Din cauza înghețului SĂPAREA GROPILOR PENTRU MORȚI, FĂCUTĂ CU EXCAVATORUL CU PICON!

Din cauza înghețului SĂPAREA GROPILOR PENTRU MORȚI, FĂCUTĂ CU EXCAVATORUL CU PICON!


Situație nemaiîntâlnită în ultimii 20 de ani în Baia Mare. Gerul din această iarnă a dat mari bătăi de cap groparilor din cimitire. Doi dintre ei s-au confesat ziarului nostru povestindu-ne cum s-au chinuit să sape gropile pentru morți la temperaturi care au atins chiar și -21 de grade Celsius. “De 20 de ani nu s-a mai întâmplat asta. Poate o dată dar nu chiar așa. Venea lumea din cimitirele confesionale la noi în Horia 2 și în Cimitirul de pe Unirii. În cele confesionale nu aveau utilaje să sape. Noi ne-am chinuit. Săpând am crezut că murim noi și vom fi îngropați în gropile pe care le facem pentru alții”, ne-a declarat un gropar care a ținut morțiș să nu-i publicăm numele. Solul înghețat până la 80 de centimetri a făcut imposibilă săparea unei gropi iar angajații SPAU de care aparțin cimitirele menționate de gropar au trecut la inovații: “Avem utilaje mici cu lamă și cupă. Cupa s-a blocat. Pământul era ca betonul. Am pus la excavator un picon. Așa am săpat. Cu toate astea, nu terminam într-o singură zi ceea ce terminam, de obicei, în două ore. Ne lua 5 ore doar să decupăm suprafața de doi metri pe unu. După ce scăpam de partea înghețată, cam în 5 ore cu piconul, treceam la munca manuală”, ne-a mai spus groparul. Un coleg de-al său ne-a mărturisit prin ce chinuri au trecut săpând gropi pe gerul cumplit în cimitirul de pe Unirii: “Ne lua două zile să săpăm o groapă. Un coleg a plâns lângă ea când am terminat. I-au înghețat și lacrimile. Au fost cam – 21 grade Celsius. Ce să facem? Am vrut să ne lăsăm de serviciu atunci. Toți. Dar ce să mâncăm, din ce să trăim? Am răbdat frig cum nu am mai răbdat niciodată. Mi-am cumpărat un covrig și l-am ținut în buzunar. După vreo 20 de minute era înghețat și nu l-am mai putut mânca”.
Adi RUSU

Previous O, CE APĂ "FINĂ" DAR NU-I ALCALINĂ!
Next VIDEO. Despre tratarea ATACURILOR DE PANICĂ și a BOLILOR INTERNE la Clinica Life Support Sighet

About author

You might also like

Social 0 Comments

Peste 600 de participanți la a V-a ediție a Conferinței ”Medicină de Urgență AZI”

Conferința Medicina de Urgență Azi, desfășurată în perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2020 a adunat, în Maramureș, peste 600 de participanți din întreaga țară – aproximativ 200 de persoane

Social 0 Comments

Ionuț Mărieș, Master Chef 2019 la “Noi suntem viitorul” de la Liceul Tehnologic UCECOM “Spiru Haret” Baia Mare

Liceul Tehnologic UCECOM “Spiru Haret” Baia Mare a organizat la finele săptămânii trecute un concurs de excepție cu invitați pe măsură. Participanții au concurat pe mai multe secțiuni în ceea

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply