Sălaj. Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, DEDICATĂ BIBLIOTECARILOR
Comuniune interbibliotecară cu 250 de bibliotecari la aniversare centenară
În an Centenar, Biblioteca Județeană I.S. Bădescu Sălaj în colaborare cu Instituția Prefectului Sălaj dedică toate evenimentele, omagierii Marii Uniri a tuturor românilor. În acest sens, ziua de 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor a fost dedicată bibliotecarilor, celor ce prelucrează și transmit prin timp adevărul și povestea neamului românesc.
Maria-Nicoleta PĂDUREANU
,,Azi, 23 aprilie este ziua Internațională a cărții și a dreptului de autor, este Ziua Bibliotecarului din România. Suntem în săptămâna națională a bibliotecilor. Întreaga omenire a fost salvată de la moarte, iar veșnicia lumii întregi se transmite prin biblioteci, prin carte.” a precizat Florica Pop, manager al Bibliotecii Județene din Sălaj. Astfel, 250 de bibliotecari din județele Sălaj, Maramureș, Cluj, Satu Mare și Bihor au participat la întâlnirea profesională regională ,,Caravana Unirii cinstește cartea și slujitorii săi, bibliotecarii, printr-o lecție de istorie, la izvor”. “Manifestările destinate bibliotecarilor din România au fost susținute pe teritoriul castrului roman de la Porolissum, cel mai bine păstrat sit arheologic din țară, situat pe Măgura Moigradului, centru militar de graniță stabilit de împăratul Traian în timpul războaielor daco-romane (105-106), un punct de reper pentru formarea poporului român. ,,Ne bucurăm că suntem azi la Porolissum, nu întâmplător v-am chemat aici, dragi colegi! V-am chemat într-un punct extraordinar pentru istoria neamului românesc! Suntem în anul măreț 2018, motiv pentru care trebuie să ne amintim câți soldați români s-au stins, au devenit eroi pentru ca noi astăzi să trăim într-o țară liberă și să vorbim limba română.” a adăugat Florica Pop
100 de cărți în dar de la biblioteca băimăreană
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” din Baia Mare a vorbit despre necesitatea existenței oamenilor cu suflet, care să lupte pentru mântuirea noastră întru cultură. ,,Există mântuire prin limbă, prin neam, o mântuire prin informație, prin cultură. Trebuie să știm cine suntem în această lume!” Acesta a oferit din partea bibliotecii “Petre Dulfu” din Baia Mare, persoanelor iubitoare de cultură, “Pachetul Centenar” ce constă în 100 de cărți cu cântece care au însoțit istoria. Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Moigrad-Porolissum sub atenta îndrumare a cadrelor didactice au pregătit o mică scenetă, urmată de intonarea de cântece patriotice. De asemenea, tineri îmbrăcați în straie romane au recitat maxime latinești, realizând o incursiune în înțelepciunea latină.
În Grădina Zmeilor din Bălan
Cei 250 de bibliotecari au pășit pe urmele vestigiului roman, au pătruns în adâncurile istoriei atât de frumos prezentată de către ghidul turistic și s-au încărcat cu energie pozitivă, fiind impresionați de arhitectura castrului. Bibliotecarii au avut ocazia să viziteze și Grădina Zmeilor, din comuna Bălan, un ansamblu de pietre cu formă neregulată care s-au desprins de pe Dealul Închieturi, iar fenomenele meteorologice le-au modelat în cele mai ciudate formațiuni. Interesant este că fiecare rocă a fost botezată de către imaginația populară, motiv pentru care fiecare dintre ele are un nume și o poveste care o fac unică. Așadar, prin intermediul acestei întâlniri, bibliotecarii au realizat un schimb de experiență profesională, au socializat, și-au sărbătorit ziua într-un cadru încărcat de istorie și de măreție, unde sufletele lor au vibrat întru unire.
About author
You might also like
Și-a DAT FOC din greșeală. Pompierii INTERVIN acum!
În aceste momente un echipaj din cadrul Sectiei de Pompieri Viseu de Sus intervine pentru acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit arsuri pe o suprafata extinsa a corpului.
Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Bolnavii cronici din România nu rămân fără medicamente și terapii”
Peste trei milioane și jumătate de români care suferă de boli cronice și care până acum primeau medicația și beneficiau de terapii în cadrul unor programe naționale au rămasfără tratament.
CUPȘENI, Maramureș. Primarul Lucia Chermezan: “Găsiți alte surse de apă pentru a umple piscinele!”. Edilul îndeamnă la economisire pentru ca apa să ajungă pentru uz menajer la toată comuna
Dragi cetățeni, Astăzi vă adresez un apel important pentru a sensibiliza cu privire la utilizarea responsabilă a apei. În special, doresc să atrag atenția acelora dintre voi care vă umpleți
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!