sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Deputatul PNL Călin Bota solicită MAE să ia măsuri pentru apărarea drepturilor românilor din Ucraina

Deputatul PNL Călin Bota solicită MAE să ia măsuri pentru apărarea drepturilor românilor din Ucraina

Legea privind minoritățile naționale, adoptată luna aceasta de către Rada Supremă de la Kiev, afectează drepturile românilor din Ucraina, motiv pentru care deputatul PNL Călin Bota a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri pentru ca legea, în forma actuală, să nu fie promulgată de către președintele Volodimir Zelenski.

,,În calitate de deputat de Maramureș, județ în care trăiește cea mai mare comunitate de etnici ucraineni din România, de membru al Grupului de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României și de membru al Comisiei pentru Afaceri Europene, am urmărit cu interes procesul de adoptare a Legii privind minoritățile naționale de către Rada Supremă a Ucrainei și am fost dezamăgit de conținutul legii votate de parlamentarii ucraineni.,, afirmă deputatul liberal în cadrul unei întrebări adresate ministrului Bogdan Aurescu.

Deputatul Călin Bota a precizat că în cursul discuțiilor purtate cu delegațiile Grupului de prietenie cu România din Rada Supremă care au venit anul acesta în vizită la București, au discutat despre așteptările parlamentarilor români și ale etnicilor români din Ucraina legate de această lege și despre nevoia de a avea o lege care să corespundă standardelor europene în materie de protejarea drepturilor minorităților naționale. De asemenea, Călin Bota a invocat și discursul președintelui din Parlamentul României, în luna aprilie, în care acesta i-a asigurat pe parlamentarii români că susține un ,,dialog real care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.,,

,,Am avut deplină încredere în declarațiile președintelui Zelenski și în discuțiile purtate cu reprezentanții Radei Supreme care ne-au vizitat la București. Din păcate, rezultatele votului politic din Rada Supremă de la Kiev ne-au înșelat așteptările noastre și ale minorității de etnie română din Ucraina. Sunt peste 150 000 de etnici români care trăiesc în Ucraina, dintre care peste 32 000 în Maramureșul de Nord, care așteptau să beneficieze de condiții de învățare în limba maternă similare cu cele pe care le au etnicii ucraineni din țara noastră. ,, afirmă deputatul Călin Bota.

Perfecționarea cadrului legislativ privind drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina reprezintă, totodată, una din recomandările-cheie formulate de Comisia Europeană, care a stat la baza acordării statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Pentru respectarea angajamentelor asumate de Ucraina este esențială protejarea drepturilor minorităților naționale la standarde europene.

,,Comunitatea românească din Ucraina merită să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază și comunitatea ucraineană din România.,, a mai subliniat deputatul liberal.

Biroul de presă, Cabinet parlamentar Călin Ioan Bota

Previous Aproape 1,2 milioane de români au primit o nouă tranșă de ajutoare alimentare
Next GRATUITATE la TRANSPORTUL PUBLIC local acordată ELEVILOR din zona METROPOLITANĂ Baia Mare

About author

You might also like

Politica 0 Comments

Gabriel Zetea (deputat PSD): Judecătorii CSM lansează un strigăt disperat pentru independența justiției

Gabriela Baltag și Evelina Oprina, judecători, membri în Consiliul Superior al Magistraturii au adresat luni, 22 martie, o scrisoare tuturor parlamentarilor României, având în vedere iminenta dezbatere și adoptare a

Politica 0 Comments

Președintele Klaus Iohannis și-a lansat joi candidatura la alegerile prezidențiale: ,,Reconstrucția statului român e o urgență”

Președintele Klaus Iohannis și-a lansat joi candidatura la alegerile prezidențiale din această toamnă, în prezența celor peste 3500 de liberali participanți la Consiliul Național al partidului,  asumându-și ca obiectiv național

Politica 0 Comments

Președintele RUȘINII. Ionel Bogdan NU A PRINS LOC în BEx

Despre Ionel Bogdan nu mai avem prea multe de spus. Nici el nu mai are nimic de demonstrat. Am zis în nenumărate rânduri că nu ține frâiele filialei județene în

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply