sfara tours orizontal va ureaza un 2021 plin de calatorii!

ALDE a contribuit esențial la dezvoltarea țării și la creșterea bunăstării românilor

ALDE a contribuit esențial la dezvoltarea țării și la creșterea bunăstării românilor

Prezentarea bilanțului la încheierea unui mandat este un gest de respect față de cei care ne-au ales. Modul în care promisiunile noastre au fost îndeplinite poate legitima, în fața electoratului, dorința reprezentanților noștri de a obține încrederea electoratului pentru viitorul mandat.

Acest bilanț este cu atât mai necesar cu cât ALDE a participat în perioada 2017 – 2019 la coaliția de guvernare. Programul nostru politic pentru legislatura 2016 – 2020 a fost axat pe principalele direcții ale unei politici liberale: dezvoltarea avuției naționale, astfel încât în perspectivă România să devină a șaptea putere economică a Europei, susținerea capitalului românesc și a investițiilor, reducerea fiscalității, sporirea locurilor de muncă, creșterea veniturilor și a bunăstării generale a românilor.

Pentru fiecare dintre aceste obiective guvernarea din care a făcut parte ALDE a avut realizări importante.

*Dezvoltarea avuției naționale

– Produsul Intern Brut al României a fost în 2019 de 1053 mld lei față de 759 mld lei în 2016, o creștere nominală remarcabilă de cca 39%. Această creștere se menține și atunci când e vorba de estimarea în euro: PIB a crescut de la 169 mld euro în 2016 la 223 mld euro în 2019.

– România a urcat încă două poziții în clasamentul european, depășind Produsul Intern Brut al Cehiei și Portugaliei.

– Datoria publică a României a scăzut de la 37,3% din PIB la 34,1% din PIB.

– Standardul de viață al românilor a crescut considerabil în raport cu media Uniunii Europene. Dacă în 2016 PIB/loc în funcție de paritatea puterii de cumpărare era de 60%, el a urcat în 2019 la 69% față de media Uniunii Europene.

*Susținerea investițiilor și a capitalului românesc

– A fost înființat programul Start-up Nation destinat stimulării înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii.

– A fost continuat și dezvoltat Programul Național de Dezvoltare Locală, un amplu program de investiții pentru infrastructura locală. PNDL II, lansat în 2017, a dus la construirea a mii de obiective de interes

local privind rețeaua școlară, sanitară, locativă, de drumuri, de servicii publice etc.

– Pentru prima oară în ultimele decenii numărul salariaților a depășit 5 milioane iar rata șomajului a scăzut de la 5,9% la 3,9% fiind cea mai scăzută din 1992 încoace.

– Capitalul românesc din agricultură a fost sprijinit prin numeroase programe de finanțare nerambursabilă.

– Subvențiile pentru fermieri au fost acordate adesea în avans, iar producțiile agricole au atins recorduri istorice, producția de cereale atingând, în 2019, 30 de milioane de tone.

– Investițiile străine directe s-au situat, în anii 2017 – 2019, la nivelul de 15,3 mld euro, în anii 2018 și 2019 atingând cel mai important nivel din 2008 încoace.

*Scăderea fiscalității

– Nivelul Taxei pe Valoarea Adăugată standard a scăzut de la 20% la 19%.

– Impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%.

– A fost eliminată taxa Radio – Tv.

– A fost redusă TVA pentru o seamă de produse alimentare.

– A fost redusă acciza la motorină pentru transportatori.

– Au fost scutite de plata CAS persoanele care primesc indemnizație de creștere a copilului sau indemnizație de concediu de acomodare în vederea unei adopții, precum și persoanele cu venitul minim garantat.

– A fost eliminat CAS si CASS pentru pensiile sub 2.000 lei

*Creșterea veniturilor

– Salariul mediu net pe economie a urcat de la 2046 lei în 2016 la 3179 lei în 2019, ceea ce înseamnă o creștere de 55,4%, cu mult mai mare decât rata cumulată a inflației, de numai 10%.

– Salariul minim net a crescut de la 875 lei la 1385 lei.

– Pensia minimă a crescut de la 400 de lei la 704 lei.

– Punctul de pensie a crescut de la 875 lei la 1265 lei.

– Au fost acordate vouchere de vacanță și indemnizații de hrană tuturor bugetarilor.

– A fost asigurată gratuitate pe mijloacele de transport studenților.

– A fost triplat salariul net al medicilor.

– A crescut cu 40% indemnizația pentru veteranii de război.

– A fost acordat un salariu minim de 3000 de lei net pentru cei care lucrează în construcții.

– Indemnizația minimă de creștere pentru copiii în vârstă de până la 2 ani a fost majorată de la 800 de lei la 1265 de lei.

– Au fost majorate indemnizațiile pentru persoanele cu handicap.

Acestea sunt completate de numeroase acțiuni de susținere în domeniile sănătății, educației și culturii. Trebuie, de asemenea, remarcat, modul exemplar în care Guvernul s-a achitat de responsabilitățile ce-i reveneau în cadrul Președinției României a Consiliului European (semestrul I/2019).

Tuturor acestor realizări putem să le adăugăm, ca o confirmare a conduitei responsabile a liderilor ALDE, evocarea Guvernării 2004-2008, când, în timpul mandatului de prim-ministru al lui Călin Popescu-Tăriceanu, România a înregistrat o seamă de recorduri neegalate încă în ce privește creșterea Produsului Intern Brut, rata investițiilor și nivelul investițiilor străine directe, creșterea locurilor de muncă, creșterea veniturilor salariale și a pensiilor, scăderea datoriei publice și creșterea rezervelor valutare.

Ne manifestăm speranța că experiența și priceperea pe care le-am acumulat și pe care le împărtășim acum și mai tinerilor noștri candidați din ALDE, precum și respectul pentru îndeplinirea promisiunilor electorale vor contribui la decizia pe care o veți lua la alegerile care se apropie.

Președinte ALDE Maramureș, CORNELIA NEGRUȚ

(Comandat de ALDE Maramureș, mandatar financiar – cod : 21200063, executat de PFA Damian Livia)

Previous Mircea Cirț: ”Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Baia Mare – un angajament nerespectat”
Next Cel mai tânăr candidat al PNL la șefia unui Consiliu Județean are un plan de 1 miliard de euro pentru județul Maramureș

About author

You might also like

Politica 0 Comments

Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș, UN NOU ATAC la Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș

Liderii PSD încearcă cu disperare să schimbe agenda publică și să facă uitate violențele din 10 august făcute de jandarmi la ordinul politic al actualilor guvernanți. Tentative închipuite de asasinat,

Politica 0 Comments

Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, la o conferință a Consiliului Europei pentru stabilirea noii strategii privind DREPTURILE COPILULUI

Am avut o deosebită plăcere să particip, alături de colegul meu Viorel Badea, la Conferința organizată de către Consiliul Europei, împreună cu Președinția Italiană a Comitetului de Miniștri “Beyond the

Politica 0 Comments

Călin Bota – noul COMUNICATOR al PNL Maramureș

Marți, 2 mai a.c., a avut loc o conferință de presă a noii conduceri a PNL, prima după alegerile din organizația județeană. Cu această ocazie a fost prezentat și noul

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply