S-a descoperit după deces că o femeie AVEA TREI PRENUME ÎN TREI ACTE OFICIALE: TEREZ, TRESZI și TEREZIA
Ați auzit de birocrație? Credem că da. Însă cazul pe care vi-l prezentăm azi ar trebui predat în școlile de specialitate. O situație comico-tragică este încă în curs de derulare. După decesul unei femei, familia s-a aflat în imposibilitatea de a-i ridica ultima pensie pentru că în acte ea avea TREI PRENUME în tot atâtea acte oficiale eliberate de statul român!
Mai întâi a fost TEREZ, apoi TRESZI și în final TEREZIA
În anul 1921 la data de 19 aprilie s-a născut în Dămăcușeni, Lăpuș, Terez Szabo și nu-și putea imagina nimeni în acele clipe ce avea să se întâmple cu prenumele ei în timpul vieții și ce probleme avea să cauzeze după deces. După starea civilă, în martie 1948, tânăra căsătorită avea să plece acasă nu doar cu soț dar și cu un alt PRENUME și nu cu un alt NUME așa cum ar fi fost normal. TEREZ a devenit, dintr-o eroare de scriere TREZSI. Și totuși acest lucru nu a stat în calea fericirii tinerilor căsătoriți. Cei doi au avut la rândul lor doi copii. Și odiseea prenumelui mamei lor a continuat ca într-o poveste de Petre Ispirescu. Pe certificatul de naștere al fiicei sale, TEREZ devenită la căsătorie TRESZI a fost trecută … TEREZIA! Ce frumos parcurs, câtă incompetență din partea autorităților! Și parcă nici acest aspect nu a fost un capăt de lume pentru o familie care s-a bucurat din plin de fiecare zi din viață, cu bune și cu rele. Numai că problemele au venit abia anul trecut, în luna noiembrie când TEREZ, TRESZI și TEREZIA, adică aceeași persoană, a decedat.
Prebleme la ultima pensie
Fiica decedatei s-a prezentat la Casa Județeană de Pensii Maramureș pentru a ridica ultimii bani ai decedatei. Numai că aici s-a lovit pentru prima dată de birocrație. Nu a putut ridica suma de bani pentru că în acte, decedata, nu ar fi fost aceeași persoană! Nu același lucru s-a întâmplat în cazul ajutorului de înmormântare, pe care fiica moartei i-a putut ridica. “Timp de 30 de ani i-au dat pensia. Acum nu pot să-i ridic ultimii bani. E o bătaie de joc. M-au purtat pe drumuri ca pe un necunoscut. Nu s-au uitat că CNP-ul e același indiferent de prenumele pe care l-a avut în acte?”, ne-a declarat fiica acesteia, Susana Kupaș.
Lucia Pop, director Casa de Pensii: “Trebuie să-și schimbe actele să putem să-i dăm banii”
Vizavi de această situație, Lucica Pop, director al Casei Județene de Pensii ne-a declarat următoarele: “Nu putem să-i dăm banii până nu-și schimbă actele. Așa e legea. În legătură cu ajutorul de înmormântare, acesta se poate da oricărei persoane care dovedește că a efectuat cheltuielile de înmormântare, din familie sau nu. Poate fi un vecin, un prieten”.
Reacția familiei
“Numele a fost românizat forțat. E jocul lor de glezne”
Alexandru Kohan, ginerele decedatei ne-a declarat că toată povestea “E jocul lor de glezne. Numele a fost românizat forțat așa cum s-a întâmplat în atâtea cazuri între anii 1947-1957. Ne-au pus să schimbăm actele. Asta însemna să schimbăm și actele celor doi copii iar ei, la rândul lor, să schimbe actele celor doi nepoți. Vă dați seama cât timp și câți bani, pentru ce? Am făcut succesiunea și avem act de la notar că este vorba de una și aceeași persoană”. Nepoata Claudia ne-a spus că “Nu este normal atâta timp cât numele a fost românizat, să nu se țină cont de aceste acte. În acea vreme era normal să se scrie numele în maghiară ceea ce nu înseamnă că nu este vorba de aceeași persoană”.
Și mama lui Alexandru Kohan a avut DOUĂ PRENUME în acte oficiale
Și ca destinul să fie parcă uniform vă mai spunem că și mama lui Alexandru Kohan, a cărui soacră a avut trei prenume în acte oficiale, a avut tot în acte oficiale DOUĂ PRENUME. În certificatul de naștere a fost RAKI iar în certificatele de naștere a celor trei copii, RAFILA.
Adi RUSU
About author
You might also like
Câinele Max A PRINS hoțul, care a fugit după ce a FURAT ditr-o mașină, luându-i urma
Lui Max, câinele poliţist, nicio urmă nu-i scapă. Ca de fiecare dată, ofiţerul patruped a fost şi aseară de un real sprijin, ajutându-i pe poliţişti să recupereze o geantă sustrasă
CORONAVIRUS. Ați vrut RELAXARE? 713 români au COVID-19. 421 sunt în ITALIA. Află câți au MURIT și vezi SITUAȚIA pe țări. În ultimele 24 de ore: 445 de apeluri la 112 și 1.923 la linia TELVERDE
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 445 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.923 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Prin
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!