sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

VECHIMEA în MUNCĂ va putea fi „cumpărată” încă doi ani! S-a PRELUNGIT termenul limită care expira luna viitoare

VECHIMEA în MUNCĂ va putea fi „cumpărată” încă doi ani! S-a PRELUNGIT termenul limită care expira luna viitoare

Termenul s-a prelungit până la data de 31 august 2023, iniţial fiind permisă până la 31 august 2021

Casa Judeţeană de Pensii Maramureş anunţă că potrivit  Legii 168 din 22 iunie 2021 termenul până cănd vechimea în muncă va putea fi „cumpărată” s-a prelungit până la data de 31 august 2023, iniţial fiind permisă până la 31 august 2021.

                  Pot cumpăra vechime în muncă persoanele care nu au calitatea de pensionari sau nu au realizat stagiul de cotizare sau stagiul asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Astfel pentru o perioadă de cel mult 6 ani calendaristici, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetaţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

         –nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

         -nu a realizat stagiul  de cotizare sau stagiul asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în  ţară sau în alte state;

               Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi numai pentru perioadele anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare. Contractul se încheie între persoana interesata sau după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate.

        Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale – respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris  în contractul de asigurare socială – este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului.  

Pentru anul 2021, valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este de 2.300 lei. Cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută pentru anul 2021 este de 25% ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 575 lei.

         Contractul de asigurare socială, îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale contractată este achitată în întregime. În situaţia în care, la data de 31.08.2023, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator plăţii efectuate.

           La Casa Judeteană  de Pensii Maramureş au fost încheiate un număr de 24 de  contracte pe anul 2020 şi un număr de 75 de contracte pe anul 2021.

Director executiv, Lucica Pop

Previous INTERVENȚIE chirurgicală COMPLEXĂ la Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș”
Next PRIVIȚI câte PRODUSE! Cel mai MARE MAGAZIN din Maramureș cu UTILAJE pentru casă, grădină și construcții

About author

You might also like

Social 0 Comments

Dr. Carmen Teodora Gruiță: “TRATEAZĂ-ȚI CORECT afecțiunile GLANDEI TIROIDE”

Statisticile arată că una din patru persoane suferă de afecțiuni ale tiroidei. Ai frisoane ? Începi să iei în greutate ? Îți cade părul ? Ești tot mai obosit(ă) deși

Social 0 Comments

Deputatul Adrian Todoran: Rămânem uniți în jurul valorilor pe care le avem!

Dragi maramureșeni, Au trecut mai bine de 100 de ani de la nașterea României, însă drumul către maturitatea noastră nu s-a încheiat. Mai avem multe de clădit până să vorbim

Social 0 Comments

Video. Cluj Napoca. SIMFONIA UNIRII – un concert manifest cu CICI Rogojan, al 2 Vibes Symphony

  Duminică, 24 iunie 2018, de la ora 18:30, în sala mare a Operei Naționale Române din Cluj Napoca va avea loc un spectacol care marchează închiderea stagiunii 2017-2018, prezentat

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply