Platforma de plată a taxelor și impozitelor Ghișeul.ro nu funcționează. Probleme la rețeaua electrică / Și alte sisteme IT publice, indisponibile marți
Site-ul de plată a taxelor și impozitelor Ghișeul.ro, dar și alte sisteme IT publice precum Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ROeID sau e-Guvernare, toate gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României sunt indisponibile de marți dimineață, începând cu ora 5:00, din cauza unor probleme la rețeaua electrică care au afectat si echipamentele de rețea / networking, a declarat, pentru HotNews.ro, președintele ADR, Dragoș Vlad.
„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. Tocmai din acest motiv ADR prioritizează acum procesul de migrare al sistemelor informatice în infrastructuri sigure și scalabile de tip cloud. Dacă 2024 a fost anul implementării infrastructurii de cloud, anul 2025 va fi anul migrării în cloud”, a declarat președintele ADR după ce HotNews.ro a semnalat că anumite sisteme IT nu pot fi accesate.
Oficialul ADR a spus că „între timp SEAP și ROeID au început să funcționeze și va urma și Ghișeul.ro”. Până la publicarea articolului, doar ROeID devenise funcțional.
Autoritatea pentru Digitalizarea României a venit cu noi precizări, menționând că „întreruperile în furnizarea energiei electrice din cursul dimineții de astăzi au dus la afectarea serviciilor site-urilor ADR, SEAP, Ghișeul.ro, PCUE și SIAE”.
„Specialiștii Autorității pentru Digitalizarea României monitorizează permanent funcționalitatea tuturor aplicațiilor și se implică activ în soluționarea problemelor. Funcționalitatea va fi restabilită în cel mai scurt timp”, a transmis ADR.
30 de sisteme IT, printre care Ghișeul.ro și SEAP, vor fi migrate în cloud până în vara anului 2026
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat miercuri o licitație pentru migrarea în cloudul privat guvernamental a minim 30 de sisteme ori aplicații IT prin care statul furnizează servicii digitale către cetățeni. Investiția dispune de o finanțare de 180 milioane de euro din PNRR, iar migrarea sistemelor IT trebuie făcută până în luna iunie a anului 2026.
În caietul de sarcini se menționează că ADR intenționează să asigure migrarea unui număr de minim 30 de aplicații în CPG până în iunie 2026 și că unele dintre aplicații sunt operate de ADR sau se află în responsabilitatea sa.
ADR gestionează sisteme precum Ghișeul.ro (prin care pot fi plătite taxele și impozitele online cu cardul) ori Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Cloudul privat guvernamental va funcționa în 4 centre de date din București, Brașov, Sibiu și Timiș, infrastructură IT care va fi gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Pentru dotarea acestor centre de date, STS a lansat o licitație de aproape jumătate de miliard de lei, care a ajuns să fie contestată în instanță.
Finalizarea instalării tuturor echipamentelor pentru cloudul dedicat în centrul de date STS de la Brașov a fost anunțată în decembrie 2024 de Ministerul Digitalizării.
Sursa hotnews.ro
About author
You might also like
”România produce” este cel mai ambițios proiect al României din ultimii 34 de ani pentru revitalizarea și dezvoltarea industriei naționale și de încurajare a afacerilor locale – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș
Această inițiativă a fost prezentată de către ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, în ședința Biroului Politic Național al PNL, fapt ce demonstrează că Partidul Naţional Liberal este format din oameni
Vă prezint raportul activității mele de parlamentar pentru perioada 2020-2024
Florin Alexe, deputat PNL Astăzi începe a doua sesiune ordinară a acestui an şi ultima din actuala legislatură. Vă prezint raportul activității mele de parlamentar. În perioada 2020-2024, prioritățile mele
Maramureșenii pot achiziționa mărțișoare tradiționale direct de la meșterii populari. Aveți aici datele lor de contact
Expoziția organizată în cadrul evenimentului internațional ”Mărțișor călător” la Palatul Administrativ din Baia Mare cuprinde mărțișoare tradiționale cu specific maramureșean, create manual cu pricepere și răbdare de meșteri populari din
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!