Crăciun în Maramureș – “Fotografia-document etnografic”
Ieri, la Palatul Administrativ, Baia Mare s-a desfășurat vernisajul expozițional “Fotografia-document etnografic”, eveniment ce face parte din cadrul programului “Crăciun în Maramureș”. Această expoziție a reunit 32 de fotografii excepționale, aparținând maeștrilor iscusiți: Felician Săteanu, Florin-Vasile Pop, Gheorghe Petrilă, Mihai Ian Nedelcu, Tudor Platon, opere ce valorifică frumusețea Maramureșului Istoric și a tradițiilor ce sunt veșnic nemuritoare.
Crăciunul, prilej al constituirii legăturii cu Divinitatea
Ștefan Mariș, directorul Centrului Județean Pentru Conservarea Și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș(CJCPCT) și redactor al revistei “Memoria Ethnologica” și-a început pledoaria, susținând faptul că în concepția țăranului român, sărbătoarea este un eveniment special, în care oamenii știau că au astfel o legătură cu Divinitatea. De asemenea, acesta a afirmat că este obligatoriu să ne întoarcem fără temeri la valorile noastre culturale, deoarece, din păcate,”Diversitatea, unitatea și multiculturalitatea de care am avut parte în ultimii 20 de ani a devenit un pic prea pregnantă.”
Sărbătoarea familiei
Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș (CJMM) și-a exprimat încântarea de a fi parte integrantă a acestui eveniment artistic-cultural ce are scopul de a valorifica bogățiile neprețuite ale patriei și de a sădi în sufletele românilor ideea de tradiție și de frumos.”Crăciunul este o sărbătoare a familiei, CJMM este o mare familie compusă din artiști, din instituții de cultură și acest lucru trebuie să ne bucure, să încercăm să participăm cu drag la orice manifestare pe care noi și instituțiile subordonate o derulăm.”
Fotografia, o mărturie a timpului…
Gheorghe Pârja, președintele Uniunii Scriitorilor din Baia Mare a scos în evidență rolul fotografiei în stocarea unei realități”. Aceste imagini sunt ca un memento absolut al timpului în care trăim. Mă întreb câți dintre dumneavoastră se regăsesc în aceste imagini”. Totodată, acesta a subliniat faptul că este necesară conservarea realității, deoarece va veni o vreme când vom fi întrebați: “Voi cu ce ați rămas?” , iar fotografiile vor fi “o mărturie vie a acestui timp care suntem noi.” Acest eveniment artistic ce s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și al CJCPCT a transmis publicului frumusețea nemărginită a locurilor și a tradițiilor maramureșene, sădind în sufletele lor mândria de a aparține acestor locuri.
Maria-Nicoleta PĂDUREANU, Student Jurnalism, UTCN; CUNBM.
About author
You might also like
Ionel Bogdan (PNL): “Discursul lui Dragnea la CN al PSD, un DELIR de la un capăt la altul”
Discursul de o oră și jumătate ținut de Liviu Dragnea la Consiliul Național al PSD ar putea fi caracterizat ca un delir generalizat de la un capăt la altul, fiind
Din Baia Mare DIRECT pe M3, Ungaria! Felician Cerneștean, consilier CNAIR: “Demersuri avansate pentru FINANȚARE EUROPEANĂ a Drumului Expres PETEA-SATU MARE-BAIA MARE”
Maramureșenii primesc vești bune din partea consilierului CNAIR, Felician Cerneștean, secretar executiv al PNL Maramureș în ceea ce privește un proiect extrem de important și uitat în sertarele guvernării trecute.
Candidații Partidului Național Liberal au dezvăluit prioritățile de dezvoltare pentru Maramureș
Ionel Bogdan, candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș, Mircea Cirț, candidatul PNL pentru Primăria Baia Mare, împreună cu candidații la primăriile din jurul municipiului, candidații la
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!