sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

A apărut numărul 248 al Revistei de Cultură ”Nord Literar”, primul din acest an

A apărut numărul 248 al Revistei de Cultură ”Nord Literar”, primul din acest an

Un splendid eseu despre feminitate, scris cu luciditate și cu umor, ne propune Irina Petraș, afirmând: ”Războiul sexelor, în care armele de luptă sunt prejudecățile, iar tradiția e invocată ori de câte ori se cer revizuiri care să nu schimbe nimic, își socate capul unde te aștepți mai puțin”.

Ion Papuc evocă detalii biografice semnificative despre Laurențiu Ulici, urmare a întâlnirilor pe care le-a avut de-a lungul timpului cu acesta.

Profesorul Gheorghe Glodeanu îi dedică un material aniversar la împlinirea a 90 de ani, lui Nicolae Breban, ”unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai romanului românesc”.

Despre poezia care „nu doar exprimă, ci creează Frumusețea” scrie Florian Copcea, analizând critic volumul ”Casa scărilor” al poetului Ioan Pop.

Daniela Sitar-Tăut prezintă romanul lui Jules Verne, „Contele de Chanteleine”, apărut cu mai bine de un veac și jumătate în urmă, pe care l-a tradus de curând din franceză.

Pagina ”Orfeu” este dedicată „Proemelor” lui Varujan Vosganian, precum și parodiei lui Lucian Perța.

„Cantemir 300 sau 350? O tentativă de dezambiguizare” ne propune Ovidiu Pecican la „Avalon”, iar Gheorghe Glodeanu continuă cu partea a doua a eseului „Vrăjitoarea lui Strindberg”.

Finalul de 2023 și începutul lui 2024 au stat sub semnul unor dialoguri ale Revistei de Cultură „Nord Literar” cu tinerii. O sinteză a acestor activități este prezentată de Dana Buzura-Gagniuc.

Revista dedică o pagină unui mare prieten al Maramureșului, poetul Gérard Bayo, plecat de curând dintre noi. Prezentarea și traducerea poeziilor sale îi aparțin lui Horia Bădescu.

Delia Muntean interpretează critic poezia din primul volum, „Cântec șoptit unei zâne”, al autorului Paulin Octavian Boldiș.

Universitarul clujean Mircea Popa a împlinit 85 de ani, prilej cu care Gheorghe Pârja aduce în atenție lucrarea acestuia, „Avram Iancu (făuritor de istorie națională)”, apăruăt în 2022 la Editura „Școala Ardeleană”.

Despre debutul editorial cu „Aproape vis” al autoarei sătmărene Liliana Doboș-Lazăr scrie Alexandru Zotta, iar Victor Rusu zăbovește asupra celui de-al doilea volum al lui Valentin Mic, „Sfințirea ușii”.

Recenziile din acest număr sunt semnate de Constantin Cubleșan, pentru „Amazoanele Dunării”, al lui Constantin Virgil Gheorghiu, și de Raluca Hășmășan, pentru volumul de versuri al lui Sandu Frunză, „Iubirea, ca un vis infinit dăruit unei clipe”.

Un fragment din romanul în curs de apariție al Valeriei Bilț, „Sunt blestemat a fi oricine”, este publicat la pagina de proză, iar la cea dedicată poeziei, sunt versuri din lirica lui Ioan Nistor și a luiDan Rotaru.

„A privi vs a vedea” este textul Dalinei Bădescu din pagina dedicată artelor.

Poemul lunii aparține lui Ion Iuga, iar, pentru pagina de traduceri, Paul Romaniuc ne propune versurile autorului ucrainean Igor Traci.

Acest număr al revistei este ilustrat cu lucrări din creația artistului plastic Nicolae Suciu.

Dana Buzura-Gagniuc, Manager Revista ”Nord Literar”

Previous Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, ANGAJAMENT liberal pentru 2024
Next Ce se ARUNCĂ în CANALIZARE: șervețele umede, pamperși, articole de igienă personală, lenjerie intimă, ambalaje din carton sau plastic, uleiuri, grăsimi sau substanțe chimice!

About author

You might also like

Actualitate 0 Comments

Ionel Bogdan: Policlinica nr. 2 din Baia Mare intră în REABILITARE

În ultima ședință a Consiliului Județean Maramureș, am votat proiectul “Modernizare Centru de Recuperare – reparații capitale și amenajări funcționale la Policlinica nr. 2”. Proiectul, în valoare de peste 60

Actualitate 0 Comments

CONDUCERE NOUĂ la Spitalul Județean Baia Mare de săptămâna viitoare

Începând de luni, 8 martie 2021, Spitalul Județean Baia va avea o nouă conducere a cărei componență nu mai reprezintă nicio surpriză mai ales că formula a mai existat pentru

Actualitate 0 Comments

Județul Maramureș – din nou în UNESCO

Vineri, 26 iulie, Comitetul Patrimoniului Mondial întrunit la New Delhi (India) a aprobat 4 noi dosare pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO. În această listă, se regăsește și Memorialul

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply