sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

LEGEA perimetrelor petroliere offshore. ALDE: “Este necesar ca în lege să fie prevăzută o cantitate de gaze care să rămână în România.”

LEGEA perimetrelor petroliere offshore. ALDE: “Este necesar ca în lege să fie prevăzută o cantitate de gaze care să rămână în România.”

Adoptarea unei legi referitoare la perimetrele petroliere offshore este necesară având în vedere că în România nu există o reglementare cu privire la aceste perimetre. Proiectul se află în analiza Parlamentului, în comisiile Camerei Deputaților. Legislația din România reglementează azi doar perimetrele petroliere onshore, în cazul celor offshore neexistând această reglementare deoarece nu a fost cazul până la ora actuală. Având în vedere că în ultimii ani în perimetrele românești din Marea Neagră au fost începute explorări cu privire la zăcămintele petroliere, acest lucru impune ca țara noastră să aibă și o legislație specifică acestui domeniu.

Este nevoie de această reglementare pentru că sunt companii care se apropie să înceapă partea de exploatare, explorările fiind finalizate în multe cazuri. Nu vorbim doar despre OMV și Exxon, companii la care s-a făcut referire în spațiul public. Legea privind perimetrele offshore reglementează câteva aspecte importante: cadrul tehnic, adică cum trebuie să se desfășoare partea de extracție; partea administrativă și de autorizare, care prevede cum se fac exproprierile; partea fiscală, și anume cum are loc tarifarea exploatărilor. În acest moment nu avem redevențe pentru zona de perimetre offshore, România având redevențe doar pentru perimetrele petroliere onshore. Ceea ce se vizează prin acest proiect de lege este să avem un nivel al redevențelor care să fie unul favorabil statului român, dar care să încurajeze și investitorii. Toţi dorim investiţii în România, dar am vrea să rămână şi ceva pentru acest stat! Discuțiile privind proiectul de lege s-au finalizat în ceea ce privește partea tehnică și cea de autorizare. Dezbaterile continuă, pentru a se găsi cea mai bună variantă și pentru statul român, pe zona de tarifare. Comisia parlamentară de profil din Camera Deputaților, cea de industrie și servicii, a discutat proiectul de lege pe partea fiscală cu mai mulți actori implicați, printre care și Ministerul de Finanțe, și ANRM. Discuțiile nu sunt finalizate la nivelul comisiilor parlamentare din Camera Deputaților, urmând să mai aibă loc întâlniri ale acestora, astfel încât să se ajungă la un raport final privind acest proiect de lege. Până la ora actuală a avut loc o ședință comună a comisiilor de industrii, buget, finanţe şi bănci și comisia de administraţie publică şi amenajarea teritoriului ale Camerei Deputaților pentru a se găsi formula cea mai avantajoasă pentru statul român în privința fiscalizării acestui domeniu.

Săptămâna viitoare va avea loc o nouă ședință a comisiilor respective, de data aceasta separat, pentru a fi finalizate ultimele conclusii, iar la final să se adopte un raport comun. Forma finală a proiectului de lege trebuie să ofere un echilibrul corect între beneficiile statului român și cele ale companiilor exploatatoare. De asemenea, este necesar ca în lege să fie prevăzută o cantitate de gaze care să rămână în România. Este foarte important să avem în vedere ca o cotă din gazele extrase Marea Neagră să intre în mod transparent pe piața din România. Trebuie să avem curajul să asigurăm un echilibru între interesul statului român și interesele companiilor care vor să investească și să facă profit.

Cornelia Negruț, președinte ALDE Maramureș

Previous Video. ADMITERE. La FILOSOFIE învățăm să GÂNDIM nu să memorăm
Next Ionel Ovidiu Bogdan - REACȚIE la adresa modificărilor survenite asupra Codurilor Penale și Curții de Conturi

About author

You might also like

Social 0 Comments

CREȘTEREA salariului minim de la 1 noiembrie, LOVITURĂ pentru mediul de afaceri

Majorarea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie 2018 reprezintă o nouă lovitură dată mediului de afaceri și ar putea avea un efect de bumerang asupra economiei. Din dorința

Social 0 Comments

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Drumurile noastre toate, eșec sau asumare? Ministrul Grindeanu a preluat de la predecesorul său, USR-istul Cătălin Drulă, o mulțime de proiecte blocate”

Proiectele de infrastructură preluate „la pachet” cu portofoliul de ministru de la Transporturi sunt o „castană fierbinte”. Ministrul Sorin Grindeanu a preluat de la predecesorul său, USR-istul Cătălin Drulă, o mulțime

Social 0 Comments

SUNAȚI pentru pubele GALBENE și ALBASTRE, sunt GRATIS! Peste 1000 de seturi de pubele galbene și albastre, pentru deșeuri reciclabile de plastic/metal și hârtie/carton, mai sunt în depozitele Drusal

Peste 1000 de seturi de pubele galbene și albastre, pentru deșeuri reciclabile de plastic/metal și hârtie/carton, mai sunt în depozitele Drusal pentru a fi distribuite utilizatorilor din zona de case

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply