Din cauza înghețului SĂPAREA GROPILOR PENTRU MORȚI, FĂCUTĂ CU EXCAVATORUL CU PICON!

Din cauza înghețului SĂPAREA GROPILOR PENTRU MORȚI, FĂCUTĂ CU EXCAVATORUL CU PICON!


Situație nemaiîntâlnită în ultimii 20 de ani în Baia Mare. Gerul din această iarnă a dat mari bătăi de cap groparilor din cimitire. Doi dintre ei s-au confesat ziarului nostru povestindu-ne cum s-au chinuit să sape gropile pentru morți la temperaturi care au atins chiar și -21 de grade Celsius. “De 20 de ani nu s-a mai întâmplat asta. Poate o dată dar nu chiar așa. Venea lumea din cimitirele confesionale la noi în Horia 2 și în Cimitirul de pe Unirii. În cele confesionale nu aveau utilaje să sape. Noi ne-am chinuit. Săpând am crezut că murim noi și vom fi îngropați în gropile pe care le facem pentru alții”, ne-a declarat un gropar care a ținut morțiș să nu-i publicăm numele. Solul înghețat până la 80 de centimetri a făcut imposibilă săparea unei gropi iar angajații SPAU de care aparțin cimitirele menționate de gropar au trecut la inovații: “Avem utilaje mici cu lamă și cupă. Cupa s-a blocat. Pământul era ca betonul. Am pus la excavator un picon. Așa am săpat. Cu toate astea, nu terminam într-o singură zi ceea ce terminam, de obicei, în două ore. Ne lua 5 ore doar să decupăm suprafața de doi metri pe unu. După ce scăpam de partea înghețată, cam în 5 ore cu piconul, treceam la munca manuală”, ne-a mai spus groparul. Un coleg de-al său ne-a mărturisit prin ce chinuri au trecut săpând gropi pe gerul cumplit în cimitirul de pe Unirii: “Ne lua două zile să săpăm o groapă. Un coleg a plâns lângă ea când am terminat. I-au înghețat și lacrimile. Au fost cam – 21 grade Celsius. Ce să facem? Am vrut să ne lăsăm de serviciu atunci. Toți. Dar ce să mâncăm, din ce să trăim? Am răbdat frig cum nu am mai răbdat niciodată. Mi-am cumpărat un covrig și l-am ținut în buzunar. După vreo 20 de minute era înghețat și nu l-am mai putut mânca”.
Adi RUSU

Previous O, CE APĂ "FINĂ" DAR NU-I ALCALINĂ!
Next VIDEO. Despre tratarea ATACURILOR DE PANICĂ și a BOLILOR INTERNE la Clinica Life Support Sighet

About author

You might also like

Social 0 Comments

Haida, hai la Mara-Muuu! La PRODUSELE la Mara-Muuu făcute de Ferma Zootehnică Baia Mare

Detectivul de Presă ȘOC! va invită sa încercați noua gamă de produse din carne de vită fabricate sub brandul Mara-Muuu. Producătorul Ferma Zootehnică garantează calitatea, autenticitatea și gustul exceptional al

Social 0 Comments

Un zâmbet PENTRU MAMA, concurs interdisciplinar de creație, ediția I, 2017

> În cadrul proiectului, o parte din copiii claselor pregătitoare au oferit mărțișoare bunicilor de la Căminul de Bătrâni Baia Sprie Concursul interdisciplinar de creație “Un zâmbet pentru mama”, ediția

Social 0 Comments

Într-un atelier din comuna Bușag mai lucrează ULTIMII POTCOVARI din a treia generație a unei familii din breaslă

Potcovitul cailor este o meserie aproape dispărută. Transmisă din tată-n fiu, părea a avea mereu viitor. Pentru doi frați din a treia generație de potcovari din Bușag, sfârșitul meseriei lor

1 Comment

  1. Web Hosting
    June 07, 17:01 Reply
    Acolo unde nu s-a putut interveni cu utilajele, din cauza spatiului mic dintre morminte, au sapat groparii cu tarnacoapele. Angajatii Directiei de Intretinere si Administrare Patrimoniu care administreaza cimitirele au fost nevoiti sa apeleze in ultimele zile la utilaje speciale pentru saparea gropilor necesare inhumarilor.

Leave a Reply