaplicarea unei legi agreată de toate formațiunile politice. Nefinanțarea Programului național de irigații a dus și la distrugerea culturilor din acest an, și, mai mult, la compromiterea recoltei de anul viitor.

De altfel, răspunsul ministrului Agriculturii de atunci, Achim Irimescu, a fost stupefiant, acesta spunându-mi că nealocarea întregii sume prevăzută pentru 2016 a fost din considerentul că „reabilitarea infrastructurii principale de irigații din România reprezintă un proiect complex, a cărui implementare necesită o anumită perioadă de pregătire a acestuia și a documentațiilor aferente”.

       Repet, vorbim despre o lege în vigoare, care nu a fost aplicată, iar efectele acestui fapt sunt dezastruoase nu doar pentru fermieri, descurajați de a mai cultiva pământurile în lipsa despăgubirilor promise de guvern, dar și pentru agricultura și securitatea alimentară a României.

În concluzie, îi întreb pe actualii guvernanți unde a dispărut legea și de ce nu o pun în aplicare, pentru că este anormal ca tocmai responsabilii de bunul mers al țării să dorească distrugerea în totalitate a sistemului național de irigații.

Președinte ALDE Maramureș, Cornelia NEGRUȚ

(Comandat de ALDE Maramureș, Cod AEP: 21200063, executat de PFA Damian Livia)

Previous Ionel Bogdan: Zetea a adus în Maramureș doar 10 milioane de euro din fonduri europene. Suntem pe ultimul loc în regiunea Nord-Vest
Next BUDEȘTI. Priviți cum o UMILEȘTE primarul Liviu Tămaș pe MĂTUȘA Pălăguța Ciceu dar și pe finii de cununie și de botez

About author

You might also like

Politica 0 Comments

Au înviat? Călin Bota, PREȘEDINTELE Comisiei de alegeri în PNL Maramureș

În ședința de luni, 13 martie 2017 a Biroului Permanent Național al PNL a fost numită Comisia de organizare a alegerilor în filiala Maramureș, după demisia fostului deputat Mircea Dolha.

Politica 0 Comments

ADEVĂR sau provocare? Cristi Talpoș a TRECUT de la PSD la ALDE. Fostul CONSILIER local de la Somcuta își face organizație

În ultimele luni, Cornelia Negruț, președinte ALDE Maramureș a anunațat de mai multe ori că foarte multă lume se ÎNDREAPTĂ către ALDE, mai ales din alte partide și în câteva

Politica 0 Comments

Reacție după ACHITARE. Daniela Onița-Ivașcu: “Lui Ludovic Orban i s-a facut dreptate”

Președintele PNL Sighetu Marmației, av. Dniela Onița-Ivașcu a reacționat după achitarea președintelui PNL, Ludovic Orban de către Înalta Curte de Justiție și Casație în dosarul în care era acuzat de

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply