PRODUSE ROMÂNEȘTI într-un magazin din LOCALITATEA ITALIANĂ a lui Luciano Bonaparte

PRODUSE ROMÂNEȘTI într-un magazin din LOCALITATEA ITALIANĂ a lui Luciano Bonaparte


> Un magazin din Comuna Canino, regiunea Lazio, provincia Viterbo are mai multe produse românești decât autohtone
> Batonul de parizer românesc și costițele afumate sunt cele mai cumpărate produse de către italieni
> Pastele italiene se fac în Canino cu sos de tomate adus din România

Canino. O comună situată în apele interioare de pe coasta Tireniană din Regiunea Lazio, în Tuscia, foarte aproape de localitatea Vulci și de orașul distrus, Castro. Cu un parfum medieval, cu străduțele înguste, pavate cu piatră, specifice Italiei, Canino este o localitate liniștită cu doar 5.312 locuitori dintre care un sfert sunt români! Casele au trepte atât de abrupte încât la noi, nu ar primi autorizație de construcție. Românii harnici din Canino spun că aici nu și-au găsit de lucru doar cei care nu au vrut să muncească. Viața lor nu diferă mult de cea a oricăror români din diaspora. Muncesc să trimită bani acasă. Șă-și aranjeze familiile. Au luat cu ei obiceiuri și în special rudenii, locuind în Canino chiar familii întregi. Numărul mare de români i-a determinat pe proprietarii de magazine să se adapteze în ceea ce privește produsele pe care le vând.

 

Mai multe produse românești decât autohtone
Agostino Ceccarini (foto) este proprietarul unui magazin din Canino care ar putea fi comparat cu unul de tip ABC de la noi sau din Ungaria. Aici vin, disciplinați, zilnic, italienii să-și cumpere “pranzo” adică prânzul. Câteva felii de prosciutto crudo, brânză și parmigiano. E aproape o religie ca la micul dejun ei să mănânce pizza, un blat copt pe vatră, aproape gol pe care noi l-am numi langoș. Numai că lucrurile s-au schimbat treptat. Agostino a trebuit să se aprovizioneze cu produse românești. Din ce în ce mai multe până când, la un moment dat, produsele noastre au ajuns numeric, mai multe decât cele italiene. “Clienții români sunt mulți. Aceștia sunt aici cu copii. De aceea a trebuit să diversificăm aprovizionarea. Avem rețele de distribuție în toată Iatalia și cumpărăm direct de la exportatori români. Românii își respectă bucătăria și vor produse românești. Cumpără și produse italienești dar dorul de casă este uneori alungat de gustul mâncării din România”, ne-a declarat Agostino Ceccarini.

Batonul de PARIZER, și COSTIȚA afumată, preferatele italienilor
Treptat italienii au început să-și schimbe “pranzo”. Au trecut de la prosciutto crudo la … parizer. Parizerul la baton de 500 de grame fabricat în România este cel mai bine vândut. Două sortimente sunt cel mai des întâlnite cu carne de porc și cu carne de pui. Italienii cumpără chiar unul, două batoane de parizer. Costița afumată este un produs în vid iar italienii, învățați de români, o folosesc tăiată cubulețe la prepararea pastelor. Așa s-a ajuns că în Canino, cele mai bune paste sunt cele italiene cu costiță afumată românească, cu un pic de Burro (unt special pentru paste) și stropite cu uleiul de măsline fabricat tot în Canino, considerat unul dintre cele mai bune din lume. Condimentele românești nu lipsesc din magazin. Nici coniacele ori vinul de Cotnari dar și alte vinuri demiseci nu sunt prezente pe rafturile magazinului și se vând bine în apropiere de Regiunea Toscana, una din vestitele regiuni viticole ale Italiei și întregii lumi. Lângă pastele iataliene, celebrele Barrila, stau tomatele pastă Olimpya din România, fasolea, păsătăile, hreanul, gogoșarii în oțet, gemul de prune ori pateurile și conservele de carne românești. Când italienii vor o mămăligă românească au de ales de pe rafturi mai multe sortimente de mălai extra. Pentru copii, magazinul se aprovizionează cu croasante, eugenii și Nutella.

Câteva prețuri

Parizer, baton 500 gr. – 2,50 euro
Costiță afumată – 9 euro/ kg
7 Eugenia – 2 euro
1 Eugenia – 0,30 eurocenți
Pateuri mari – 1 euro
Pateuri mici – 0,70 eurocenți
Cognac Alexandrion, sticlă mare – 9,50 euro
Cognac Alexandrion, sticlă mică – 6,50 euro
Vin Cotnari – 4 euro

Localitatea fratelui lui Napoleon Bonaparte, Luciano
Canino a fost reședința Familiei Farnese și aici s-a născut la 28 februarie în anul 1468, Alessandro Farnese, care mai târziu a devenit Papa Paul al III-lea . Tot aici a trăit și a fost îngropat, împreună cu familia sa, la Biserica Collegiate Canino, Luciano Bonaparte, fratele lui Napoleon, Prinț de Canino și Musignano. Rolul lui Luciano a fost de o importanță crucială pentru fratele său Napoleon, după ce acesta din urmă a scăpat din exil de pe Insula Elba. O statuie impunătoare a lui Luciano Bonaparte este așezată în centrul coumunei, vizavi de Biserica Clegială unde are un bust în interior.

Text și foto, Adi RUSU

Previous S-a descoperit după deces că o femeie AVEA TREI PRENUME ÎN TREI ACTE OFICIALE: TEREZ, TRESZI și TEREZIA
Next Fierb actorii în culise BIZĂU VREA SĂ DISTRUGĂ TEATRUL BĂIMĂREAN

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

ZIUA NAȚIONALĂ. Mihai – Felician Cerneștean, secretar general PNL Maramureș: “Eroii zilelor noastre sunteți voi, cei care vă duceți la serviciu și copiii la școală”

În mesajul său de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Mihai-Felician Cerneștean, secretar general al PNL Maramureș și consilier județean, face referire la eroii României, la lupta lor pentru libertate

Actualitate 0 Comments

Lipsa infrastructurii ucide. Nepăsarea criminală a pesediştilor costă vieţi

Președintele Klaus Iohannis s-a referit la accidentul din Ialomiţa, soldat cu moartea a zece persoane, el afirmând că lipsa de infrastructură ucide la fel cum şi corupţia ucide şi că

Actualitate 0 Comments

MISTREȚII au coborât în Parcul “Regina Maria” din Baia Mare până PE PISTA DE ALERGARE

Un fenomen nemaiîntâlnit în ultimii 5 ani se petrece în aceste zile în Parcul “Regina Maria” din Baia Mare. Mistreții au coborât pe terenul parcului de lângă Ocolul Silvic Baia

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply