sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Conferința “Monumentele României în patrimoniul UNESCO”

Conferința “Monumentele României în patrimoniul UNESCO”

Joi, 26 octombrie în Amfiteatrul Centrului Universitar Nord, Baia Mare s-a desfășurat conferința  „ Monumentele României în patrimoniul UNESCO” a academicianului Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii. Acest eveniment de mare însemnătate pentru averea culturală și spirituală a neamului românesc i-a reunit în prezidiu pe prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „ Petre Dulfu”, conf. univ. dr. Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere, prof. dr. Adrian Sabău, prof. de Limba și literatura română la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și pe moderatorul acestei conferințe, dr. ing. Nicolae Bud, fost deputat român.
Nicolae Bud a transmis cuvinte de laudă la adresa academicianului Răzvan Theodorescu și zugrăvește parcursul sinuos pe care „ elevul strălucit” l-a urmat întru devenirea unei personalități iubitoare și valorificatoare de cultură și de frumos. Încă de la început, ilustrul academician și-a început pledoaria subliniind faptul că: „Monumentele UNESCO din România sunt monumente ale întregii umanități, monumente unicat care se prezintă impecabil și care au fost acceptate pe lista patrimoniului mondial după foarte multe și grele examinări internaționale.”Fericit fiind, acesta afirmă că „ România are 31 de monumente pe lista UNESCO, ceea ce este remarcabil.” Aceste monumente sunt grupate în niște zone: este vorba de cetățile dacice din Munții Orăștiei, monumentele săsești din Transilvania – acele biserici-cetăți, Sighișoara ‹singurul oraș medieval din Europa locuit până astăzi, nu transformat în muzeu›, mănăstirile din Moldova și bisericile din Maramureș: Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Surdești, Bârsana.
La acest eveniment cultural de înaltă ținută academică, Adrian Sabău a făcut o recenzie a cărții publicate de Narcis Dorin Ion ( director general al Muzeului Național Peleș din Sinaia) „ Despre cultura de ieri și românii de azi – Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu” , reliefând subiectele de maxim interes abordate în cadrul acestei cărți ce reflectă „Personalitatea celui ce stă în centrul ei”. Cartea are o componentă politică, prezintă teoriile academicianului despre istorie, relațiile strânse cu marii istorici europeni, dar și informații despre democrația românească. „ E o carte ce naște multe întrebări și provoacă intelectual pe fiecare lector.”
Nu în ultimul rând, prof. dr. Teodor Ardelean și-a exprimat admirația față de personalitatea marelui academician, „singurul istoric român contemporan de secol XX și XI care a creat ceva, a fundamentat teze (…) un om care se întâlnește cu François Mitterand, care este citat de Mircea Eliade și de Dumitru Stăniloae, e un om care științific n-a trăit degeaba.”
Decanul Facultății de Litere și-a manifestat onoarea de a găzdui această conferință ținută de „Un academician care a trăit o viață de poveste” , întru și pentru cultură.
Și de această dată, participanții au savurat cu nesaț acest eveniment cultural, motiv pentru care în amfiteatrul universitar au fost persoane dornice de frumos, de adevăr și de cultură.

Maria-Nicoleta PĂDUREANU, student Jurnalism, UTCN, Centrul Universitar “Nord” Baia Mare

Previous HALLOWEEN PARTY LA PALATUL COPIILOR
Next "În zbor spre noi orizonturi"

About author

You might also like

Social 1Comments

Ei produc TRADIȚIONAL și ECOLOGIC. Aflați unde GĂSIȚI produsele lor

În fiecare vineri și sâmbătă, în Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, începând cu ora 9, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Maramureș organizează Târgul de produse agricole și

Social 0 Comments

CULTURA SUCIU DE SUS … LA EA ACASĂ

În perioada 9 – 10 octombrie 2021, Consiliul Județean Maramureș, prin Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, organizează în parteneriat cu Asociația Suciu de Sus expoziția ”Cultura Suciu de

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply