sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Gala „Tezaure Umane Vii” – un eveniment de celebrare a patrimoniului cultural maramureșean

Gala „Tezaure Umane Vii” – un eveniment de celebrare a patrimoniului cultural maramureșean

Consiliul Județean Maramureș, prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, organizează la Baia Mare, în perioada 20-23 septembrie 2023, Gala „Tezaure Umane Vii”, în cadrul căreia vor fi omagiați deținătorii acestui titlu din anul 2023. Evenimentul se desfășoară sub egida Ministerului Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează atât identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, cât și creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

Din seria de evenimente face parte și Conferința cu participare internațională “Patrimoniul cultural imaterial în contextul păstrării și valorizării peisajului cultural imaterial”, pusă sub semnul celebrării a 20 de ani de la semnarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniul cultural imaterial. Conferința este organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere. La eveniment participă specialiști în domeniul patrimoniului cultural din țară și din străinătate.

Publicul larg este invitat să participe miercuri, 20 septembrie, de la ora 17:00, la Muzeul Satului din Baia Mare – Casa Lăpuș, la prezentarea colecției Nicolae Pițiș (Tezaur Uman Viu – 2011), intitulată sugestiv „Viu Grai”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Asociația Socio-Culturală Doina Neamul, va include și expoziția fotografică aparținând artistului Nicolae Rafael Stoian și recitalul Mariei Casandra Hauși.

De asemenea, doritorii sunt invitați să participe la evenimentul de decernare a titlurilor onorifice  „Tezaure Umane Vii” 2023, în cadrul Galei care se va desfășura în sala Teatrului Municipal Baia Mare joi, 21 septembrie, de la ora 16:00.

La organizarea seriei de evenimente de punere în valoare a patrimoniului cultural și-au adus contribuția: Consiliul Județean Maramureș, Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației, Institutul Patrimoniului Cultural, Ministerul Culturii, Republica Moldova, Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Trandiționale Liviu Borlan Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Previous Gabriel Zetea, PSD: Comercializarea băuturilor energizante și a țigărilor electronice - INTERZISĂ MINORILOR!
Next Cristian Niculescu-Țâgârlaș: ”Ridicarea oficială a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) constituie o reușită istorică pentru țara noastră și mă bucur că am putut contribui la acest succes, multe modificări majore de legislației recomandate de UE fiind realizate în mandatul meu de președinte al Comisiei Juridice a Senatului României”

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Specialiștii ne avertizează: Servețelele umede – cele mai dăunătoare sistemului de canalizare!

A beneficia de canalizare este un lucru normal, dar și VITAL! De aceea, utilizarea incorectă a acesteia, atrage după sine o serie de  probleme pentru societate, dar și pentru utilizatori:

Actualitate 0 Comments

De ce Gheorghe Mihai Bârle NU POATE FI SUBPREFECT așa cum vrea PNL Maramureș

În cadrul unei conferințe de presă de azi, președintele Ionel Bogdan a precizat faptul că Gheorghe Mihai Bârle este singurul nominalizat pentru funcția de subprefect al județului Maramureș, după ce

Actualitate 0 Comments

Senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș acționeaza pentru modificarea legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și invită pe arhitecti, urbanisti, constructori și alte categorii implicate contribuie cu propuneri de amendamente

Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș, membru în echipa de lucru a grupului Partidului Național Liberal din Senat, a demarat procedura de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply