sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

Maramureșul, prezență excepțională de Ziua Națională a României la Bruxelles

Maramureșul, prezență excepțională de Ziua Națională a României la Bruxelles

Județul Maramureș s-a prezentat și promovat prin organizarea a două evenimente excepționale în fața reprezentanților instituțiilor europene și a comunităților de români din „capitala administrativă a Europei” – Bruxelles, în marja Zilei Naționale a României – 1 Decembrie.

  • Expoziția „De-acasă din Maramureș” a impresionat Diaspora românească din Regatul Belgiei

Consiliul Județean Maramureș împreună cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei a organizat pe 29 noiembrie, la sediul Consulatului României din Bruxelles, vernisajul expoziției „De-acasă din Maramureș! 1 Decembrie, sărbătoarea românilor de pretutindeni”.

O expoziție expresivă, plină de culoare, cu parfum arhaic, dar și cu note de contemporaneitate, complexă în același timp, având două secțiuni: una fotografică și una etnografică. În secțiunea etnografică au fost prezentate elemente de port popular – cămeși, șorțuri, zadii, poale, într-un mod neconvențional, cu impact vizual garantat. Prin piesele de port popular expuse, s-a reliefat finețea artei tradiționale, migala lucrului de mână și prețuirea față de valorile străbune. În secțiunea de fotografie, publicul a fost invitat la o călătorie vizuală în lumea satului maramureșean, adunând în câteva imagini, sărbători, obiceiuri, meșteșuguri, portrete, biserici vechi de lemn și alte elemente care oferă identitate culturală Maramureșului.

Evenimentului a fost dedicat cu precădere comunităților de români din Belgia și mediului asociativ din Diaspora, care s-au bucurat să redescopere crâmpeie din locurile natale și să guste prezentarea tradițiilor și obiceiurilor de acasă. Printre participanți s-au regăsit reprezentanți ai asociațiilor românești, ai cultelor, români care activează în cadrul instituțiilor europene și europarlamentarii români: Cristian Bușoi, Maria Grapini și Carmen Avram, parlamentarii români din Diaspora.

Excelența Sa, Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei a apreciat în mod deosebit expoziția prezentată de județul Maramureș și s-a arătat impresionată de interesul comunității românești pentru eveniment, menținând că ne va promova în continuare.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a transmis pe această cale un mesaj de mulțumire pentru implicare gazdei și a încurajat românii din Belgia să păstreze identitatea națională, tradițiile și obiceiurile românești și să revină cât mai des acasă.

Directorul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, Monica Mare, a prezentat expoziția adusă din Maramureș și a subliniat printre altele că aceasta este menită să trezească în sufletul privitorilor dorința de a ajunge pe meleaguri maramureșene, iar românilor stabiliți departe de țară să le ostoiască dorul de plaiurile natale.

Seara s-a încheiat cu un recital al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” și o horă în care s-au prins cei prezenți. Expoziția va rămâne în continuare în sediul Consulatului României în Regatul Belgiei pentru o vreme pentru ca toți cei care îi trec pragul să poată admira frumusețile din Maramureș.

  • Reprezentanții principalelor instituții europene din Bruxelles au descoperit județul Maramureș, în marja Zilei Naționale a României

Pe 30 noiembrie, cu prilejul evenimentelor organizate la Bruxelles de Reprezentanța României la Uniunea Europeană, Consiliul Județean Maramureș alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” a prezentat reprezentanților din instituțiile europene în cadrul evenimentului „Maramureșul în Europa unită”, principalele puncte de atracție turistice din zonă, precum și tradițiile și obiceiurile autentice maramureșene.

În fața a peste 100 de invitați de rang înalt din instituțiile europene, au fost prezentate de artiștii Ansamblului „Transilvania”, costumele populare din cele patru țări ale Maramureșului, dansul, horile și gastronomia specifice locului. Filmul de promovare „Crăciun în Maramureș” a rulat pentru auditoriul prezent ca o invitație în Maramureș cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Ambasadorul României la Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană, Iulia Matei, s-a arătat impresionată de prezența în număr mare a invitaților și a asigurat că Maramureșul a reușit prin acest eveniment să marcheze pentru mult timp un loc special în mintea și sufletul reprezentanților din instituțiile europene care au onorat evenimentul.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a transmis mesajul său de 1 Decembrie – Ziua Națională a României către toți românii și invitații străini și a subliniat importanța vitală a coeziunii și susținerii între regiuni și orașe, în contextul actual tumultos din Europa. Totodată, i-a invitat pe toți cei prezenți să viziteze Maramureșul pentru a se convinge că este unul dintre locurile autentice din Europa.

Printre personalități marcante din Bruxelles s-au numărat: prim-vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor – Apostolos Tzitzikos, președintele EPP-CoR – Olgierd Geblewicz, membri delegației naționale a Țărilor de jos, ai Republicii Polone, europarlamentarii Dan Motreanu și Siegfried Mureșan, președinți de comisii și membri ai Comitetului European al Regiunilor, reprezentanți de la Comisia Europeană, OLAF, mareșalul Voievodatului Podkarpackie – Wladyslaw Ortyl.

Președintele delegației naționale a României la Comitetul European la Regiunilor (CoR) și în același timp președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, împreună cu membri delegației au susținut inițiativa președintelui Ionel Bogdan de a organiza evenimentul „Maramureșul în Europa Unită” cu scopul de a promova România în capitala administrativă a Europei – Bruxelles.

Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat de președintele Ionel Ovidiu Bogdan, consilierii județeni Vasile Hojda, Marius Sorin Ilieș, Andrei Miculaiciuc alături de delegații din cadrul aparatului propriu al instituției, al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară și Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” care s-au preocupat de organizarea celor două evenimente din Bruxelles.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Previous Maramureșul a sărbătorit Ziua României alături de Ambasada României la Tel Aviv
Next Din Maramureş, în oraşul lui Gaudi şi în restul lumii. S-a încheiat şi Târgul de Turism de la Barcelona

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

,,Trecui dealul la Băiuț”

Am trecut dealul la Băiuț, pentru a participa la festivalul locului, organizat de doamna primar Viorica Maciuc, unul dintre cei mai inimoși și implicați primari din Maramureș. Băiuț este un

Actualitate 0 Comments

APIA – Plăți pentru intervenții aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, anul de cerere 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 – 27 iunie 2024, plăți pentru intervenții aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, anul de cerere 2023, în

Actualitate 0 Comments

ȘOC! ANPC a amendat cu 5 milioane de lei cele peste 230 de magazine Mega Image, controlate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în a doua jumătate a lunii ianuarie a anului 2024, o amplă acțiune de verificare a modului în care este respectată legislația

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply