sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Cine dorește distrugerea sistemului național de irigații?

Cine dorește distrugerea sistemului național de irigații?

Două milioane de hectare de teren agricol au fost afectate în această vară de secetă, fără ca guvernanții să se țină de promisiunea acordării sumelor necesare pentru fermierii păgubiți. Primul-ministru le-a promis 1,2 miliarde de lei, însă acești bani nu au mai ajuns la agricultori, iar culturile s-au uscat în așteptarea sprijinului anunțat.

Situația extrem de gravă existentă în prezent, mai ales în sudul și estul țării, cu culturi întregi compromise aproape în totalitate, este și o consecință a neaplicării Legii 269/2015 privind aprobarea OUG 4/2015 pentru modificarea OUG 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, votată în unanimitate în Parlament și promulgată de președinte.

Reamintesc că în anul 2016, în mandatul meu de deputat, prima tranșă care prevedea investiții în sistemul național de irigații nu a fost prevăzută în buget pe motiv că ministrul tehnocrat al Agriculturii și premierul Cioloș nu au vrut să audă de un amendament al ALDE. Acesta se referea la suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2016 cu suma de 508.000 mii lei, pentru implementarea Strategiei sectorului de irigaţii, în conformitate cu art. III, alin 1, din Legea nr. 269/2015.

La vremea respectivă, pentru a rezolva această problemă, am formulat o interpelare la adresa ministrului Agriculturii, în care am subliniat că România ar fi avut nevoie de majorarea bugetului, deoarece, în caz contrar, pierdeam suma de 600 milioane euro atrasă din fonduri europene pentru infrastructura secundară de irigaţii. La acea dată, prin Legea bugetului de stat a fost eludată obligaţia expresă prevăzută de Legea 269/2015, respectiv ca investiţiile în sistemul naţional de irigaţii să dispună de un buget de 643.000 mii lei, rămânând o sumă infimă pentru acest proiect în bugetul Ministerului Agriculturii, de doar 135.000 mii lei.

Am atras atenția că nealocarea sumelor respective va avea ca efect compromiterea acestui program de anvergură naţională, fapt ce ar avea consecințe dezastruoase pentru dezvoltarea agriculturii româneşti. Realitatea de acum ne arată rezultatele nefaste produse prin neaplicarea unei legi agreată de toate formațiunile politice. Nefinanțarea Programului național de irigații a dus și la distrugerea culturilor din acest an, și, mai mult, la compromiterea recoltei de anul viitor.

De altfel, răspunsul ministrului Agriculturii de atunci, Achim Irimescu, a fost stupefiant, acesta spunându-mi că nealocarea întregii sume prevăzută pentru 2016 a fost din considerentul că „reabilitarea infrastructurii principale de irigații din România reprezintă un proiect complex, a cărui implementare necesită o anumită perioadă de pregătire a acestuia și a documentațiilor aferente”.

       Repet, vorbim despre o lege în vigoare, care nu a fost aplicată, iar efectele acestui fapt sunt dezastruoase nu doar pentru fermieri, descurajați de a mai cultiva pământurile în lipsa despăgubirilor promise de guvern, dar și pentru agricultura și securitatea alimentară a României.

În concluzie, îi întreb pe actualii guvernanți unde a dispărut legea și de ce nu o pun în aplicare, pentru că este anormal ca tocmai responsabilii de bunul mers al țării să dorească distrugerea în totalitate a sistemului național de irigații.

Președinte ALDE Maramureș, Cornelia NEGRUȚ

(Comandat de ALDE Maramureș, Cod AEP: 21200063, executat de PFA Damian Livia)

Previous Ionel Bogdan: Zetea a adus în Maramureș doar 10 milioane de euro din fonduri europene. Suntem pe ultimul loc în regiunea Nord-Vest
Next BUDEȘTI. Priviți cum o UMILEȘTE primarul Liviu Tămaș pe MĂTUȘA Pălăguța Ciceu dar și pe finii de cununie și de botez

About author

You might also like

Politica 0 Comments

Replică de nota 10. Ionel Bogdan: “Consilierii județeni PNL nu sunt complici la exercițiile de imagine ale președintelui CJ Gabriel Zetea”

Consilierii județeni ai PNL nu vor da curs întâlnirii convocate astăzi de președintele Consiliului Județean, deoarece nu doresc să fie complici la un simplu exercițiu de imagine al lui Gabriel

Politica 0 Comments

Marinel Kovacs:,,PNL va ATACA din nou LEGILE JUSTIȚIEI la CURTEA CONSTITUȚIONALĂ”

În cadrul conferinței de presă a PNL Maramureș, Marinel Kovacs, prim-vicepreședintele partidului a anunțat că formațiunea liberală va contesta din nou legile justiției la Curtea Constituțională, deoarece coaliția de guvernare

Politica 0 Comments

Gabriel Zetea, deputat PSD: “Dacă prim-ministrul vine cu propunerile de miniștri prin care se schimbă structura politică a guvernului și propunerea NU primește votul de încredere al Parlamentului, CADE Guvernul!”

Cîțu face CONFUZII GRAVE de când se crede SUPERMAN și are impresia că este mai presus de Constituția României. Declarațiile prin care spune că nu cere votul de încredere pentru

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply