sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Ucraina bate palma cu SUA pentru mineralele rare. Zelenski, așteptat să meargă la Trump pentru semnarea acordului

Ucraina bate palma cu SUA pentru mineralele rare. Zelenski, așteptat să meargă la Trump pentru semnarea acordului

Kievul a ajuns la o înțelegere cu Washingtonul cu privire la acordul privind mineralele rare ale Ucrainei, înțelegere care, speră oficialii ucraineni, va îmbunătăți relațiile cu administrația Trump și va deschide calea pentru un angajament pe termen lung al SUA în domeniul securității, informează marți Financial Times (FT).

Oficialii ucraineni afirmă că guvernul de la Kiev este acum pregătit să semneze acordul privind dezvoltarea în comun a resurselor minerale ale țării, inclusiv petrolul și gazele, după ce SUA au renunțat la cererile privind dreptul la 500 de miliarde de dolari în venituri potențiale din exploatarea resurselor.

Deși textul nu conține garanții de securitate explicite, oficialii ucraineni susțin că au negociat condiții mult mai favorabile și au descris acordul ca pe o modalitate de extindere a relației cu SUA pentru a consolida perspectivele Ucrainei după trei ani de război.

„Acordul privind mineralele este doar o parte a tabloului. Am auzit de mai multe ori de la administrația SUA că el face parte dintr-o imagine mai largă”, a declarat marți, pentru Financial Times, Olga Stefanișina, viceprim-ministru și ministru al justiției din Ucraina, care a condus negocierile.

Condițiile extrem de oneroase ale proiectului inițial – pe care președintele Donald Trump le-a prezentat drept un mijloc prin care Ucraina va recompensa SUA pentru ajutorul militar și financiar acordat de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în 2022, și până în prezent – au provocat indignare la Kiev și în alte capitale europene.

După ce președintele Volodimir Zelenski a respins acest text inițial săptămâna trecută, Trump l-a numit „dictator” și a părut să învinuiască Ucraina pentru declanșarea războiului.

Versiunea finală a acordului, datată 24 februarie și văzută de FT, stabilește un fond în care Ucraina ar contribui cu 50 % din încasările din „monetizarea viitoare” a resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol și gaze, și a logisticii asociate. Fondul ar urma să investească în proiecte din Ucraina.

Acordul exclude resursele minerale care contribuie deja la vistieria guvernului ucrainean, ceea ce înseamnă că nu ar acoperi activitățile existente ale Naftogaz sau Ukrnafta, cei mai mari producători de gaze și petrol din Ucraina.

Omisiune crucială

Cu toate acestea, înțelegerea omite orice referire la garanțiile de securitate ale SUA, pe care Kievul insistase inițial să le obțină în schimbul acceptării acordului. De asemenea, acordul lasă chestiunile cruciale, cum ar fi mărimea participației SUA la fond și termenii acordurilor de „proprietate comună”, să fie clarificate în acorduri ulterioare.

După trei ani în care SUA a fost principalul donator de ajutor militar al Kievului, Trump a răsturnat politica Washingtonului deschizând discuții bilaterale cu Rusia, fără niciun aliat european sau Ucraina la masa negocierilor.

Oficialii ucraineni au precizat că acordul a fost aprobat de miniștrii justiției, economiei și afacerilor externe și au avansat perspectiva ca Zelenski să meargă la Casa Albă în următoarele săptămâni pentru o ceremonie de semnare a înțelegerii, cu Trump.

„Aceasta va fi o șansă pentru președinte de a discuta care este imaginea de ansamblu. Apoi, după aceasta, ne vom putea gândi la următorii pași”, a spus un oficial.

Propunerea inițială radicală a administrației Trump prevedea un fond de investiții pentru reconstrucție în care SUA „să mențină un interes financiar de 100%”. Ucraina urma să contribuie cu 50% din veniturile fondului din extracția resurselor minerale, inclusiv petrol și gaze și infrastructura asociată, până la un maxim de 500 de miliarde de dolari.

Acei termeni, descriși ca inacceptabili de către oficialii ucraineni, au fost eliminați din proiectul final.

Mandatul ca fondul să investească în Ucraina reprezintă o altă modificare solicitată de Kiev. Documentul afirmă că SUA vor sprijini dezvoltarea economică a Ucrainei în viitor.

Oficialii ucraineni au adăugat că înțelegerea este doar un „acord-cadru” și că niciun venit nu va fi transferat până când fondul nu va fi instituit, ceea ce le va da timp să elimine eventualele dezacorduri. Printre problemele nerezolvate se numără convenirea asupra jurisdicției acordului.

Guvernul lui Zelenski va trebui, de asemenea, să obțină aprobarea parlamentului ucrainean, unde deputații opoziției au semnalat că vor avea cel puțin o dezbatere aprinsă înainte de a ratifica un astfel de acord.

Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, le-a spus marți reporterilor că este „esențial ca acest acord să fie semnat”, deși nu a oferit informații actualizate cu privire la discuții.

Vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina anunțase luni că acordul dintre Washington și Kiev în virtutea căruia Statele Unite vor primi un acces privilegiat la resursele naturale ale Ucrainei este în curs de finalizare.

„Echipele Ucrainei și SUA sunt în faza finală a negocierilor asupra acordului privind mineralele”, a scris Stefanișina, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

Negocierile au fost „foarte constructive” și aproape toate detaliile sunt finalizate, a adăugat responsabila guvernului ucrainean. Acest acord va consfinți un „angajament pentru următoarele decenii” între SUA și Ucraina, a mai afirmat ea, conform Agerpres.

Zelenski a dat asigurări în weekend că nu va semna niciun acord care să îndatoreze Ucraina pentru generații de acum înainte.

Administrația Trump a cerut Kievului un angajament de până la 500 de miliarde de dolari, dar Zelenski afirmă că tot ajutorul oferit de SUA de la începutul războiului cu Rusia este de cel mult 100 de miliarde de dolari și că s-a înțeles cu fostul președinte american Joe Biden că acest ajutor a constat în principal în donații, nu în împrumuturi, prin urmare Kievul nu recunoaște o datorie financiară către SUA.

Totuși, chiar în lipsa unor garanții de securitate explicite, precum aderarea la NATO, asupra căreia insistă Zelenski, Ucraina speră că un acord economic avantajos pentru SUA îi va asigura protecția din partea Washingtonului în fața amenințării ruse.

Ucraina dispune de rezerve considerabile de resurse minerale, dar o parte se află în teritoriile ocupate de armata rusă.

Aproximativ 70% din aceste rezerve sunt concentrate în regiunile Dnipropetrovsk, Donețk și Luhansk, cele două din urmă fiind parțial controlate de către armata rusă.

Putin și Trump negociază „acorduri majore economice”

Iar președintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că este pregătit pentru investițiile americane în resursele minerale strategice din teritoriile ucrainene ocupate în prezent de trupele Moscovei, potrivit AFP.

Putin a declarat, în cadrul unor comentarii televizate, că Rusia este pregătită să colaboreze cu „parteneri străini, inclusiv americani” pentru dezvoltarea rezervelor de metale rare și de pământuri rare, inclusiv „în noile noastre regiuni”, referindu-se la regiunile din Ucraina controlate de Moscova.

„Suntem, de asemenea, pregătiți să atragem parteneri străini în așa-numitele noastre noi teritorii – teritoriile noastre istorice care au redevenit parte a Rusiei”, a spus Putin, referindu-se la regiunile din Ucraina pe care Moscova le-a anexat în urma invaziei sale.

„Există și acolo anumite rezerve. Suntem pregătiți să lucrăm cu partenerii noștri, inclusiv cu americanii, și în noile noastre regiuni”, a precizat președintele rus.

El a adăugat că poate confirma că firmele americane și cele ruse sunt „în contact” și discută proiecte economice comune legate de soluționarea conflictului din Ucraina.

Anterior în cursul zilei de luni, Donald Trump a anunțat că poartă „discuții solide” cu omologul său rus, Vladimir Putin, atât în ceea ce privește soluționarea războiului din Ucraina, cât și acorduri economice „majore” cu Rusia.

Într-o postare pe Truth Social, liderul american a afirmat că este „discuții serioase cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la încheierea războiului și, de asemenea, la tranzacțiile majore de dezvoltare economică ce vor avea loc între Statele Unite și Rusia”.

„Discuțiile decurg foarte bine!”, a adăugat Donald Trump, care a afirmat din nou că războiul din Ucraina nu ar fi izbucnit dacă era el la Casa Albă.

Sursa honews.ro

Previous Păcănele și LOTO în clădirea în care funcționează ONJN, instituția la care jucătorii dependenți vin să depună cereri pentru autoexcludere
Next Administratorul public al Capitalei face apel pentru curățarea gheții și a țurțurilor, după ce o femeie a murit în Chiajna

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Meta anunţă schimbări majore în moderarea conţinutului. Zuckerberg adoptă abordarea lui Musk 

Meta, compania care deţine Facebook, Instagram şi WhatsApp, a anunţat schimbări majore în politica sa de moderare a conţinutului. Deciziile includ încheierea programului de verificare a faptelor realizat de terţi,

Actualitate 0 Comments

SONDAJ Detectivul: Călin Georgescu 81%, Elena Lasconi: 18%

Pagina Adi Rusu-Detectivul de Presă ȘOC! a demarat un sondaj de opinie pe Facebook cu întrebarea: “Cine merită să fie președintele României?”, cu cele două opțiuni, Georgescu și Lasconi, cei

Actualitate 0 Comments

Baia Mare – Prelungire cu 60 de zile a restricțiilor de circulație de pe strada 1 Mai

Municipiul Baia Mare informează cetățenii cu privire la prelungirea cu 60 de zile a restricțiilor de circulație pe strada 1 Mai, înintervalul orar 8:00 – 18:00, pentru execuția lucrărilor de

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply