sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Mai mulți COPII bolnavi după RIDICAREA stării de urgență. Predomină TRAUMATISMELE

Mai mulți COPII bolnavi după RIDICAREA stării de urgență. Predomină TRAUMATISMELE

În perioada stării de urgență, între 16 martie și 15 mai, în Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (SJUBM) au fost internați 86 de copii. Toți copiii internați în această perioadă au reprezentat urgențe pediatrice, fiind internați prin Serviciul UPU-Pediatrie.

“Patologia predominantă în această perioadă a fost cea infecțioasă, cuprinzând infecții respiratorii joase, infecții digestive și infectii urinare. La nivelul Secției au fost internate și cazuri suspecte COVID 19, care au fost testate, conform definiției de caz elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, dar nu au fost confirmate prin RT-PCR. Secția a fost reorganizată, în asa fel, încât să permită izolarea cazurilor suspecte, acești copii beneficiind de întreaga asistență medicală necesară, în siguranță, atât pentru ei, cât și pentru restul copiilor internați și personalul medical”, a precizat medicul șef al Secției Pediatrie, dr. Bogdan Lucian – medic primar pediatru, doctor în științe medicale.

De la începutul stării de alertă, în Secția Pediatrie au fost internați 8 pacienți, care prezintă, de asemenea, patologie infecțioasă acută.

Potrivit medicului șef al secției Pediatrie, “datorită faptului că, în perioada stării de urgență, școlile au fost închise și s-a impus distanțarea socială, copiii au fost mai puțin expuși agenților infecțioși, motiv pentru care, adresabilitatea în serviciul de urgență a fost scazută. De asemenea, petrecându-și majoritatea timpului în familie, împreună cu părinții, atenția acestora în ceea ce privește alimentația copiilor, activitățile lor, precum și orarul de odihnă au fost mai atent supravegheate, motiv pentru care copiii s-au îmbolnăvit mai puțin. În același timp, cu sprijinul medicilor de familiei și a medicilor pediatri, cazurile ușoare au putut fi rezolvate la domiciliu, oferindu-se asistența medicală prin telemedicină”.

În serviciul UPU-Pediatrie, s-a remarcat o creștere ușoară a prezentărilor după ridicarea stării de urgență, dar majoritatea cazurilor sunt de gravitate minimă sau medie, de asemenea, existând și o creștere a traumatismelor la copii, probabil ca urmare a desfășurării activităților în aer liber.

De la începutul anului, în secția Pediatrie au fost investigate și tratate multe cazuri severe, cel mai frecvent fiind întâlnite sepsisurile cu punct de plecare divers, dar și insuficiențe respiratorii severe, deshidratări severe cu dezechilibre hidro-electrolitice și acido-bazice majore, insuficiențe cardiace decompensate pe fondul unor malformații cardiace congenitale, neuroinfecții (meningite, encefalite), diabet zaharat tip 1 la debut, boli metabolice, boli infecto-contagioase cu complicații (rujeole), statusuri convulsivante și, din pacate, malignități ale copilului, reprezentate de leucemii acute și tumori solide.

“De menționat este cazul unui copil de 5 ani, internat cu un sepsis cu punct de plecare respirator, cu pneumonie masivă și pleurezie parapneumonică inchistată, care a prezentat o insuficiență respiratorie severă refractară și care a urmat tratament antibiotic în asociere și tratament simptomatic timp de 24 de zile, sub stricta monitorizare instrumentală, biologică și imagistică. Recuperarea copilului a fost completă”, a precizat dr. Lucian Bogdan. 

Reprezentanții Secției Pediatrie a Spitalului de Urgență din Baia Mare reamintesc părinților să respecte regulile de distanțare socială și igienă, recomandate de către Ministerul Sănătății, purtarea măstii la copiii peste 5 ani în spatiile închise, spălarea frecventă pe mâini cu apă și sapun și, eventual, folosirea substanțelor dezinfectante, atunci când este cazul, evitarea aglomerațiilor de persoane (spații de joacă, magazine, supermarketuri, săli de așteptare), contactarea medicului de familie atunci când copilul are o problemă de sănătate și respectarea indicațiilor acestuia, prezentarea în Serviciul de Urgență în cazuri  justificate, pentru a nu supraaglomera acest serviciu și a evita riscul de contagiozitate, evitarea automedicației și vaccinarea conform Calendarului Național de Vaccinări, pentru a preveni apariția bolilor infecto-contagioase cu risc crescut de morbiditate și mortalitate, ne-a declarat MANAGER INTERIMAR, Dr. POP VASILE-IOAN.

Previous Tăuţii Măgherăuş – acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc autoturisme cu defecţiuni tehnice
Next Ionel Bogdan: Proiectele și investițiile din Maramureș sunt pe lista de priorități a Guvernului

About author

You might also like

Social 0 Comments

DOCUMENT-Protest. Cătălin Cherecheș, CHEF pe BANI PUBLICI cu 1000 de ANGAJAȚI ai primăriei Baia Mare! Cine-l oprește pe PRĂDUITOR?

Pe adresa redacției Detectivului de Presă ȘOC! ne-a sosit un document și un protest scris care ne demonstrează încă o dată că primarul Cătălin Cherecheș are o singură calitate, acea

Social 0 Comments

Cornelia Negruț (ALDE): “Bancile plasează depozitele in titluri de stat, remunerate tot din buget, din banii contribuabililor si nu fac aceste operatiuni de intermediere bancara”

Constatam ca in Romania se intampla niste fenomene care sunt anormale. In primul rand, rolul bancilor este predominant de intermediere bancara. Bancile ar trebui ca depozitele pe care le iau

Social 0 Comments

Ioan Mătieș, primar Mireșu Mare: consilierii PMP nu vor INVESTIȚIA Aqua Park. Au dat dovadă de AGRESIVITATE cu URLETE și ȚIPETE

Oameni buni, Vineri am avut o mostră de ce e mai urât în politica românească: demagogie, propagandă, incitarea oamenilor, minciună, lipsă de scrupule, scandal. ➡La şedinţa de consiliu local cei

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply