IADUL din APARTAMENT
Timp de 10 ani, autoritățile publice locale au tratat cu superficialitate cee ce se poate numi fără doar și poate IADUL din APARTAMENT. Peste drum de una din cele mai renumite școli din Maramureș, Școala“Nicolae Iorga” și la câteva sute de metri de Palatul de Justiție și Spitalul Județean de Urgență, locatarii blocului nr. 30 trăiesc un adevărat calvar. Apartamentul Marianei Stoenescu este un uriaș container în care sunt tone de gunoaie, unde porumbeii zboară în voie și unde cei care trebuie să rezolve situația nu se pot apropia din cauza mirosului insuportabil și a incompetenței. Vecinii însă trebuie să suporte toate aceste neplăceri pe lângă alte acte de agresiune fizică și verbală. Vorbim de o bolnavă mintal și despre niște vecini disperați. Cine ajută cele două tabere care nu se pot ajuta singure? Mariana Stoenescu s-a aruncat de la etajul III, își aruncă fecalele și urina pe geam iar inspectorii sanitari aruncă vina pe destinul nefast. Noi i-am aruncat “mănușa” prefectului județuleui Maramureș și vom sesiza chiar și ministerele de specialitate pentru ca situația să reintre într-o normalitate pe care zeci de oameni nu și-o mai amintesc.
Crina Rednic, student anul III, Jurnalism, Facultatea de Litere, CNUBM
Mariana Stoenescu, locuiește singură în apartamentul său de pe strada George Cosbuc nr 30, cu un grad mare de distrugere, fiind compus dintr-o cameră, un living, o bucatarie, debara și baie. Femeia are probleme de discernamânt, așa cu reiese din spusele vecinilor săi și a corespondenței dintre aceștia și autorități. Îi are ca și aparținători pe fratele său pe nume Ion Stoenescu și pe fiica sa, plecată în Franța, Adriana Onaci. Fratele este coproprietar al imobilului în care locuiește Mariana. Nu se știe care dintre cei doi, fiică sau frate, este moștenitorul apartamentului. Mariana Stoenescu a fost învațătoare de-a lungul timpului, susțin vecinii. La un moment dat au intervenit probleme de sanătate legate și de consumul bauturilor alcoolice. Ea beneficiază de un ajutor bănesc din partea statului român sub formă de pensie, în cuantum de 1500 lei lunar, în urma anilor munciți. În momentul de față nimeni nu știe cum își cheltuie banii având în vedere nivelul de viață inuman pe care îl are.
S-a aruncat de la etajul III
Din discuțiile de la fața locului, locatara apartamentului a fost internată timp de 44 de zile într-o secție de specialitate din cauza problemelor psihice de care aceasta suferă . Din cauza acestor afectiuni, nu poate să se îngrijească singură, suferind diverse accidente. De exemplu a căzut de la balconul propriei locuințe, situat la etajul III, în vara anului 2017. Se presupune că s-a aruncat. Ea a suferit atunci o ruptură a gâtului. Mama ei a prins-o de un picior dar nu a putut opri căderea iar impactul a fost mai mic datorită faptului că un brad i-a atenuat saltul în gol. Un vecin a văzut momentul impactului. “Ne-a sunat mama ei care trăia atunci să mergem să vedem ce s-a întîmplat. Soțul meu a văzut când a căzut”, ne-a declarat Ioana Pop, o vecină de la etajul doi. Incidentele au fost multe: “La un moment dat a aruncat o oală de mămăligă după cumnata mea. Devine impulsivă. După o altă vecină a aruncat cu o sticlă. Degeaba facem curățenie pe casa scării. Vine și varsă cafeaua, de exemplu”, ne-a mai spus interlocutoarea.
Vecinii sunt conștienți în ce situție dificilă și periculoasă se află vecina lor.
Aruncă URINA și FECALELE pe geam
La discuția avută cu Mariana Stoenescu se vedeau deșeurile strânse de aceasta în apartament. În anul 2010 și-a aprins canapeaua. Pompierii care au venit la fața locului au evitat extinderea flăcărilor însă apartamentul Ioanei Pop a avut de suferit fiind inundat, producând pagube însemnate. Două dintre vecine, Elisabeta Fried și Ileana Ferenți au fost la EON Gaz pentru a reclama incendiul din apartament. Ileana Ferenți ne-a declarat: ”Am fost împreună cu doamna Fried în audiență la EON Gaz, din cauza faptului că după incendiu ne-a fost frică să nu se întâmple din nou o nenorocire. Acolo a fost o doamnă foarte drăguță și amabilă care ne-a ajutat spunând că din cauza legii nu poate să sisteze gazul, dar având în vedere că titularul contractului este tatăl Marianei, decedat de aproape 30 de ani, cei de la gaz au venit, au constatat care este situația și în cele din urmă au ridicat contorul din cauza faptului că reprezenta un risc pentru cei din bloc”. Pe lânga aceste incidente locatarii se plîng de mirosul insuportabil din apartament și de infiltrații în pereții imobilului. Toate aceste pagube nu sunt suportate de către nicio instituție. Doamna a primit numeroase amenzi, dar situția nu s-a îmbunătățit, din contră, vara mirosul este atat de puternic încât vecini care au și copii mici nu își pot lăsa geamurile deschise și circulă pe scară cu masca pe față. Vecina care se află exact sub apartamentul cu pricina, Ioana Pop ne-a declarat: ”Vara miroase groaznic a fecale pe scară. Am o fetiță de 4 ani și jumătate, mi-e frică să nu se îmbolnăvească”. Aceste mirosuri provin din resturile menajere și deșeurile de la alimente nearuncate la gunoi. În acest apartament nu există apă curentă iar urina și fecalele și le aruncă pe geam, în saci sau pungi și nu în ultimul rând cu ligheanul, murdărind adesea hainele vecinilor aflate la uscat. Pe lângă disconfortul produs vecinilor există pericolul de a creea daune majore imobilului în care se află 12 apartamente. Mariana Stoenescu produce distrugeri și pe casa scării. A stricat pe rând mai multe interfoane instalate în timp iar locatarii se plâng deoarece s-au săturat să tot repare din banii propri și se tem fiindcă oricine poate intra oricând în scară.
Autoritățile NU VĂD pentru că NU VOR
Ca urmare a acestor incidente s-au făcut numeroase plângeri la instituțiile abilitate pentru a remedia situația: Politia Locală, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul de Asisțență Socială din cadrul Primăriei Baia Mare și nu în ultimul rând la Primărie. Aceste sesizări s-au facut deoarece dânsa reprezintă un pericol atât pentru propria persoană cât și pentru locatari. Pe lânga aceste plângeri, care până azi nu au avut nici o rezolvare, locatarii blocului au apelat la mass-media. Asa am stat de vorbă cu Adriana Marina, Silviu Codrea, Greta Vereș, Elisabeta Șipos, Elisabeta Fried, Ioana Pop și Ileana Lorinczy. Silviu Codrea care este și naș de cununie a lui Stoenescu Mariana ne-a spus: ”Nu se poate vorbi cu doamna pentru că a fost la psihiatrie și de acolo a fugit, am văzut-o numai că a revenit înapoi, am întrebat-o <> Mi-a răspuns că trebuia să vină să facă curat și să vadă ce este de făcut cu situația creată”. Adriana Marina ni s-a destăinuit și ea: “Este un focar de infecție greu de imaginat și este pusă în pericol sănătatea vecinilor. Vorbesc cu Stoenescu dar numai la modul că ne salutăm deoarece nu se poate coopera, este o bolnavă care ar trebui ajutată de familie”.
Prefectul Vasile Moldovan: “Am rămas înmărmurit de ceea ce mi-ați prezentat”
Concluzionând faptul că instituțiile din administrația publică locală nu au rezolvat acest cumul de probleme în ultimii 10 ani, am apelat la sprijinul reprezentantului guvernului în teritoriu, prefectul Vasile Moldovan. Domnul prefect ne-a primit, ascultatând atent situația doamnei Mariana, fiind surprins de ceea ce se întamplă de atâta timp fără a se lua măsurile necesare pentru remedierea problemei: ”În primul rând am rămas înmărmurit de ceea ce mi-ați prezentat, pe această cale doresc să vă mulțumesc că ați adus la cunoștința instituției prefectului acest aspect care are loc spre surprinderea mea de aproape 10 ani. În aceste împrejurări vom întreprinde demersul la autoritățile publice locale din cadrul primăriei municipiului Baia Mare care înștiințează Comisia Locală pentru Situații de Urgență în astfel de cazuri. În opinia noastră ar trebui aduse în discuție Comisiei Locale aspectele sesizate de către locatari și de către dumneavoastră pentru a se verifica la fața locului care este cauza ajungerii în această situație. Este un caz deranjant să nu zic altfel pentru conlocatarii din acel bloc. Voi face demersuri la Primăria Baia Mare și dacă va fi cazul voi sesiza și Comitetul Județean Pentru Situații de Urgentă Maramureș, De asemenea vom face demersuri și către instituțiile abilitate, respectiv Direcția de Sănătate Publică Maramureș să verificăm care este starea de sănătate a acelei persoane dacă s-au facut demersuri în acest sens pentru că am înteles că a fost internată în anumite perioade și la instituțiile abilitate de psihiatrie. Dintr-o anexă pe care mi-ați prezentat-o a rezultat faptul că se fac demersuri pentru punerea sub interdicție a acestei persone și numirea unui tutore pe seama acesteia. În opinia mea personală raportat la ceea ce mi-ați spus dar și la imaginile filmate cred că este o persoană cu probleme psihice, însă doar un specialist poate să se pronunțe cu referrire la acest aspect. De asemenea, dispozițiile din Codul Civil, dispozițiile în materie, prevăd posibilitatea ca unele personae care au probleme psihice, pot fi puse sub interdicție și să se numească un tutore pe seama acesteia. Cred că aceasta ar fi soluția, nu este nici vina dânsei că a ajuns în această situație, dar este o persoană care în opinia mea trebuie sprijinită. Dacă sprijinul nu vine din partea familiei așa cum mi-ați arătat că are o fiică plecată în strainătate, are un frate care nu vorbește cu dumneaei și neștiind exact care este situația familială, cred că instituțiile abilitate pot să sprijine această persoană fie printr-o igenizare a locuinței fie prin numirea unui tutore care să se ocupe personal de această persoană sau internarea ei într-un centru special. Cred că acestea ar fi soluțiile. Oricum nu se poate merge în continuare cu o asemenea situație de nedescris.” În funcție de răspunsul autoritaților și a angajamentul domnului prefect Vasile Moldovan, vom reveni cu noi informații despre această ancheta socială.
About author
You might also like
Nuțu Fonta: “Fie ca sărbătorile de iarnă să vă aducă linişte, căldură şi armonie în suflet”
Sărbători fericite cu bucurii şi împliniri alături de cei dragi! Să vă găsească Moşul cu masa bogată şi sufletul curat! Fie ca sărbătorile de iarnă să vă aducă linişte, căldură
Video. UNIC în MARAMUREȘ. DEFIBRILATORUL care-ți VORBEȘTE cum să oprești împreună cu el un STOP CARDIO-RESPIRATOR, realizare a lui Vasile Vlașin și Părinți Salvatori
Azi am fost martorii unui eveniment unic, de o emoție profundă. Un defibrilator extern, complet automat, a fost montat pe peretele exterior, precum un bancomat, chiar la intrarea în clădirea
AȘA DA! Program pilot de colectare a deșeurilor reciclabile în saci. În mediul RURAL, oamenii colectează mai responsabil decât cei de la oraș
Unde există implicare din partea administratiei locale, situația în privința colectării selective se schimbă radical într-un termen scurt. În trei luni, cetățenii din Rona se Sus, Rona de Jos, Oncești,
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!