sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

MARAMUREȘENI, patroni de baruri și restaurante în ITALIA. ROMÂNIA din afara României (IV)

MARAMUREȘENI, patroni de baruri și restaurante în ITALIA. ROMÂNIA din afara României (IV)

Corina Timiș a plecat de acasă din Borșa, Maramureș, spre uimirea tuturor, chiar dacă nu-i lipsea nimic fiind “fata lui tata”, Marian a lui Hău. A crezut în “mai mult” și a reușit. Conduce propria afacere în comuna Nova Milanese la doar 5 kilometri de orașul italian Milano, un bistro-bar cu numele IL BAR DEL CUORE, adică Barul Inimii. Pe viitor se vede în România ca instructor motivațional, pentru că tocmai e pe cale să termine un master în domeniu, iar afacerea vrea să o lase pe mâinile verișoarei sale, Ileana Buzură, căreia italienii îi spun Ile. Continuăm serialul ROMÂNIA din afara României!
Adi RUSU

Avea doar 21 de ani când a părăsit țara. Pe lângă dorința de a vedea și altceva decât ceea ce se întâmpla în Borșa, în România, Corina Timiș a luat calea străinătății și pentru că acest exod era și o modă. Toată lumea dorea să plece afară. Și foarte mulți au și făcut-o. A avut și ajutor, o verișoară deja stabilită lângă Milano. A lucrat 3 ani într-o fabrică. Nu i-a fost ușor, chiar spune că a fost mai greu decât credea de acasă însă ambiția ce o caracterizează a făcut-o să nu renunțe. “Noi românii suntem foarte populari în Italia. Pot spune că suntem predispuși să muncim mult, să ne zbatem, să fim în creștere din toate punctele de vedere. Oricât de greu mi-a fost nu m-am gândit niciodată să mă întorc acasă. Când decid să fac un lucru nu contează cât de greu îmi este și trebuie să o scot la cale, indiferent de efortul pe care trebuie să-l depun”, ne-a declarat Corina.

 

Pentru Nicolas, acasă este în Italia

Fiul său Nicolas s-a născut în Italia. Pentru el “acasă” este în peninsulă chiar dacă are prieteni în Borșa unde își petrece cam toată vacanța de vară. După anii petrecuți în fabrică, a lucrat alți trei într-un bar. De aici pasiunea pentru o afacere în domeniu. Apoi a făcut marele pas spre propria afacere. Lucrează cu încă două românce, cu verișoara sa Ile, stabilită de 16 ani în Italia dar și cu Monica, tot din Borșa. Corina are și alte pasiuni. Participă la crosuri iar de la prima participare și-a propus să meragă la una, două astfel de competiții pe an.Fiecare competiție o supune la eforturi fizice cumplite pe parcursul celor 42 de kilometri. Prima medalie a luat-o la un cros desfășurat la New York și a mai participat și la un cros la Milano.

Ile e realizată dar nu a ales bine Italia

Ileana Buzură (foto dreapta) e alături de verișoara ei Corina de când a deschis barul. Este mulțumită de viața pe care o are. În Italia și-a făcut o familie și are doi copii dar crede că nu a ales bine plecând din România. Motivele le-a descoperit pe parcurs: “Dacă aș fi rămas în țară mi-aș fi terminat studiile dar așa a fost destinul”, este marele său regret. Dacă Corina se vede în România după ce-și termină massteratul, Ile poate duce mai departe afecerea verișoarei sale. Clienții barului sunt în marea lor majoritate italieni printre care se numără și mulți români: “Aici lumea vine la bar pe fugă. Mămicile intră după ce își lasă copiii la școală. Nu stau nici ele mult chiar dacă mai pvestesc despre modă, despre tendințe. Bărbații își beau foarte repede cafeua și pleacă”, ne-a mai mărturisit Corina.
Una din cele mai bune prietene ale sale, este Cristina Tâlvan care are un restaurant în apropiere de Barul Inimii al Corinei. Chiar dacă au fiecare propria afacere, se vizitează des și își beau cafeaua sau iau masa împreună. Revederea este de fiecare data un mare prilej de bucurie.

Cel mai fidel client are 84 de ani

Are 84 de ani. Carmine este italianul tipicar. În fiecare zi este prezent în barul Corinei Timiș. Dimineața deschide pentru prima dată ușa la ora 9 fix pentru a-și bea cafeaua. Se întoarce la ora 11:00 pentru „apertivo”, un vin alb sifonat pe care îl beau italienii și poate fi cu alcool sau fără, înainte de prânz și înainte de cină. Aperitivo mai poate fi un fel de lichior. După ce-ți sorbește cafeaua, Carmine își ia de fiecare dată ziarul de vizavi de bar după care urcă la volanul mașinii pe care o conduce fără nicio problemă și la vârsta pe care o are. Se întoarce după prânz, undeva în jurul ore 14:30 și mai bea o cafea cu digestiv. Asta în fiecare zi, de trei ori pe zi.

NEPOATA lui Ștefan HRUȘCĂ, PATROANĂ de restaurant în ITALIA


“Am un restaurant italienesc dar cu bucătăreasă din Moisei”, îi place să spună Cristinei Tâlvan, cea mai bună prietenă a Corinei, situat la o stradă distanță, tot în Nova Milanese. Cristina este nepoată a celebrului folkist, interpret de colinde, Ștefan Hrușcă. Bucătăreasa Livia Timiș a venit initial în Italia să spele vase și azi e recunoscută în zonă nu doar de cele aproximativ 160 de persoane care mănâncă zilnic preparatele făcute de ea și o timișoreancă, la meniul zilei. Cristina munceste cot la cot cu sotul ei, Arosio Adrea, în restaurantul Piccolo Arco.

Fotbal și pâine

Ca în mai toate barurile și restaurantele din Italia, și în restaurantul condus de Cristina nu lipsesc câteva elemente de identificare esențiale. La bar se poate observa pasiunea devenită febră pentru loterie. În sala restaurantului nu lipsesc de pe masă, uleiul de măsline, oțetul balsamic iar de pe pereți, trofee cucerite la fotbal. Arosio Adrea, soțul Cristinei conduce o echipă locală de fotbal amatori. Patima pentru sportul rege este evidentă. Cupe mai mari și mai mici, medalii și diplome sunt la loc de cinste pe pereții restaurantului. Dacă nu te grăbești foarte tare poți citi într-un ziar local, pus pe perete ca un tablou, numele românilor din echipa lui Arosio. Restaurantul a fost al socrului Cristinei și a ajuns pe mâinile ei bune după căsătorie. Și pentru că se mândrește foarte tare cu bucatele care pe care le face o moiseancă, am poposit pentru început în bucătărie unde Livia Timiș are o poveste interesantă.

De la SPĂLAT vase la făcut MÂNCARE

Este în Italia de 14 ani dar soțul are vechime mai mare la acest capitol fiind plecat din România din 1996. În Italia li s-au născut toate cele trei fete și lucrează în bucătăria restaurantului de 8 ani. La început a spălat vase, două ore pe zi. Treptat a intrat în rolul bucătăresei și asta i-a venit ca o mânușă. Între 130 și 160 de oameni mânâncă din preparatele făcute de ea. În ziua filmării, fiind vineri, era ziua în care italienii mânâncă cu sfințenie pește. Am mai găsit orez cu ciuperci sau fructe de mare cu brocoli și nu în ultimul rând o diversitate mare de paste. “Nu mi-a fost ușor și nu ne este. Am zis la început că dacă merge, merge, dacă nu, nu. Nu ne-am întoarce acasă”, ne-a declarant bucătăreasa. Tot aici se fac și meniuri pentru muncitorii lui Gyovani Timiș și echipa sa care fac standuri pentru prestigioase firme producătoare de mașini.

 

Bunica din Moisei și-a pus amprenta pe viața sa

Gazda noastră, Cristina este Timișoara dar mama ei a fost din Ieud. Bunica a avut un rol esențial în educația sa și spune că pozitivismul l-a moștenit de la acesata. Dragostea față de Maramureș este eternă. De aceea și-a luat bucătăreasă din Moisei. O parte dintre angajați sunt români, ajutorul bucătăresei fiind din Timișoara. Nu-i place să-și lege destinul de cel al lui Ștefan Hrușcă, probabil din dorința de a reuși doar cu puterile sale chiar dacă mulți ani a fos implicată activ în organizarea unor concerte ale celebrului colindător, pentru românii din Italia. Îi este dragă România dar nu s-a întoarce: “Ne vedem cu toții în România o dată sau de două ori pe an. Ne întoarcem din Canada, New York, Italia și ne întîlnim cu cei din România, cu rudeniile. Nu m-aș întoarce acasă definitiv. Dacă ar fi să părăsesc Italia aș pleca la New York pentru noi experiențe”, ne-a declarant Cristina care împărtășește aceleași pasiuni cu prietena sa Corina. Cristina și-a pus serios amprenta pe bunul mers al restaurantului. Dacă la început serveau aici masa între 40-50 de personae acum numărul lor este întra 130-160. Ei sunt ROMÂNIA din afara României!

(Va urma cu alte povești ale românilor din Italia)

Previous Piatra FUNERARĂ a PREFECȚILOR maramureșeni, INCOMPLETĂ
Next NUMĂRUL TURIȘTILOR ROMÂNI LA HAJDUSZOBOSZLO ESTE ÎN CREȘTERE

About author

You might also like

Social 1Comments

Ei produc TRADIȚIONAL și ECOLOGIC. Aflați unde GĂSIȚI produsele lor

În fiecare vineri și sâmbătă, în Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, începând cu ora 9, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Maramureș organizează Târgul de produse agricole și

Uncategorized 0 Comments

NU este SPAM! E REALITATE!

Postarea cu linkul materialului IADUL din APARTAMENT a fost RAPORTAT masiv și a fost ȘTERS și repus de către Facebook de patru ori doar în ultimele ore. Motivul raportării? Nu

Social 0 Comments

COMEMORARE. ALDE Maramureș, la bustul lui Gheorghe Pop de Băsești

Conducerea Partidului ALDE Maramureș, a fost prezentă, la invitația viceprimarului și consilierilor ALDE, în comuna Băsești, județul Maramureș unde s-a comemorat amintirea lui Gheorghe Pop de Băsești cu prilejul împlinirii a 99 de ani de

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply