sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

POLIȚIA poate RETRAGE permisul de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator. Vezi în ce condiții

POLIȚIA poate RETRAGE permisul de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator. Vezi în ce condiții

Având în vedere informațiile prezentate în spațiul public, privind posibilitatea de a fi reținut permisul de conducere, după administrarea unor medicamente, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.

În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanțe psihoactive, aceștia sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice.

În lipsa unor indicii cu privire la prezența în organismul acestora a substanțelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situație, despre săvârșirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală.

Această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesității de a ocroti viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public.

De asemenea, este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului și al drogurilor, însă o categorie aparte de substanțe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele.

Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziția acestora pot exista anumiți compuși ce determină apariția de efecte psihoactive și care pot fi depistați cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri. 

Potrivit informațiilor furnizate de către structurile rutiere teritoriale, la nivel național, în perioada 2021 – 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistați pozitiv la testele efectuate cu aparatele drugtest.

Poliția Română

Previous Plăți de peste 11,9 miliarde lei (2,4 miliarde euro) pentru Campania 2023
Next Studenții de la specializarea biologie au vizitat Stația de Epurare a apelor uzate și Stația de Tratare a apei din Baia Mare

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Călin Bota, deputat PNL: Am votat pentru desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)

Am votat astăzi, în Camera Deputaților, proiectul de lege pentru desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), un proiect pe care ni l-am asumat în fața românilor, alături de

Actualitate 0 Comments

Forza ZU, vine în Maramu’! Au mai rămas 5 zile până când Baia Mare devine capitala muzicii din România – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Judeţean Maramureş

Sâmbătă, punem Baia Mare pe harta marilor festivaluri din țară! Vă aștept să ne bucurăm împreună de cele mai tari hituri ale momentului la Forza ZU, care vine în Maramu’!

Actualitate 0 Comments

Bărbat condamnat pentru PROXENETISM ŞI TRAFIC DE PERSOANE, depistat în urma cooperări polițienești INTERNAŢIONALE

Poliţiştii de investigaţii criminale din Dolj şi-au adus aportul la prinderea unui bărbat condamnat pentru proxenetism şi trafic de persoane. În urma schimbului de informații realizat de Biroul Sirene din

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply