sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Crăciun în Maramureș – “Fotografia-document etnografic”

Crăciun în Maramureș – “Fotografia-document etnografic”

Ieri, la Palatul Administrativ, Baia Mare s-a desfășurat vernisajul expozițional “Fotografia-document etnografic”, eveniment ce face parte din cadrul programului “Crăciun în Maramureș”. Această expoziție a reunit 32 de fotografii excepționale, aparținând maeștrilor iscusiți: Felician Săteanu, Florin-Vasile Pop, Gheorghe Petrilă, Mihai Ian Nedelcu, Tudor Platon, opere ce valorifică frumusețea Maramureșului Istoric și a tradițiilor ce sunt veșnic nemuritoare.

Crăciunul, prilej al constituirii legăturii cu Divinitatea

Ștefan Mariș, directorul Centrului Județean Pentru Conservarea Și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș(CJCPCT) și redactor al revistei “Memoria Ethnologica” și-a început pledoaria, susținând faptul că în concepția țăranului român, sărbătoarea este un eveniment special, în care oamenii știau că au astfel o legătură cu Divinitatea.  De asemenea, acesta a afirmat că este obligatoriu să ne întoarcem fără temeri la valorile noastre culturale, deoarece, din păcate,”Diversitatea, unitatea și multiculturalitatea de care am avut parte în ultimii 20 de ani a devenit un pic prea pregnantă.”

Sărbătoarea familiei

Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș (CJMM)  și-a exprimat încântarea de a fi parte integrantă a acestui eveniment artistic-cultural ce are scopul de a valorifica bogățiile neprețuite ale patriei și de a sădi în sufletele românilor ideea de tradiție și de frumos.”Crăciunul este o sărbătoare a familiei, CJMM este o mare familie compusă din artiști, din instituții de cultură și acest lucru trebuie să ne bucure, să încercăm să participăm cu drag la orice manifestare pe care noi și instituțiile subordonate o derulăm.”

Fotografia, o mărturie a timpului…

Gheorghe Pârja, președintele Uniunii Scriitorilor din Baia Mare a scos în evidență rolul fotografiei în stocarea unei realități”. Aceste imagini sunt ca un memento absolut al timpului în care trăim. Mă întreb câți dintre dumneavoastră se regăsesc în aceste imagini”.  Totodată, acesta a subliniat faptul că este necesară conservarea realității, deoarece va veni o vreme când vom fi întrebați: “Voi cu ce ați rămas?” , iar fotografiile vor fi “o mărturie vie a acestui timp care suntem noi.” Acest eveniment artistic ce s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și al CJCPCT a transmis publicului frumusețea nemărginită a locurilor și a tradițiilor maramureșene, sădind în sufletele lor mândria de a aparține  acestor locuri.

Maria-Nicoleta PĂDUREANU, Student Jurnalism, UTCN; CUNBM.

Previous Au fost INUNDATE 10 anexe GOSPODĂREȘTI la Giulești
Next EMISIUNEA. ROMÂNIA din afara României (I). BORȘENII care fac STANDURI la marile expoziții INTERNAȚIONALE

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Răspundem CITITORILOR. Unde puteți preda ULEIUL ALIMENTAR folosit? Nu trebuie ARUNCAT în chiuvetă, canalizare ori în natură!

Adresăm un apel către toți cei care utilizează ulei alimentar: după folosire acesta nu trebuie aruncat la chiuvetă, în canalizare, în tomberon sau în natură. Vă recomandăm să îl colectați

Actualitate 0 Comments

MARAMUREȘ- Informații despre procesul electoral de votare

✅Alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. ✅Alegătorul care

Actualitate 0 Comments

ÎNFOLIERE OBLIGATORIE a bagajelor de cală și CATERING doar la DUS pe ruta EGIPT-ROMÂNIA

Din cauza noilor reglementări impuse de Autoritatea Aeronautică Civilă Română privind siguranța zborurilor, începând din data de 13.08.2018, înfolierea bagajelor de cală este obligatorie pe ruta EGIPT – ROMÂNIA, sea

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply