sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

PLĂȚI ILEGALE făcute de Primăria Baia Mare. Cătăline, ÎNCOTRO ne ÎNTORCI? (IV)

PLĂȚI ILEGALE făcute de Primăria Baia Mare. Cătăline, ÎNCOTRO ne ÎNTORCI? (IV)

După dezvăluirile ziarului nostru, edilul Băii Mari, a ținut o conferință de presă pentru a ne prezenta soluțiile sale de dezvoltare a orașului. Și mai debusolat ca de obicei, Cherceheș a prezentat opiniei publice “marile” proiecte ale unui primar mic: alungarea din oraș a cailor, alergarea câinilor și desființarea colibelor! Aceste obiective ar fi trebuit să fie cel mult atribuțiunile unui neînsemnat șef de Serviciu din primărie. Ați aflat ceva despre dezvoltare? Vreo fabrică? Vreun parc industrial? Un parc uriaș de distracții cu ștranduri? Nu. Am aflat în schimb câte conflicte personale are cel despre care vă spuneam în episoadele trecute că domnește cu ură în Cetatea Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Ciudat pentru unii, de așteptat pentru cei care-i cunosc labilitatea emoțională și comportamentală, Chereceheș a sărit la gâtul celor de la Drusal, firma sa preferată, alintată și cu care se bătea în piept că prin ei suntem “mai albi, mai strălucitori”, mai curați ca boschetarii într-o lume în care curățenia e normalitate nu obiectiv strategic al existenței. De ce acum? Pentru că bănuia că urmează să vă prezentăm niște cifre, tocmai din documentele pe care alături de un consiliu local obedient, le-a clasificat ca fiind exceptate de la interesul public, în modul în care doar el știe mai bine… ilegal! Nu doar Drusal a beneficiat de plăți ilegale anul trecut. În cazul lol dar și în altele, banii au fost recuperați parțial și doar în cazuri neînsemnate în totalitate. Azi însă despre cei de la Drusal Cnstruct SA nu despre cei de la curățenie dar și alții.
Adi RUSU

În 2016, primăria Baia Mare a plătit fără temei legal către SC Drusal Construct 85.542 de lei, reprezentând elemente de cheltuieli nejustificate, cuprinse în situațiile de plată privind lucrări de reparații străzi, care au stat la baza plății facturilor emise de Drusal. Dar stai, asta nu e tot! Pentru aceste plăți ilegale, primăria prin incompetenții săi, au plătit și majorări de întârziere în sumă de 14.078 lei, totalul pagubei fiind de 99.620 lei, calculate până în luna iulie 2017, inclusiv. Păi cum, dacă tot plătești aiurea, adică dacă tot arunci banii pe fereastră, mai și întârzii, pare a se întreba Drusal.

S-a plătit de două ori transportul

În urma auditării categoriei de operațiuni “Cheltuieli cu bunuri și servicii” , în legătură cu lucrările realizate cu activitatea de întreținere și reparații străzi în Municipiul Baia Mare și din analiza documentelor realizate în vederea decontării lucrărilor executate, a rezultat faptul că, în situațiile de plată anexate la facturile de plată ale SC Drusal Construct SA, au fost incluse și efectiv plătite elemente de cheltuieli nejustificate constând în cheltuieli de transport aferente activității de achiziționare a materialelor care intră în prepararea mixturilor asfaltice în sumă totală de 47.664 lei. Aceste cheltuieli de transport reprezintă cheltuieli ilegale incluse în articolele de calculație în sumă de 45-46 lei/ tona de mixturi asfaltice. Aceste aspecte rezultă și din faptul că “Indicatorul de Norme de Deviz pentru Lucrări de Drumuri D-981”, revizuite și completate, la codurile referitoare la rețetele de preparare a mixturilor asfaltice, exclude din structura lor cheltuielile cu transportul. Facem precizarea că aceste cheltuieli au fost incluse și solicitate cu suma de 35lei/tonă.
Această modalitate de lucru a dus la plata de două ori a cheltuielilor de transport, o dată corect prin articolul de deviz TRA01A05, iar a doua oară ilegal prin alte articole care în structura lor nu cuprind articole de transport, plățile efectuate nedatorate fiind în sumă de 47.664 lei

Nu s-au urmărit lucrările executate și nici deconturile

Conform unui al deviz din ofertă, la capitolul “Transportul rutier al materialelor din categoria celor recuperate, pământ, moloz, borduri, pe distanța de 5 kilometri” acesta trebuia făcut la prețul de 25 lei/tonă. Cu toate acestea, angajații primăriei s-au făcut că plouă când, în realitate, au plătit mai mult. În situațiile de plată anexate la facturile SC Drusal Construct SA, transportul pământului rezultat în urma executării lucrărilor de fundații s-a făcut la prețul de 35lei/tonă. Includerea în situațiile de plată a unor cheltuieli de transport mai mari cu 10 lei decât cele ofertate prin devizul-ofertă, acceptarea surprinzătoare și plata acestora au dus la efectuarea unor plăți nedatorate în sumă totală de 37.878 lei. Cum a fost posibil acest lucru? Cei responsabili din primăria Baia Mare nu au urmărit lucrările executate și nu au verificat riguros situațiile de lucrări prezentate în vederea decontării. Din totalul prejudiciului total de 99.620 lei s-a recuperat suma de 40.00 de lei până în data de 26 iunie 2017.

Plăți ilegale și la Skate Park

Suma de 11.163 lei s-a plătit ilegal și la Skate Park din Baia Mare. Culmea, ca în cazul tuturor cheltuielilor fără temei legal făcute de către primăria Băii Mari, s-au plătit și penalizări de întârziere, lucru extrem de ciudat. În acest caz, acestea au fost de 1.703 lei, deci vorbim de un total bani aruncați pe fereastră de 13.346 lei. Mai exact este vorba de un zid de sprijin la care s-a găsit o diferență între prețul unitar decontat și prețul unitar convenit. Așa se fac lucrurile între prăduitorii primăriei și cei care se fac că lucrează mai mult ca în realitate. Una vorbim și mai mult plătim. În loc să plătim cât au zis executanții, adică 36,50 lei/bucată așa cum era prevăzut în acte, cineva din primărie a luat hotărârea păguboasă de a plăti 109,51 lei/bucată! De ce? Pentru că primarul Cătălin Cherecheș le permite. Mai mult, nici nu-i sancționează. De ce? Pentru că împreună sunt SISTEMUL care ruinează Baia Mare și duc municipiul spre subdezvoltare. La fel s-au petrecut lucrurile și la alt capitol, “Stabilizare și terasamente”. S-a decontat manoperă la prețul unitar de 109,51 lei/bucată în loc de 70,20 lei/bucată.
Suma nu a fost recuperată în timpul auditului de la SC Sport Pay Systems SRL în ciuda recunoașterii acesteia de către prestator.

O ilegalitate de 25.240.03 lei la Spitalul TBC Baia Mare

În cazul lucrărilor de proiectare și execuție rezervă apă potabilă din polipropilenă cu capacitatea de 50 mc suprateran în interiorul centralei termice la Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rujdea” din Baia Mare, efectuate de SC MVD Izolații Tehnice SRL s-a constatat o diferență între valoarea totală a materialelor decontate prin situația de lucrări (27.286,80 fără recapitulație) și valoarea totală a acestora (11.035,69 lei) la preț de echiziție reprezentând țevi, robineți și fitinguri, electrovalvă și materiale de montaj aferente, vas de expaniune, manometru și materiale aferente. Astfel, cei din primăria Băii Mari, nefăcându-și bine treaba au plătit în plus suma de 23.588,81 lei, TV inclus, la care s-au calculat majorări de întârziere de 1.651,22 lei, paguba totală ridicândi-se la 25.240.03 lei. În plus nu înseamnă nici în acest caz, lucruri mai multe realizate ci încă o plată ilegală.
În timpul misiunii de audit, au fost luate măsurile de recuperare a prejudiciului de la SC MDV Izolații Tehnice SRL. În aroganța lor au plătit doar 1.651 lei adică majorările de întârziere încasate ilegal fără 22 de lei. Asta așa ca să ne dea peste nas, ceea ce înseamnă că se comportă așa cum i-au învățat cei de la primăria Băii Mari.
Reamintim că anul trecut s-au înregistrat pagube prin plăți ilegale făcute de către primăria Băii Mari în sumă totală de 13.130.792 lei! Rezultatul? Niciun vinovat, niciun pedepsit, un singur erou – Cătălin Cherecheș!

Previous SUBDEZVOLTAREA ȘI DECLINUL Băii Mari - Neactualizarea PUG-ului. Cătăline, ÎNCOTRO ne ÎNTORCI? (III)
Next Gluma secolului: MINAUR, brand handbalistic european se va ocupa de ȘTRAND. Cătăline, ÎNCOTRO ne ÎNTORCI? (V)

About author

You might also like

Anchete 0 Comments

La PNL ca la nimeni. AU SCHIMBAT IALA DE LA UȘĂ să nu se mai fure calculatoare!

> Un calculator și o imprimantă au dispărut din sediul PNL, cu informații importante > Fostul deputat Mircea Man este bănuit de implicare în “extragerea” lor Situația din PNL rămâne

Anchete 0 Comments

Proiecte VOTATE, proiecte UITATE! Primarul Liviu Tămaș se face că PLOUĂ! Consilierii PNL și PMP insistă ca ele să fie puse în APLICARE

Detectivul de Presă ȘOC! este singura publicație care a dezvăluit în ultimii doi ani de zile, constant, regimul mafiot al primarului din Budești, Liviu Tămaș care se credea atotputernic sub

Anchete 0 Comments

SUBDEZVOLTAREA ȘI DECLINUL Băii Mari – Neactualizarea PUG-ului. Cătăline, ÎNCOTRO ne ÎNTORCI? (III)

Planul Urbanistic General (PUG) al Băii Mari a fost aprobat prin HCL 349/1999, având valabilitate de maximum 10 ani, conform art. 46 al Legii nr. 350/2001 care spune că “Fiecare

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply