Păcănele și LOTO în clădirea în care funcționează ONJN, instituția la care jucătorii dependenți vin să depună cereri pentru autoexcludere
În aceeași clădire cu Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) funcționează, la doar o cameră distanță de locul în care jucătorii își depun cererile de autoexcludere, o sală de jocuri. Imaginile cu aparatele de lângă ONJN au fost postate pe TikTok de un utilizator.
„Veniți, vă jucați aici pentru ultima oară și vă excludeți”, comentează ironic bărbatul care a postat filmulețul online. Acesta fusese la ONJN pentru a se autoexclude, metodă folosită de persoanele afectate de dependență pentru a renunța la jocurile de noroc.
La intrarea în ONJN se află un paznic care le dă jucătorilor veniți să se autoexcludă cereri pe care să le completeze și semneze. Biroul la care se așază pentru a completa cererile de autoexcludere este separat de sala în care pot merge să joace de o ușă de sticlă.
În clădire funcționează șase aparate de tip video lottery terminal (VLT) și un stand de unde se pot cumpăra bilete la LOTO.
ONJN spune că sunt altfel de păcănele
Într-un răspuns pentru HotNews.ro, ONJN explică că instituția funcționează într-un imobil care aparține Loteriei Române, iar „la momentul închirierii spațiului alocat Oficiului, în această clădire funcționa deja o agenție loto”.
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc susține și că în clădire nu funcționează aparate de tip slot-machine ale operatorilor privați, ci doar „terminale de tip VLT, acestea fiind distincte de aparatele de tip slot-machine”.
VLT sunt aparatele de joc din sediile Loteriei Române, similare cu slot machines sau „păcănele”, dar care beneficiază de un alt regim de taxare.
Principala diferență dintre aceste două tipuri de aparate constă în modul lor de funcționare: pentru aparatele VLT softul este găzduit de un server central, care stabilește câștigurile în funcție de o loterie electronică, cele slot machines sunt independente, cu câștiguri aleatorii pentru fiecare aparat, conform Ordonanței de Urgență 92/2014, care reglementează piața jocurilor de noroc.
În 2013, într-o speță dintre Loteria Română și mai multe companii de jocuri de noroc, o decizie a Consiliului Concurenței arăta că „Loteria Română apare ca fiind în concurență directă cu întreprinderile care dețin terminale slot-machine” și că diferența bazată pe funcționalitatea aparatelor „nu poate fi luată în considerare întrucât consumatorul de astfel de servicii intră în contact doar cu terminalul”.
La nivelul experienței jucătorilor, aparatele nu se diferențiază între ele, fiind „substituibile din punct de vedere al consumatorului”, subliniază un punct de vedere al Guvernului din 2015, înainte de adoptarea legislației privind taxarea diferită.
Întrebat dacă prezența unor aparate pentru jocuri de noroc poate influența jucătorii care vin să se autoexcludă, ONJN susține că „implementarea măsurii (n.r. de autoexcludere) nu este influențată de existența unei agenții loto în aceeași clădire”.
Peste 14.000 de români au cerut să se autoexcludă
Cererile de autoexcludere se primesc la sediul ONJN. În total, peste 14.000 de jucători au cerut să fie excluși din sălile de joc – cu mult peste cifra de 2.500, declarată de instituție acum șase luni, arată publicația independentă Snoop.
Soluția agreată pentru autoexcludere este o platformă comună care să interzică jucătorilor să parieze online și să blocheze accesul acestora în casele de pariuri. Măsura este în stadiu incipient, iar pentru implementare va mai fi nevoie de măcar jumătate de an.
În luna iunie 2024, o altă investigație Snoop, arăta cât de ușor este pentru un jucător care s-a autoexclus să intre în sălile de noroc, pentru că nu există persoane care să îi verifice pe jucători la intrarea în sala de joc. Companiile din industria gamblingului încalcă astfel legislația, pentru că nu doar firmele, dar și statul amână aplicarea legii.
Sursa hotnews.ro
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!